Am primit de la magazinul de unde imi cumpar eu diverse pentru gradina o scurta sinteza privind tratamentele la pomii fructiferi. Este vorba de tratamente clasice, nu pentru pomicultura bio. Mie mi s-a parut destul de bine structurat si cine doreste sa faca pomicultura intensiv le poate aplica intocmai. Aceste tratamente se aplica si in livezile de pomi fructiferi comerciale (adica cele al caror scop final este vanzarea fructelor). Cei care fac pomicultura pentru ei, pot alege din aceste tratamente pe cele care le considera ca sunt foarte necesare. Sau pot alege produse bio pentru ingrijirea pomilor, care sunt mai scumpe dar cel putin la fel de eficiente. Un site ajutator in acest sens: Agrostep (am inteles ca acum vand si la persoane fizice prin diverse magazine, trebuie intrebat la ei la firma) Dar ei nu prea au insecticide: in afara de paianjanul rosu si nematozi din sol nu prea combat alte insecte.
1. TOAMNA
a. Stropirea “la negru”
Toamna dupa ce cad frunzele, se face o imbaiere a pomilor cu unul din urmatoarele uleiuri horticole:
APLAUDUS SUPER (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa
CONFIDOR SC 004 OIL (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa
FYFANON 50 EC – se dizolva 60 ml / 10 l apa
b. Stropirea “albastra”
Piatra vanata (CuSO4) se dizolva 200g in 10 l apa fara var
Stropirea la negru se face separat de stropirea albastra, in zile diferite, in urmatoarele conditii:
– temperatura sa fie peste 5oC
– sa nu fie ceata sau umezeala
– pomul sa nu fie umed
– se va imbaia pomul in intregime de la varf pana la baza
2. PRIMAVARA TIMPURIU
Primavara timpuriu pana la dezmugurit se mai poate face un tratament cu ulei horticol. Aplicarea uleiului se face impotriva oualelor hibernante de acarieni, larvelor hibernante ale paduchelui din SAN JOSE si paduchilor testosi
3. LA INFRUNZIREA MUGURILOR
Se aplica tratamente impotriva reapanului, fainarii si altor boli cu fungicide de contact (CHAMPION 50 WP, BRAVO 500 SC, CAPTAN 50 W, DITHANE M45, MERPAN 80 WDG, SHAVIT 72 WP, FOLPAN 80 WDG, THIOVIT JET 80 WG, etc) in asociere cu insecticide de contact (KARATE zeon, RELDAN 40 EC, FASTER 10 CE, DECIS 2,5 EC, etc)
4. LA BUTONUL FLORAL ALB SAU ROZ
Se aplica tratamente impotriva reapanului, moniliozei si altor boli cu fungicide sistemice (CURZATE manox, RIDOMIL MZ GOLD, ALIETTE 80 WG, TOPSIN, SUMILEX 50 WP, etc) asociate cu produse destinate combaterii insectelor (MOSPILAN 20 SG, CALYPSO 480 SC, ACCTELLIC 50 EC, NISORUN 10 WP, TALSTAR 10 EC, ACTARA 25 WG, VERTIMEC, etc)
5. LA SCUTURAREA PETALELOR (DUPA CE CAD ¾ DIN FLORI)
Tratamente impotriva reapanului moniliozei si fainarii cu fungicide asociate cu produse destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, vispilor si acarienilor
6. LA FORMAREA FRUCTULUI (FRUCTE CU DIAMETRUL DE 0,5 CM)
Tratamente cu fungicide asociate cu insecticide si acaricide destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, vispilor si acarienilor
7. DUPA RODIRE
Se vor aplica tratamente la interval de doua saptamani cu:
– insecticide (pentru combaterea paduchilor, afidelor, viermilor, vispilor)
– fungicide (pentru combaterea rapanului, fainarii, manei, putregaiului)
– acaricide (pentru combaterea acarienilor)
Draga Ionut, nu cred ca se vor usca dar ramane de vazut.
buna ziua am citit mai sus ca Ionut a stropit cu sulfat de cupru ,cand se foloseste si de ce
A stropit pentru combaterea bolilor fungice. Unii nu folosesc zeama bordeleza, ca mai au sulfat de cupru ratacit. Din pacate nu se mai gaseste de cumparat. Cica in Romania nu mai e voie ca in restul Europei sa stropim cu piatra vanata. Cat despre momentele folosirii sale gasesti amanunte in articol.
Am stropit acum cu piatra vanata. In primavara ( inainte de a porni pomi) vreau sa i stropesc cu ulei horticol. In ce concentratie trebuie sa fie ? Ca in oamna (1,5%) sau mai putin? Apropo zeama bordeleza poate fi asociata cu decis?
