VINETELE

Eu , pana ieri, din vinete stiam sa fac doar salata de vinete si zacusca. Dar iata ca am aflat ca se mai poate face si altceva si as vrea sa impart cu voi aceste retete.

DROB DE VINETE
 
 
  • 1 kg vinete
  • 200-300 g carne tocata (pentru vegetarieni se inlocuieste cu ciuperci)
  • 200-300 g ciuperci
  • 5 linguri gris
  • 4 oua (astea nu stiu cu ce sa le inlocuiti daca tineti post)
  • 4 cepe
  • marar, patrunjel
  • sare, piper, vegeta (daca folositi)
Vinetele se curata subtirel de coaja, se taie cubulete (ca pentru salata boef), se oparesc si se scurg.
Carnea se caleste cu ceapa si ciupercile. Dupa ce s-a calit se amesteca cu vinetele scurse si apoi cu ouale, grisul, condimentele si verdeata.
Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu pesmet. In aceasta tava rasturnati compozitia, o nivelati binisor si o bagati la cuptor.
UP-DATE: Dupa ce l-am facut o data, i-am adus deja o modificare; i-am batut doua oua deasupra care au format o crusta, care il face sa semene foarte mult cu drobul original.
SALATA DE VINETE ALTFEL
Se poate manca si numai ea sau ca garnitura la o fripturica la gratar.
  • 1 vanata
  • 1-2 dovlecei
  • 4-5 ardei capia marisori
  • 2-3 rosii
  • patrunjel
  • usturoi
  • ulei
  • otet
  • sare
Se spala si se taie rondele si vanata si dovleceii. Se sareaza si se lasa la scurs. Se sterg pe un servet si se prajesc in ulei cu mare grija sa nu se arda nici ele nici uleiul. Mai exact doar le inmuiem. Se scot pe hartie absorbanta. In uleiul in care am prajit rondelele, calim rosiile taiate cubulete micute. Ele vor inghiti parte din ulei asa ca din acest motiv nu trebuie sa lasam sa se arda.
Paralel coacem ardeii capia ii curatam de coaja si de seminte si ii tocam fideluta.
Turnam rosiile calite peste rondelele prajite pe care le-am pus intr-un bol. Apoi adaugam ardeiul copt, usturoiul, patrunjelul tocat si la sfarsit putin otet dupa gustul fiecaruia.
Sincer mie-mi pare mai buna rece de la frigider decat calda, dar gusturile nu se discuta.
 VINETE MARINATE
 
 
 
 
 
  •  2 kg vinete
  • 1 kg gogosari
  • usturoi
  • 1 l otet
  • 350 g zahar
  • sare
  • suc de rosii
  • patrunjel verde
Se curata vinetele de coaja, se taie rondele se dau cu sare si se lasa la scurs pe servetete timp de o ora. Se prajesc in ulei pana se rumenesc usurel.
Gogosarii taiati fideluta se oparesc in solutia de otet zahar si sare.
In borcane nu mai mari de 800 g se aseaza un rand de vinete, unul rand de ardei si unul de usturoi si din cand in cand frunze de patrunjel. Deasupra turnam suc de rosii. Se acopera borcanele si se fierb 20 minute
VINETE MURATE 1
  •  5 kg vinete
  • 5 kg ardei gras colorat
  • 10 legaturi de marar
  • 10 legaturi de patrunjel
  • 200 g usturoi
  • 2 litri de apa
  • 1 litru de otet
  • 1 litru de ulei
  • 250 g zahar
  • sare – cam 4 linguri
Vinetele si ardeii se taie in patru se oparesc cu solutia formata din apa, otet, ulei, zahar si sare. 7 minute vinetele si 5 minute ardeii.
Se scurg si se racesc. Se toaca mararul, patrunjelul si usturoiul si se pun alternativ cu vinetele si ardeii in borcane. Se toarna solutia peste ele. Se fierb la bain-marie 20 minute
VINETE MURATE 2
 
 
 
  • 4,5,6 vinete
  • 1 litru otet 9o
  • 2 litri apa
  • 3 linguri sare
  • 1 lingura miere
  • mujdei de usturoi
  • foi de dafin
  • boabe de piper
Vinetele curatate pijama (stiti voi – o fasie da, una nu) se taie rondele si se oparesc intr-o solutie fiarta formata din otet, apa, sare, miere, foi de dafin si boabe de piper. Apoi se lasa la scurs. Se aseaza in borcane 1 strat de vinete alternativ cu unul de mujdei. Peste ele se toarna solutia racita.
This entry was posted in Pe plita and tagged , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to VINETELE

  1. Nicoletta says:

    Fooooarte interesante retete. Am pus un semn de carte aici.

  2. adinuca says:

    Si bune rau. Le-am incercat aproape pe toate si nu m-au dezamagit. Eu insa sunt carnivora si recunosc ca cel mai mult ma “aranjeaza” drobul si salata aceea cu ardei copt si usturoi ca garnitura tot la carnita.

  3. Tami says:

    Adina draga uite si reteta “A la Babica Daria” reteta batraneasca pe care ti-am mai spus-o la mine acasa dar pana acasa ai uitat-o, cum fac si eu, de altfel: vinete coapte si ardei copti ( si din congelator, iarna), taiate fasiute sau cubulete, o ceapa taiata cubulete, 2-3 rosii cubulete, sare, ulei cat ptr. salata de rosii, si gata!!!!
    Extrem de rapid si gustul nu se compara, este un mix desavarsit!!! Si fara tone de ulei ca la salata de vinete clasica.
    Pofta mare si sper sa o faci intr-un final!

