LIVADA NOASTRA

postat initial in 2 feb 2009

Iata-ma in sfarsit in fata acestui articol, relativ complex si cu multe peripetii. La inceput, in primul an la curte, nu ne-am gandit sa avem o livada. La capatul terenului, am plantat porumb. Am arat, la pret dublu – ca deh eram noi in sat – am semanat porumbul si am semanat fasole printre cuiburile de porumb, am asteptat sa rasara. Si de aici au inceput greselile celor care nu cunosc si din pacate nu primesc sfaturi de la cei ai locului. Nu ca m-as plange dar asta a fost situatia la noi. Noua ne-a fost mila sa taiem al doilea fir care crestea din acelasi cuib, odata cu prima sapa, astfel incat porumbul a crescut micut. Apoi nu stiu cum s-a facut dar la a doua sapa nu am mai putut intra din cauza buruienilor. Era costreiul mai inalt decat porumbul iar fasolea unise totul intr-o simbioza perfecta. In sfarsit, am ajuns la cules. Am cules 15 tarne de porumb pe care le-am suit in pod. Apoi C a taiat cocenii si balariile. Dupa vreo n ore a venit inapoi in casa si mi-a spus cu naduf: „e ultima data cand fac asta; la anul acolo punem pomi”. In primavara urmatoare, am mai coborat din pod 5 tarne doar, restul au fost o delectare pentru soriceii si probabil sobolanii bastinasi. Si asta ne-a convins definitiv sa punem pomi fructiferi. Si am inceput sa citesc despre pomi. Am aflat primul adevar, in care cred si acum:

Pomi fructiferi se planteaza toamna

De fapt ei se pot planta si toamna si primavara. Dar este indicat sa ii plantam toamna deoarece au timp sa-si refaca radacinile, sa cicatrizeze ranile. Ceea ce am si facut. Se spune ca pomii pusi toamna se prind suta la suta. Mie mi s-a intamplat.

Am fost cu un inginer agronom la Sahateni (jud. Buzau), unde este o pepiniera. El a intrat la doamna inginer in birou si au conversat intr-un limbaj pe care eu nu-l intelegeam atunci (ceva despre fertilizare, autosterilitate, monilioza, boli, etc.). Am luat atunci vreo 30 pomisori. Am luat de toate: meri, peri, pruni, caisi, nectarini, ciresi, visini si piersici. Din cauza ca nu ma pricepeam, nu stiu ce soiuri am luat, ca nu prea i-am luat eu. Gutui nu pentru ca acolo la Sahateni nu puneau de frica moniliozei. Inainte sa mi-i vare in portbagaj, domnul inginer mi-a taiat pomisorii la 80 cm. Gresit, as spune eu azi, cand stiu ca pomisorii se taie la 80 cm primavara dupa plantare.

Domnul mamei mele a sapat niste gropi adevarate pe o ploaie torentiala. S-a murat rau de tot. Apoi noi am plantat in gropi toti cei 30 de pomisori.

Dupa ce i-am plantat, i-am intrebat pe vecinii mei daca au vazut iepuri in zona noastra, sau caprioare. Bineinteles ca nu vazuse nimeni nimic, ba chiar m-au luat putin peste picior privind grija mea excesiva. Aveam sa constat cu tristete, ca iepurii traiesc in zona noastra si ca rod cu multa placere scoarta de copaci. De copaci tineri, mai exact de varsta alor mei. Prin ianuarie 2007 pe un frig de crapau pietrele, am imbracat pomisorii in folie de polietilena pe care am legat-o bine de tot cu o sforicica. Gresit, aveam sa constat in martie, cand i-am dezbracat de folie. Unii mucegaisera. Altii fusesera rosi fara sa mai poata fi salvati de nimic si de nimeni. Au mai ramas cam 20 viabili. In acel an s-au retrasat terenurile agricole si am constatat cu stupoare ca un rand din pomii mei erau pe terenul vecinului, asa ca i-am scos pe tot si i-am replantat. Din fericire au supravietuit tratamentului si au inverzit. Anul ala i-am udat si cam atat. Am incercat sa tinem in frau buruienile, cosind cat am putut de des. Asta se intampla in 2006-2007.