Buna seara Vasile. Noi stropim cu 3%. Nu amestecam cu decis. De ce ai da cu decis acum? Ai putea sa folosesti ulei horticol. Decis este un insecticid care actioneaza prin contact dar mai ales prin ingestie. Daca-l dai acum pe coaja nu mananca nimeni coaja copacului. Nicio insecta vreau sa spun. Nici macar nu au iesit insectele prea bine.
as vrea sa stiu cu ce se poate face tratamentul la pomii fructiferi sa nu imi afecteze stupina
buna seara
am plantat niste pomi (mar par cires cais ) de o luna. Au inmugurit. Trebuie sa stropesc cu zeama bordeleza? Mai am un cais si un prun de anul trecut. Trebuie sa -i stropesc si pe ei ?
Multumesc.
Gabi Constantinescu
Gabi, desi este tarziu raspunsul meu, pomii in primul an nu se stropesc cu nimic, mai ales inmuguriti.
AJUTOOOOOOOOOOOOOOOOR AM STROPIT MERI,PERI CU ZEAMA BORDOLEZA 200 GR LA 8-9 l apa AU FRUCTE MICI DEJA FRUNZELE SI FRUCTELE SANT TOATE PATATE CU PETE BRUNE……….MAI AM SPERANTE IN A AVEA ,FRUCTE ACEST AN S-AU ARS CRED TOATE??UNDE AM GRESIT ??CONCENTRATIA?IAR IN URMA CU 9,10 ZILE AM STROPIT CU CALIPSO SI ZEAMA BORDOLEZA DIN NOU …AJUTOOOOR MI-AM NENOROCIT TOTI POMI..CE POT SA MAI FAC???
Eu am achizitionat 2 peri pitici i-am plantat in ghiveci pe terasa, au iernat foarte bine , cum a dat caldura au inmugurit , dar dupa aceea frunzulitele s-au inegrit si s-au uscat , acum nu mai dau seme de viata , am vre-o sansa sa-i ,mai salvez ?Daca Da va rog sa-mi spuneti cum? Multumesc
Aurelia, din pacate se pare ca perii tai au murit. Poti continua sa-i uzi o data la cateva saptamani, si sa mai scurtezi din ei pana cand ajungi la lemn verde. Poate le mai da din muguri dorminzi.
Gabriela, cred ca ai pierdut fructele. Concentratia este mare si pentru iarna cand nu au frunze (iti lipsesc 1-2 litri de apa pentru iarna). Nu prea ai ce sa faci. Ploaia va spala substanta dar deja arsura este facuta. Poate un tratament de sustinere a frunzelor, cu azot, le-ar prinde bine. Cat despre fructe… la anul. O vizita la fitofarmacie poate fi binevenita.
Buna ziua,
Am pomi frctiferi (ciresi, pruni, peri, caisi, cires, visin) au mai mult de 3-4 ani, dar sunt plini de ceva paduchi negri, care fac frunzele/fructele lipicioase, iar funzele se strang, se indoaie. Mai pot fi stropiti cu ceva, avand in vedere ca ciresul are fructul cotpt, iar restul pomilor au fructul micut. Nu intra insecticidul in fruct, chiar daca mai dureaza pana se coc fructele?
Multumesc
Buna ziua,
ma puteti ajuta va rog cu o solutie de rezolvare a situatiei urmatoare: in jurul nucilor tineri plantati in primavara aceasta am depistat pe sol mii de furnici care si-au facut musuroi (inclusiv cu oua) pe solul din jurul tulpinii nucului…la aproape fiecare nuc. Este periculos acest fenomen pentru radacinile nucului (sau pentru pom in sine) si daca da, ce pot face pentru combaterea acestor furnici?
Multumesc avans pentru raspuns!
Marius
Buna Marius. Teoretic furnicile nu fac rau plantelor insa musuroaiele la baza plantelor tinere fac ca pamantul sa nu adere bine la radacini si astfel vor debiliza planta. In plus existenta furnicilor implica aparitia afidelor (pe care furnicile le cresc ca pe vaci, consumand dejectiile lor dulci). Fiind vorba de nuc mi-e greu sa cred ca vor creste afide pe nuci dar mai stii? Ce sa faci? Greu de spus. Insecticid special de furnici, distrugerea musuroiului in mod repetat si chiar am vazut o solutie cu turnat apa minerala (acidulata) in varful musuroiului. Eu in locul tau l-as distruge.
Buna ziua, se poate sa ma l?mureasc? si pe mine cineva? Am stropit merii cu insecticid (actara si karate) acum o saptamana. In jurul merilor am zmeura, cât timp nu trebuie mâncata?
Draga Livia, pare ca 7 zile
Buna ziua,
Se mai pot stropii merii acum in septembrie? Si daca da, cu ce si ce procent? Avem o livada de meri si pica foarte multe,datorita viermilor,desi tatal meu le-a stropit de 4-5 ori in primavara!
