LUCRARI DE PRIMAVARA IN LIVADA

Ieri am reusit sa intru in livada sa stropesc si eu pomisorii. Norocul meu este ca pomii mei sunt mici, deoarece de taieri inainte asa cum se practica nu poate fi vorba atata vreme cat eu ieri ca sa stropesc unii dintre ei m-am innamolit pana la genunchi.
Daca tot am fost ieri in livada si cum eu il apreciez extrem de mult pe dl. dr. doc. Vasile Cociu, pe care-l consider o somitate in materie de agronomie romaneasca, i-am citit multe din cartile si articolele pe care le-a publicat. In consecinta voi incerca sa fac un extrarezumat (adica foarte pe scurt) despre lucrarile ce trebuiesc executate in livada primavara.

La inceputul primaverii trebuiesc facute taierile la arbusti fructiferi – zmeur, coacaz, agris, etc pentru ca pornesc in vegetatie foarte devreme. Stiu o sa spuneti ca in padure nu-i taie nimeni dar daca ne dorim o recolta bogata trebuie sa-I ingrijim nu sa-I uitam pana in momentul in care au fructe minunandu-ne de “soiul prost ce nu fructifica corespunzator”. Ingrijirile de care au nevoie sunt putine si relativ facile: se inlatura ramurile care au rodit in anul anterior. Le recunoastem dupa faptul ca sunt uscate. Se mai renunta la ramurile anuale slabe sau prea dese care nu produc. Se lasa cel mult 20 de ramuri pe metru, cam la 10 cm una de alta. Ramurile trebuie sa fie bine dezvoltate si se scurteaza la varf pana in dreptul unui mugur bine dezvoltat. Se taie oblic fata de mugur, cu varful taieturii langa mugur. Varful taieturii nu trebuie sa-l depaseasca pe cel al mugurelui. (cand va functiona optiunea cu atasatul de imagini pe site-ul minunat unde ne aflam, o sa si arat cum)

Urmeaza taierile la samburoase, care pornesc de asemenea in vegetatie devreme: piersic, cais, cires, etc. Piersicul este o specie extrem de delicata la taieri la care se indeparteaza toate ramurile de rod amplasate dedesubtul si deasupra ramurilor de schelet si semischelet si se lasa numai cele laterale, care sa raresc si ele la 12-15 cm una de alta. Astfel pomul va beneficia de lumina, caldura, substante ajutatoare si nutrienti din plin si pe interiorul coroanei.

La cais prun, cires si alte specii de pomi vigurosi care dezvolta coroane inalte, acestea se scurteaza la 2,5 – 3 m prin scurtarea ramurilor de schelet. Apoi principiul este cam acelasi: sa eliberam mijlocul de ramuri ca lumina sa poata patrunde. Firesc nu este obligatoriu sa arate pomul ca o cupa de sampanie, cu toate ca la undele specii nu este de neglijat nici aceasta forma, dar este bine ca centrul coroanei sa fie dezgolit cat de cat.

Dupa taieri se indeparteaza din livada crengile taiate, care ori se maruntesc pentru adaugare in compost ori se leaga cu sforicele in legaturi mici, pe care eu le folosesc atunci cand fierb bulionul.

Cand am terminat cu taierile, trecem la stropire. Ordinea aceasta este corecta si din punct de vedere al economiei de substante cat si al faptului ca stropirile de primavara actioneaza ca un pansament pe taieturile respective impiedicand imblonavirile. Despre stropiri am mai vorbit aici.

La cateva zile se varuiesc trunchiurile copacilor. Aceasta ajuta nu numai la infrumusetarea livezii, care trebuie sa recunoastem ca arata minunat primavara varuita ci si la combaterea unor boli. In primul rand prin rolul dezinfectant al varului dar mai ales prin efectul de neatragere al razelor solare. Adica: primavara cand sunt variatii mari de temperatura intre zi si noapte, trunchiurile copacilor (care sunt maro si atrag razele solare) se incalzesc foarte tare ziua si se racesc noaptea. Asta duce in primul rand la pornirea in vegetatie prematura, cand inca noaptea este rece, cat si la microfisuri in scoarta trunchiului in care se adapostesc daunatorii sau ciupercile daca este umed.