In toamna lui 2008 am completat mica livada pana la 60 de pomisori. Diferenta de pomisori am cumparat-o de la Baneasa. Am fost foarte multumita. Pomi adevarati, mari, frumosi vigurosi. I-am plantat tot toamna. De data asta am cumparat in cunostiinta de cauza. Citisem vreo 7 carti despre pomii fructiferi, ma sfatuisem cu oameni, de meserie sau doar pasionati. M-am dus cu lista de soiuri la cumparaturi. Si am plantat din nou in toamna. I-am imbracat in ziare si le-am legat tot cu sforicele. Bineinteles ca tot satul (a se citi vecinii) a ras in hohote de ziarele mele si mi-au spus prieteneste ca la prima ploaie o sa se scurga pe langa pom. N-a fost asa. In primavara devreme, i-am stropit cu ulei horticol.

Apoi la vreo 2 saptamani am chemat pe cineva, tot de la Baneasa sa mi-i taie corespunzator. Si cand a venit omul (foarte profesionist de altfel, macelar de meserie, dar un om de toata isprava) am avut surpriza sa constat ca 10 din pomii mei disparusera. Mai exact fusesera furati. Mi-am spus ce oameni rai si am inghitit galusca asa cum venise. Insa saptamana urmatoare au mai disparut inca 5 si o parte din lemnele ramase in urma constructiei. Ei si cand am vazut eu una ca asta, m-am dus la politie si am depus o plangere. In afara de faptul ca m-am dus la postul de control cu plangerea scrisa de acasa, insotita de o declaratie si cu temele foarte bine facute privind articole din lege, proceduri si alte trebuincioase, am lansat in sat zvonuri despre prietenii mamei mele de la Politia Judeteana. Au venit doi domni de la politie sa faca CFL (cercetare la fata locului). Procesul verbal l-au scris de trei ori deoarece se incapatanau sa scrie ce voiau ei, nu ce vedeau. Cam dupa o saptamana m-a chemat seful de post la el. Si m-a intrebat: „ce vreti sa prindem hotii sau sa va recuperati paguba?”. Iar eu cu mult tupeu (si nervi dedesubtul tupeului) i-am spus ca paguba mai putin ma priveste, cat ma doare sa prinda hotii. El m-a anuntat ca nu au nicio pista. Nu stie de unde sa apuce cazul. Dar mi-a facut rost de 7 pomi. Pe care mi-i i-a dat sa-mi inchida gura. A mea si a prietenilor mamei. I-am spus atunci ca voi lua pomii de mila lor, ca daca nu-i luam se uscau in postul de politie. Dar ca il sfatuiesc sa nu mai spuna la nimeni ce a facut, ca e mare rusine pentru Politia Romana. Apoi l-am intrebat ce ar fi facut daca mi s-ar fi furat masina din curte? A tacut si a lasat capul in jos. Am plantat pomii

Se vede in imagini ca anul trecut principala noastra activitate s-a referit la combaterea buruienilor in speranta ca anul asta vom putea sa plantam un gazon printre pomisori. Am inteles de la diversi oameni ca nu este bine sa semeni printre pomi lucerna sau trifoi. Anul trecut in toamna am completat cu pomisori tot de la Baneasa. Mi-a fost greu sa aleg soiurile deoarece am incercat sa plantam pomi astfel incat toti sa faca fructe. Multi pomisori sunt autosterili, adica nu fac fructe numai cu polenul lor. Astfel incat trebuie sa cauti pomi care sa polenizeze pe ceilalti. Acum gradina arata cam asa:

par Cure par Cure mar Vechi mar V
par Aromata Bistrita mar Ionagold par Wiliams Rosu mar Politie
gutui Beretzky mar Ionatan par V prun Anna Spath
gutui Beretzky mar Romus I par V prun V
gutui Moldovenesti mar Pionier prun V cires amar Piata
prun Anna Spath mar Goldspur cires amar P cais V
prun Tuleu Gras mar Generos cais V cais V
prun Anna Spath mar Florina cires Van cires Boambe de Cotnari
prun Anna Spath cires Stella cires Boambe de Cotnari piersic V
prun Stanley cires Germersdorf cais V piersic V
cais Favorit cires Rubin prun V visin Nana
cais Excelsior cires Germersdorf prun P nectarin V
cais Olimpia nectarin Fantasia prun V piersic V
cais Carmela visin P visin Crisana 2 mar Golden
cais Rosii de Baneasa Visin Metor visin Nana visin Mare

In plus acum avem un gard inalt construit anul asta, si un caine mare, mare de tot. Un fel de caucazian. Asta pe langa cei trei deja existenti in curte.