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
Buna Liliana. Din pacate pentru anul asta nu mai este nimic de facut. Poate sa strangeti merele de pe jos si sa le scoateti din livada. Viermii din mere au fost “plantati” acolo inca din perioada de floarea marului. Merele cad si din cauza viermilor dar si din cauza secetei mari din acest an. Anul viitor nu ratati stropirile in floare sau capcanele. Intreaba la fitofarmacie.
Ovipronul la 10 litri de apã la ce dozã trebuie utilizat?
Buna ziua,am plamtat in primavara 100 de pruni.si mi-as dori ca sa le fac un tratament corect chiar de pe acum.imi puteti recomanda o schema de tratament care sa cuprinda perioada si tratamentul?as fi foarte multumit sa stui ca merg la sigur cu stropitul si nu din auzite.
Bine ai venit David. Nu stiu raspunsul la intrebarea adresata de tine. Dar pe eticheta este scrisa concentratia care trebuie folosita 1,5%. Daca e asa, 150 ml la 10 litri.
Buna Cristi si bine ai venit. Din pacate nu-ti pot da raspunsuri “ca la carte” deoarece pe acest site vei gasi doar experientele noastre si greselile noastre nu literele cartii. Daca vrei sa fie bine de tot si sa nu gresesti, apeleaza la un specialist adevarat. Un om de la fitofarmacia din imprejurimi ti-ar fi de mare ajutor. El stie cu ce stropesc ceilalti si nu va incurcati unii pe ceilalti. Sa ai spor
Buna ziua! Daca am cumparat uleiul horticol OVIPRON ?i piatra vanata pot sa stropesc pomii cu amandoua de odata?
Ziua buna David! Niciodata nu amesteci produse cuprice cu ulei horticol. Astepti vreo 2-3 zile
Domnul inginer de la cine am cumparat mi-o zis cã Ovipronul este singurul produs care se poate aplica de odata cu piatra vanata.
Buna ziua ! Am un cires in curte de vreo 5 ani si nu rodeste decat cateva fructe , si alea mancate de daunatori. Va rog mult daca ma poate ajuta cineva cu sfaturi, anul asta vreau sa depun efort mai mult pentru el, doar ca nu ma pricep absolut deloc !
Draga Claudia, asteapta ca vor veni si productiile mari. Ca sa scapi de pasari, acopera ciresul cu plasa de pasari. Intra pe pagina noastra de facebook si gasesti acolo fotografii despre asta.
Draga David o fi nu zic nu. Dar de ce sa mergem pe scurtaturi cand putem face treaba organizat cu produse de calitate care sa-si faca fiecare treaba separat?
Care este ordinea corecta la stropire? Prima data se aplica stropirea cu sulfat de cupru si apoi cea cu ulei horticol sau invers?
Am in gradina cativa pomisori mar,cais,piersic,visin,prun,sunt in floare acum si as vrea sa stiu daca exista o substanta cu care sa-i pot stropi pe toti,ma refer la o substanta comuna.
Paul, bine ai venit, in grAdinuca. Noi toamna stropim prima data cu ulei horticol apoi cu zeama bordelelza. Primavara invers. Sper ca nu te apuci sa faci stropirile astea in aprilie: e foarte tarziu.
Margareta, toate substantele sunt bune pentru toti pomii. Bune in sensul ca functioneaza. Chiar daca pe ele sunt mentionate doar unele specii. Apoi unele specii fac boli specifice. Atunci actionezi cu un tratament specific pentru boala respectiva si stropesti pomii din soiul acela. (de exemplu doar ciresii)
Buna seara.Mai pot stropi pomii fructiferi,dupa ce au dat rod cu substan?e.Men?ionez ca nici toamna,nici primavara nu i-am dat cu nimic,dar au foarte multe fructe,si mi-ar parea rau sa se piarda.Astept sfatul dumneavoastra.Merci anticipat.ln
Draga Sabina, bine ai venit. In functie de ce vrei sa obtii poti face o alegere. Respectand fenofaza (stadiul in care se afla pomii acum) poti stropi cu diverse substante. Cumparate de la fitofarmacie daca doresti o pomicultura clasica sau preparate in curte la tine (macerat de urzica, tataneasa) daca doresti o pomicultura curata, bio. In acest ultim caz poti folosi de exemplu si Cropmax (sau alti biostimulatori care vor ajuta pomul sa faca fata bolilor). Planteaza flori in livada pentru a chema insecte bune care sa combata insectele daunatoare. Pentru la anu’ respecta totusi stropirile din perioada de repaus vegetativ. Toate bune si spor in toate!
Iarna (noiembrie, decembrie) se face prima stropire cu zeama bordeleza, iar abia apoi se stropeste cu ulei cu insecticid (nuprid oil, confidor oil, emerit oil). Zeama bordeleza e fungicid de contact, iar daca o aplici dupa ulei nu-si mai face efectul.