  4. adinuca says:

    Merci pentru reteta. Ma bucur sa te gasesc aici scriind. Asa multe retete stiu de la tine incat cred ca as putea sa fac o sectiune separata. Ca tu chiar le ai…

  5. ba_laura says:

    Nu stiu cum se face da’ ajung mereu la retete exact cand is mai hamesita…
    Bine ca acuma scriu si nu trebuie sa deschid gura, ca salivez la greu exact cu gandul la bunaciunea aia de drob 😀
    Da’ i-am pus gand rau: in week-end promit sa ma ocup si eu de el!

  6. adinuca says:

    Chiar ca bunaciune. Am incercat si varianta cu ciuperci, nu e la fel de savuroasa ca cea cu carne. Poate din cauza ca eu sunt o carnivora convinsa. Mi-am pus si bucatele de vinete oparite la congelator in acest scop. Nu de alta, dar iarna este lunga si parca ma satur sa toooot inventez cartofii.

  7. Pingback: grAdinuca.ro » Sfarsitul vinetelor

  8. alex says:

    Mama facea niste conserve de vinete asa:
    Se taie vinetele rondele de grosime cam un deget (1-1.5cm). Se sareaza si se lasa câteva minute sa iasa apa din ele. Dupa care se prajesc si pe-o parte si pe alta, la foc iute in ulei (mult), pâna devin aurii. Uleiul trebuie sa fie bine incins ca sa nu-l absoarba pe tot feliile de vinete. Chiar si-asa se, consuma mult ulei.
    Separat se fierbe suc de rosii amestecat cu pasta de ardei kapia (sau ardei taiat taiat marunt) si cu ceapa fiarta si pasata (sau bine maruntita). De preferat ar fi ca ardeii sa fie copti si cu pielita curatata , E mai multa manopera dar merita! Fiertura se condimenteaza dupa gust, dar nu trebuiesa lipseasca piperul si ustutoiul tocat marunt. Eu ii mai pun si foi de dafin. Si cimbru, dar foarte putin. Daca nu va place picant, puneti piper mai putin si numai boabe.
    Rondelele de vinete prajite se aseaza in borcane. Daca va place gustul de usturoi, puteti presara printre rondele, pe masura ce le puneti in borcan si usutroi taiat marunt.
    Pe masura ce se umple borcanul turnati din fiertura peste vinete.
    Smecheria este ca totul sa fie foarte fierbinte (clocotit) atunci când se pune in borcan si borcanele preincalzite in cuptor (atentie la degete). Dupa ce le-ati umplut, puneti-le capacele si tineti-le acoperite bine sa se raceasca foarte lent. Daca procedati asa, nu mai este nevoie sa le refierbeti pentru sterilizare.
    Miam, pofta buna!

    P.S. La cerere, va mai dau o reteta, cumva asemanatoare, dar nu conserva. Mediteraneana!

  9. adinuca says:

    Pai trebuie sa cerem? Haide… o asteptam. Vinetele se fac foarte bine si repede in gradina la noi si de obicei avem productie excedentara; si stii cum e pana la urma tot in salata de vinete sfarsesti, d-aia cu mult ulei si multa paine si salata de rosii cu ulei…

  10. alex says:

    Interesant este ca salata de vinete asa cum o facem noi nu este o reteta prea cunoscuta in afara hotarelor noastre. Ma intreb daca nu este cumva cam singura “mâncare nationala”, cu adevarat…. Dar de bune, e buna!

    Sa revenim la reteta:
    Taiem vinetele, de data asta, in lung si mai subtirel. Adica vreo 7-8 mm grosime. Dupa care le punem pe gratar. Eu le perpelesc pâna devin usor crocante.
    Daca gratarul este din acela cu “sârme”, inainte de a le pune pe gratar le ungem cu ulei de masline. Feliile nu sarmele.
    Daca gratarul este de aragaz, undem gratarul.
    Separat se taie marunt: rosii, ardei kapia sau gogosar si ceapa. Eu le pun in cantitati egale. Adaugati o lingura-doua (dupa gust) de masline taiate marunt. Punem totul intr-o tigaie cu ulei de masline incins. Le condimentam: piper, usturoi (zdrobit +taiat marunt), oregano si foarte putina menta. Eu ii dau o nota mai picanta cu chili macinat. Rasolim totul nitzel cu ulei de masline. Nu prea mult ca sa nu se inmoaie de tot. Eventual, rosiile puneti-le un minut-doua mai târziu. Ah, sa nu uit, ca la carte ar fi sa scoateti pielita de pe rosii. Eu nu fac asta.
    Inainte de e gata mai adaugati niste bulion de rosii (sau pasta) ca sa intensificati gustul si mai lasat un clocot doua.
    In final totul trebuie sa aiba o consitenta groasa.

    Puneti malataul asta peste feliile de vinete (care sa speram ca nu s-au racit prea tare). Eu pun mai din gros. Presarati deasupra niste parmezan (sau echivalent) si… Pofta buna!

    P.S.
    Sunt aproape sigur ca veti fi facut cantitati prea mici!
    🙂

  11. adinuca says:

    Merci pentru reteta. Eu as mai zice ca si paine unsa cu untura si usturoi este tot nationala. Fireste italienii ne-au luat-o.

  12. alex says:

    Hmm… E greu de stabilit daca Decebal mânca pâine cu untura si usturoi inainte de a primi vizita lui Traian… (auch, sper sa nu se produca nicio confuzie!) 🙂

  13. adinuca says:

    Confuzia la Traian este de inteles, insa la Decebal parca era ceva cu carnati si palinca… asa ca nu-i frica de confuzie, este unic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.