Livada deja a inceput sa produca. Anul trecut am avut 2 prune si dintr-un visin vechi si relativ matur (care se afla in curte si pe care il vedeti in a doua fotografie) o strachina de visine, pe care o gasiti pe aici pe blog. In plus anul asta nu am mai imbracat pomisorii in ziare deoarece iepurii nu pot sarii gardul inalt. Poate doar caprioarele. Dar n-am vazut pana acum… in ciuda potentialului cinegetic al zonei: fazani, iepuri, nevastuici.

Anul asta voi stropi din nou cu ulei horticol si cu zeama bordeleza. Voiam sa merg pe agricultura bio dar din pacate produsele bio nu sunt asa de la indemana ca celelalte. Mai pe scurt sunt greu de gasit pe piata. Dupa inmugurire voi vedea ce voi alege – varianta clasica de insecticide si substante antifungice sau varianta bio.

This entry was posted in In livada and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

28 Responses to LIVADA NOASTRA

  1. Victoria says:

    Am citit si mi-am adus aminte de mine si sotul meu ,atunci cand ne-a fost furata pompa din put,cu tot cu furtunul ala gros din put.Care are 10 m lungime,deci nu e foarte greu sa fi fost vazut de vecini,mai ales ca au furat ziua in amiaza mare.
    Doar ca,atunci cand ne-am mutat,dupa ce ne-am interesat si am fost foarte incantati de zona,pret si alte chestii de genul asta,am uitat sa ne uitam si in jur sa vedem ce fel de vecini vom avea. 🙁
    De fapt cam trei sferturi din sat e la fel.Oameni care,daca te pot “ajuta” la greu,sunt primii ,iar daca ii rogi cu bani sa vina la munca te refuza,dar stau degeaba.
    Iar seful de post s-ar putea sa fie clona celui de la voi.

  2. adinuca says:

    Ei, noi banuim pe cineva, vecin bun de altfel deoarece noi stam cumva la capatul satului iar pomii nu prea se vedeau ca erau micuti. Doar nu venea cineva din oras sa fure ci tot cineva care trecea pe strada… Zic si eu… N-as vrea sa vorbesc cu pacat dar mi-am luat-o de atatea ori de la cine nu ma asteptam in ruptul capului incat la astia ma astept

  3. Pingback: grAdinuca.ro » Legumicultura pe camp

  4. Pingback: grAdinuca.ro » Cand omul nu are ce face… face prostii

  5. Anamaria says:

    Mi-a placut povestea infiintarii livezii. Intentionez sa infiintez si eu o livada toamna viitoare. Cele scrise de tine mi-au dat curaj. Sper sa colaboram.

  6. adinuca says:

    Abia astept intrebarile tale si de ce nu si experientele tale. Mult succes in alegerea pomilor, achizitionarea lor si plantare. Era bine sa fie toamna dar e bine si primavara. Ca prim sfat cumpara puietii de la profesionisti, nu din magazine DIY. Te mai astept…

  7. Eduard Ion says:

    Sunt placut surprins sa vad ca lumea mai vorbeste despre plantatii de pomi fructiferi ! Inseamna ca inca mai sunt pasionati in acest domeniu si pomicultura va dainui! Din experienta spun celor care urmeaza sa infiinteze livezi de pomi fructiferi in primul rand sa consulte despre ce soiuri se preteaza in zona lor adica sa citeasca despre ZONAREA POMILOR FRUCTIFERI !
    Pasul 2 este cumpararea pomilor care trebuie sa se faca OBLIGATORIU din statiuni de cercetare pomicole sau de la pepiniere private care au pomi certificati(eticheta albastra) ! Pomii din statiuni sunt certificati VF adica liberi de virusi si atesta o calitate clasa I ! Trebuie stiut ca pomii certificati au eticheta Albastra ! Nu cumparati pomi cu etichete galbene, albe sau de alta culoare intrucat riscul la prindere este foarte ridicat si nu aveti garantia calitatii! Nu cumparati pomi de import intrucat nu sunt ameliorati – aclimatizati in Romania chiar daca pretul este mai mic! Personal am patit-o cu asemena pomi de import intrucat m-am bucurat la pret in detrimentul calitatii ! Folositi numai material saditor produs in Romania si certificat !
    Pasul 3 mocirliti pomii la plantare intr-o pasta formata din balega proaspata, pamant, apa.Proportia acestora poate fi si egala! Trebuie sa obtineti practic o smantana in care sa mocirliti radacinile pomilor inainte de plantare. Mocirlire asigura dezinfectia radacinilor si prinderea pamantului de acestea!
    Pasul 4 pomii trebuie sa aiba altoiul la suprafata pamantului deci nu ingropat !
    Pasul 5 pentru o prindere de 100% udati pomii dupa plantare cu 20-30 litri/ pom timp de 3-4 zile !
    Alte sfaturi: randurile sa fie orientate pe directia N – S pentru ca pomii sa nu se umbreasca reciproc!
    In loc de substante chimice folositi macerat de urzica, coada calului, usturoi, ceapa, coada soricelului. Au rol fungic si de insecticid!
    SUCCES BIO GARANTAT!

