NOUTATI DIN GRADINA MEA

postat initial in 21 iulie 2009

 Recunosc ca postez aceste cuvinte pentru Elisa care asteapta cu infrigurare noutati de la mine. Si mai recunosc draga Elisa ca nu am avansat prea mult in gradinuta.
Adica am renuntat anul asta sa facem solar in care sa punem rosii, ardei si vinete din cauza ca nu am ascultat pe cineva -“nu spui tzine, persoana insemnata”- sa cumpar rasaduri gata crescute. Am asteptat sa creasca ale mele. Care abia acum ar fi gata de plantat. Cu doua luni intarziere deoarece am semanat cu doua luni intarziere.
 
Apoi am probleme de ordin tehnic in casa cu instalatorii, zugravii, cosarul si alti tehnicieni priceputi care se plimba prin casa mea. Apoi am un serviciu intr-un oras aflat la 60 de kilometri departare de gradina si doi ingerasi care vor pleca peste o saptamana in prima lor tabara la mare. Dar despre toate astea intr-un alt post.
 
Acum despre gradina. Cum nu puteam sa stam chiar cu mainile in san toata vara, am plantat ceapa pe care ati vazut-o mai demult si pe care la sambata trecuta am scos-o, am pus-o la uscat si acum astept sa ii tai cozile si sa o depozitez. Nu o impletesc din doua motive: n-am timp sa impletesc 8 tarne (cosuri de nuiele pentru cine nu este familiarizat cu termenul vezi foto; sursa:www.banaterra.ro) de ceapa si apoi sunt satula de impletit de la cositele fica-mii
In afara de ceapa am mai pus morcovi, patrunjel (de frunze si de radacina, numai ultimul a binevoit sa apara), pastranac (care ne-a onorat cu 4 fire dintr-o parcela intreaga), fasole fideluta (galbena si verde) si fasole pe arac si mazare. Mazarea am pus-o tare rara si nu s-a sustinut una pe alta asa ca mare parte s-a uscat. Anul asta Bonduelle o sa faca bani cu mine dar numai cu mazare ca la fasole i-am luat. S-a facut atata fasole ca nu mai stiu ce sa fac cu ea. Vorba Amaliei, am mancat anul asta atata fasole cata nu am mancat niciodata. Si am si pus la congelator pentru la iarna.
Nu-mi vine sa cred ca deja ma gandesc la iarna si parca nu incepuse nici vara bine…
 
In plus anul asta am avut si fructe, cica… A venit un nene in primavara si ne-a tuns visinul batran si chinuit din curte, precum si ceilalti pomi; arata saracul de ziceai ca au trecut furtunile ale grele peste el. Si ne-a promis ca anul asta va face fructe multe si bune. Nu stia el ca anul asta va veni o noapte cu inghet la sfarsitul lui aprilie si vor cadea toate fructele pe care le legase. Asa ca dint-un visin mare si frumos si plin de frunze si lastari noi, ca urmare a tratamentului de intinerire (adica a taierii) am obtinut visine dupa cum urmeaza:
T mare s-a bucurat nespus de ele impreuna cu C, T mic nu gusta inca chestii noi si mai ales fructe in afara de mere care nu au secrete pentru el.

 
O sa mai pun niste telina ca am niste rasaduri si o sa pun salata de toamna ca din nou am plantutele. Ma gandeam sa pun si cele mai mari rasaduri de rosii pe care le-am obtinut si de ardei si de vinete, in curte nu in solar. Rasadurile de rosii au deja floricele si mi-e mila sa le arunc. Daca se fac bine daca nu, iarasi bine
 
Si cam atat despre gradina. In rest buruieni, foarte multe buruieni. Pe care nu le mai dovedesc. Ma intreb cateodata daca nu am gresit alegand varianta bio de agricultura ca acusi in plin razboi al buruienilor puteam sa dau si eu cu ierbicid. Dar asa… ierbicidul meu este mana dreapta si cateodata cand asta nu mai face fata si mana stanga. Am descoperit ca sap la fel de bine si cu dreapta si cu stanga, asa ca se poate spune despre mine ca am doua maini stangi si nu ma supar.
This entry was posted in Pe pamant. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.