Daca nu ati apucat sa imprastiati gunoi de grajd si alte substante fertilizatoare puteti continua si acum, iar dupa ce imprastiati tot trebuie arat la cel putin 15 cm adancime (printre randurile de pomi). Retineti asta este lucrare de toamna si se face primavara daca nu ati apucat asta-toamna. Aratura este lucrare de toamna deoarece substantele incorporate in aratura disperseaza mai bine peste iarna si in plus aratura facuta toamna ingheata peste iarna iar pamantul primavara este fin cum este malaiul. Daca discuiesti toamna insa, poti avea surpriza ca primavara sa fie terenul cum e asfaltul de tare. Daca aratul s-a facut in toamna se discuie in primavara sau se grebleaza. Apoi se sapa la cazma imprejurul pomului.

Daca livada este intr-o zona des afectata de bruma, pregatiti din timp, musuroaie de paie carora le veti da foc sa fumege in livada in serile care se anunta mai reci.

Ei gata! Acum nu va asezati ca abia incepem, nu se termina treaba in livada cred niciodata. Ca eu asa am crezut ca daca ai pomi fructiferi stai si cresc fructele si tu doar le culegi. Nu-i chiar asa dar nici greu ca la gradina de legume nu este. Spor la treaba!

This entry was posted in In livada and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to LUCRARI DE PRIMAVARA IN LIVADA

  1. Victoria says:

    Hehe,la fel credeam si eu despre pomii fructiferi.Abia de 2 ani am vazut si eu ce inseamna.

  2. adinuca says:

    Nu ma deranjeaza ca e mult de munca, pe mine ma intinereste munca sau asa imi place sa cred. Dar sunt unii care spun ca-si fac o livada si gata au dat lovitura. E mai greu la legume sa recunoastem dar nicio activitate in gradina nu-i usoara. Succes la gradinarit Victoria. Mai ales ca tu esti intr-o stare speciala. Si eu am fost in aceasta stare in primul meu an in gradina. Te motiveaza la greu. Nu face totusi excese…

  3. Maryanne says:

    Asa este,e mult de munca si la livada si la vie si la gradina,dar cine o face din placere ,nu se plange.Seara sunt franta de oboseala dar fericita.E o stare minunata si adorm cu zambetul pe buze la gandul ca a doua zi o sa ies din nou in gradina mea,in paradisul meu ,cum imi place mie sa-i zic.

  4. madalina says:

    este foarte lunga cu sa scriu asa ceva

  5. adinuca says:

    ce ai vrut tu sa spui draga Madalina?

  6. stefi 691 says:

    lucrari anuale la pomi fructiferi

  7. felicia says:

    Buna! Ma bucur ca am dat de voi, sa-mi spun si eu parerea. Acum 4ani cand am iesit la pensie, am scos via si am facut livada, tot in ideea ca este mai usor de intretinut. Nu-mi dau seama inca, dar tin pasul cu internetul si cu cei ce stiu mai multe si le dau ce le trebuie. Am totusi o problema ca in ultimii ani au tot fost inundatii si apa sta pe loc cam 3-4 zile si se mai usuca din ei, iar la gutui in timpul vegetatiei i se inegreste o ramura cu tot cu frunze si, pa! Acum sunt in Bucuresti, dar sunt nerabdatoare sa ajung la ei. O zi fructuoasa!

  8. Adinuca says:

    Buna Felicia si bine ai venit! Vezi ca la gutui ai o boala ce se numeste foc bacterian. El apare de la o bacterie si care ataca frunzele, fructele, florile, ramurile sau chiar trunchiul. Atacul se produce primavara, mai ales in primaverile umede (iar in ultimii ani am tot avut din astea), si se raspandeste de la un organ la altul. Organele atacate se innegresc si se usuca avand aspectul de ars. Am patit-o si noi. Vezi amanunte aici: http://gradinuca.ro/2011/07/13/spitalul-din-livada/

  9. Cauciuc Carina eleva clasei a 3 says:

    Este foarte buna pentru mine deoarece mie îmi trebuie la scoala la o carte ca noi facem cite trei o carte noi avem cea mai mare carte de 34 pagini dar a ceilalti au numai pina la 20-25 si noi am facut o carte record ne-a spus învatatoarea ! Bine ca m-ati ajutat mult mult! Multumesc caruia a scris asta! Pupici multumesc din suflet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.