  8. adinuca says:

    Eduard, multumim pentru sfaturi. Chiar nu stiam ca are importanta culoarea etichetei. Am plantat pomi si cu eticheta galbena si cu alba dar si cu albastra. Nu stiam diferentele intre ele, dar stiu ca toti pomii i-am cumparat de la statiuni de cercetare. Toti pomii s-au prins, dar poate ca era normal sa fie asa ca i-am plantat toamna. Cat despre boli ramane sa vad cum evoluam. Inca avem putine fructe si nu putem spune ca am intrat pe rod in adevaratul sens al cuvantului…

  9. Pingback: grAdinuca.ro » Livada cu roade

  10. Yan says:

    Buna ziua!

    Cat v-a costat aducerea persoanei de la Baneasa pentru formareai coroanei la pomi si cum ati procedat, intrebare, dupa cati ani au intrat pe rod pomii?

    PS: Vreau sa plantez si eu in toamna vreo 15-20 pomi fructiferi si tot de la Baneasa vreau sa-i cumpar, dar inca nu m-am decis ce pomi.

    Multumesc si o zi buna!

  11. Adinuca says:

    Salut Yan

    Aducerea nu a costat mult avand in vedere ca l-am luat noi cu masina si l-am dus inapoi. Taiatul a costat 50 de lei in primul an, 70 in al doilea. Dupa aceea am preferat pe cineva din sat si din cauza costurilor, satenii fiind mai ieftini, dar si pentru ca omul de la Baneasa nu-i placea lui C.

  12. vio says:

    am descoperit blogul doar acum ,spre rusinea mea……..dar ma bucur ca am descoperit pe cineva care a facut totul din pura pasiune,ca si mine………am si eu o livada mica de cam 15 pomi,am avut 3 “pierderi”:cires,cais,prun….anul acesta am pus doar 3 pomi,2 pruni si un cires…..deci stationam la numar.

    caisul l-am pierdut deoarece a fost ros de iepuri,deci varianta cu ziarele va trebui sa o incerc,iar urmatoarea mea intrebare e legata de soiurile sterile,sau cum le zice……..nu mai stiu denumirile pomilor,ca i-am luat cam de 3 ani……cum sa fac sa imi rodeasca….ce sa mai cumpar printre ei?

  13. Adinuca says:

    Draga Vio, iata ca existenta unui virus printre noi ma face sa raspund tarziu, sper ca nu prea tarziu. Daca nu mai stii ce soiuri ai luat este foarte greu sa ne dam seama cu ce sa-i combinam. In general merii sunt autosterili si cativa din ceilalti pomi. Dar doar cativa, nu multi si nu soiuri comune si obisnuite prin targurile de pe la noi. Autosteril inseamna ca polenul de pe staminele unei flori nu fecundeaza propriile flori (nici pe aceea unde se afla stamina nici alte flori din acelasi pom).

    Uleiul horticol se da pe tot pomul care in prealabil nu are frunze, fie ca au cazut ele, fie ca le scuturi tu.

    Multumesc pentru vizita si te mai astept

  14. Marc says:

    Adinuca, vezi ca zeama bordeleza, piatra vânata s-a demodat, se poarta produsele cu 50% cupru metalic (Champion, Champ, Alcupral, etc).
    Daca voiai fructe din anul II trebuia sa plantezi Goji. În mica mea pepiniera de 500 bucati, goji mi-au dat 5 fructe (mai mult decat prunii tai mult mai batrâni) chiar din primul an, la vârsta de 6 luni, iar cei cumparati pe net, cu un an avans au rodit vreo suta de gojiberries. Acum am o mica livada de 0,23 ha, cu 408 arbusti goji si caut informatii despre utilitatea semanarii de trifoi alb pitic, auzisem si eu ca nu-i tocmai indicat, concureaza arbustii. Altfel ar avea avantajul ca necrescând decât 10-15 cm nu e obligatorie cosirea. În plus e o planta melifera iar eu sunt si beekeeper. Trifoiul mai are si calitatea ca agata azotul din aer si o parte ajunge în sol, poate si la goji mei. Se zice ca distruge si buruienile, singura planta care-i rezista e papadia, care însa e aspectuoasa si mai este si melifera si medicinala.

  15. Marc says:

    Scuze ca am scris folosind RO, acum vad ca netul nu recunoaste diacriticele (uneori).
    Acum observ ca tu scrii si de Mos Craciun (2012)! Mai e actual site-ul asta?

  16. Adinuca says:

    Wow pe bune? Marc draga, zeama bordeleze e inca fashionable pentru pomii mei. Nu stiu cu ai tai cum e, ca ai mei nu sunt asa precoci. Noi astia mai de moda veche, cum sunt eu si pomii mei, suntem perfectly committed cu zeama bordeleza. Restul substantelor amintite nu prea le folosim.
    Cat despre productia timpurie, noi nu producem sa vindem asa ca in conditiile in care nu putem face magiun de goji, tarta cu goji sau galusti cu goji, ramanem la prunii nostri intarziati.
    Site-ul nu mai este actual intr-adevar. Nu pentru afaceri asa pline de avant. Cat despre diacritice le-am corectat eu.
    Mult succes in activitate!

  17. simona says:

    imi place mult ce citesc,iubesc viata la tara si tot ce tine de pamint.Cu 2 ani in urma am plantat 70 pomi fructiferi,undeva pe un platou unde e numai pasune si o casa ici colo.Toti au zis ca sunt nebuna,este zona de munte si nu voi minca eu fructe,posibil sa fie adevarat ,la 1200m altitudine.surprinzator s au prins 63,dar dupa 2 ani sunt in acelas stadiu citeva frunzulite si atit ,nu au crescut deloc.imi puteti recomanda ceva tratamente sa ii ajut,in toamna trecuta i a atacat si rugine .AS vrea sa mentin livada bio fara prea multe chimicale.multumesc mult

  18. Adinuca says:

    Buna Simona, cred ca pomisorii tai au nevoie de lucrari de taiere. Mai mult decat atat trebuie sa gasesti o metoda sa-i uzi peste vara sa cureti terenul la 1 metru de tulpina lor si sa mai astepti. Poate in toamna sa inglobezi in sol ceva gunoi de grajd sau cenusa tot la 1 metru de tulpina.

  19. mariana says:

    buna ziua, as vrea sa plantez 6 pomi fructiferi in curte dar nu stiu ce ar trebui sa cumpar in functie de “polenizare”.sincera sa fiu nu ma pricep deloc de aceea aplelez la dvs . eu imi doresc mar, cires, visin, prun, par. astept cu nerabdare sfaturile dvs. multumesc.

  20. Adinuca says:

    Buna Mariana si bine ai venit in gradinuca! Cel mai grav este la mar, nu prea exista soiuri autofertile. Daca ai in apropiere alte livezi poti incerca un soi care-ti place. E o discutie foarte lunga. De exemplu Florina (mai de iarna) polenizeaza cu Ionatan si Idared. E un mar bun, gustos cu aroma de miere insa iarna se deshidrateaza repede si devine fainos. Daca vrei doar un mar cauta Generos (e un soi bunut pentru pastrare). Pentru cires as alege Stella ca nu necesita polenizator, are fructe marisoare si intra repede pe rod dar nu face fructe inchise la culoare. Sunt pietroase dar nu ca Germersdorf (inima de porumbel). La visin as alege Nana, ca de asemenea nu necesita polenizator. La prun as merge pe Stanley deoarece nu necesita polenizator si e bun la gust. In plus se desface de pe sambure ceea ce e o chestie buna la dulceti, compoturi, etc. La par daca vrei de iarna alege Cure. Daca vrei de vara este mai greu ca nu am gasit inca unul care sa-mi faca placere pe deplin. Soiurile de vara sunt soiuri vechi si cred ca ar merita altoit unul pe care-l stii deja, l-ai gustat.

  21. maya says:

    Dragele mele va rog ajutati-ma! am plantat si eu vreo 40 de pomisori fructiferi si nu atiu ce sa ma mai fac e cineva care tot vine si fura , nu stiu cum sa prind hotul pt ca nu pot sa stau si sa dorm in camp am o coliba micuta si mai sta sotul acolo noaptea pana pe la 11 noaptea dar atunci nu vine nimeni cred ca diminieata ii smulge am.Am luat alti in locul de unde au fost smulsi am completat locurile goale si azdimineata din nou mi-a furat un piersic crede-ti ma feteleor sunt sunt disperata am fost si la politie am intrebat oameni din jur degeaba nu stiu cine e . Dar jur daca-l prind bag furca in el., nu mai suport.

  22. Adinuca says:

    Draga Maya, in afara de a merge la politie si a depune o plangere SCRISA pe care sa primesti NUMAR DE INREGISTRARE nu stiu cum te-as putea ajuta. Mai mult trebuie amenintati ca vei depune plangerea si la parchetul de pe langa tribunalul judetului unde este locatia. Poate un gard ar ajuta. Si un caine mare…

  23. Mihai says:

    Am si eu o intrebare. Anul trecut, in primavara, am plantat mai multi pomi pe care nu am stiut sa ii tai la plantare. Dintre acesti pomi cativa au crescut mult dar nu au facut coroana. Ce pot sa mai fac ptr. a indrepta situatia?

  24. Adinuca says:

    Buna Mihai si bine ai venit. Pomii tai nu au facut coroana tocmai din cauza ca nu i-ai taiat. Te sfatuiesc sa-i tai acum. La taiere sa iei in considerare ca toate crengile pomului vor creste sub taietura si vor aparea din mugurii deja existenti sau dorminzi. Tulpina nu va mai creste in inaltime fata de cat o tai acum. Spun asta deoarece au pana sa am livada credeam ca tulpina creste in inaltime dupa ce o tai si poate si tu crezi la fel. Deci sa spunem ca vei taia la 80 cm de la sol. Vor creste ramuri sa zicem pe ultimii 20 cm din cei 80. Vei obtine un pom cu tulpina de 60 cm de pe care vei rupe constant anul acesta si in anii urmatori orice incercare a pomului de a da ramuri de acolo. Lamurit? Daca nu… mai scrie-mi… E cam tarziu si ma adun greu.

  25. Catalin says:

    Buna,explicati-mi ai mie termenul de polenizare,cat mai detaliat si cat mai pentru incepatori.Toti copacii au nevoie de polenizare? Daca plantez 30 de ciresi de acelasi soi este bine?fara sa am alti copaci in jur? Cei care au livada intensiva folosind doar un soi,cum se face polenizarea?sau nu exista doar cu un soi? Recomandati-mi o carte despre pomii fructiferi pentru incepatori,fara termenii periculosi si care sa nu ii inteleg.

  26. Adinuca says:

    Salut Catalin. Polenizarea este procesul prin care celula barbateasca (graunciorul de polen) se uneste cu cea femeiasca ducand la formarea fructelor/semintelor ca modalitate de inmultire a plantelor. Unii pomi fructiferi nu se pot inmulti cu propriul polen si se numesc autosterile. Ele au nevoie de polen de la alte soiuri ale aceleasi specii. Aceasta problema se intalneste la unele soiuri de meri, peri, pruni si ciresi. Eu nu cred ca exista livezi cu un singur soi. De ce? Pai in primul rand deoarece bolile s-ar raspandi foarte repede si ar decima livada. Apoi e comod sa recoltezi in perioade diferite, in functie de coacere. Si apoi, mai ales la meri, din cauza polenizarii. Carti bune gasesti aici: http://www.cartiagricole.ro/categorie-produs/carti-agricultura/cultivarea-plantelor/pomicultura/. Sunt accesibile ca limbaj dar in esenta vei invata mult, cam ca la scoala. La inceput limbajul este greoi, dar in timp inveti.

  27. Marian says:

    Buna ziua,toamna aceasta vreau sa plantez cca 100 de peri,pe acel teren au fost porumbi iara vremea fiind secetoasa nu pot ara si discuii deoarece pamantul este foarte tare.Intrebarea mea este pot face groploi si planta pomii fara a ara terenul,timpul este foarte scurt si stiu ca gropile se fac cu ceva timp inaintea plantarii.(cocenii fiind taiati bineinteles)

  28. Vasile Joanta says:

    Adinuca nu sunteti singuri. Si noua ne-au furat in primul an dupa plantare 7 pomi. Am replantat si in primavara ne-au mai furat unul. Dupa 5 ani am reusit sa avem cei 30 de pomi planificati. Cu vecinii e loterie curata. De regula sunt rupti din fimele cu mafioti din Sicilia. Dupa ce am pus un gard de 2 m si am inceput sa mergem saptamanal la livada nu au mai furat. Am avut si recolta si ne-am bucurat de fructe gustoase si bio. Succes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.