DESPRE INSTALATORI

postat initial pe 30 iulie 2009

Voiam sa postez aceasta insemnare mai tarziu adica, cand ii venea randul la povestiri, dar sunt intr-un hal de nervi ca nu mai pot tine postul in frau.
Sa incep cu inceputul. Am cautat un instalator care sa ne faca instalatia termica si sanitara in casa. Dupa mai multe incercari ratate, fie din cauza pretului, fie din cauza nesimtirii si a delasarii unora, care uitau ca avem intalnire, ne-a fost recomandat dl Ionescu. N-o sa spun mai mult despre el si nici despre firma lui pentru ca oricum nu ma mai poate ajuta la nimic. Omul cu referinte excelente – fost director tehnic la o firma de echipamente de instalatii, fost director pe la Metrologie si-a facut omul firma pe cont propriu. Laudabil pana aici. Vine omul la fata locului, dupa ce in prealabil ii dadusem schemele cu casa si pozitionarea (dorita de noi a) caloriferelor. Ii spun inca de atunci ca acea camera pe care noi o prevazusem pentru centrala pare cam mica insa nu aveam nimic impotriva sa ridicam echipamentele pe pereti (ce se putea ridica).
In fine ne trimite oferta, pe care noi o agreem, si semnam un contract. Oferta arata cam asa:
1. Cazan comb.solid F_ _ _ _ _ _ 30 Kw0.  1
2. Regulator tiraj  1
3. Kit serpentina –vana termostatica  1
4. Radiator V&N 11×600×520  1
5. Radiator V&N 22×600×520  2
6. Radiator V&N 22×600×720  1
7. Radiator V&N 22×600×800  1
8. Radiator V&N 22×600×920  1
9. Radiator V&N 22×600×1000  3
10. Radiator V&N 22×600×1400  1
10. Radiator V&N portprosop 500×1100  1
12. Radiator V&N portprosop 600×1100  1
13. Radiator V&N portprosop 500×1800  1
11. Distribuitoare complet echipate  2
12. Cutii distribuitor  2
13. Teava cupru 18 mm 12
14. Teava cupru 22 mm  12
15. Boiler electric cu serpentina 200 litri  1
16. Robineti tur + retur  13set
17. Vas expansiune 50 litri  1
18. Pompa circulatie G r _ _ _ _ _ _  1
19. Pompa recirculare G r _ _ _ _ _ _ 1
20. Pompa boiler G r _ _ _ _ _ _  1
21. Vas expansiune 12 litri 1
22. Termostat de contact  1
16. Materiale pt montaj (olandezi, teava PP, 1100
supape de siguranta, aerisitoare automate, supape sens,
sarituri, robineti trecere, filtre, conectori, fitinguri PP,
fitinguri cupru, bride, cositor, pasta lipit, sarituri,
calti, dibluri, holsuruburi, izolatie, banda perforata, etc…..) 1
Manopera montaj
Asta pentru incalzire iar pentru instalatiile sanitare alta:
Materiale instalatie sanitara
Materiale diverse (tevi scurgere PP, fitinguri PP, coliere, bride, holsuruburi, valsir, teava PPR, fitinguri PPR, conectori, izolatie, banda perforata, etc)
Manopera montaj
Poate este bine de precizat ca eu am cerut o instalatie functionala. La momentul ofertarii, eu ca un om care nu ma pricep (cu toate ca dupa experienta asta, am inteles ca trebuie sa te pricepi si inca foarte bine la ce-i ceri meseriasului sa faca), m-am gandit ca una din pompele alea impreuna cu unul din vasele de expansiune vor crea impreuna un hidrofor. Gresit… Acum am in casa cu o pompa in plus adica 4 pompe si nu am niciuna care sa scoata apa din put. Asta-i alt contract, dupa cum, cu zambetul pe buze, m-a anuntat. Da, domnule Ionescu, este alt contract dar nu cu dumneavoastra.
Dar sa revin. Putul nostru de apa se afla la 1 metru si jumatate de camera tehnica. Din cauza unei deficiente de gandire, cand s-a turnat fundatia, a venit un alt instalator care ne-a facut un pustiu de bine, facand o evacuare prin soclu si nicidecum prin fundatie cat despre admisia de apa in casa, a uitat… La domnu’ Ionescu am aflat ca teava de apa trebuie ingropata la 80 cm in pamant, adica trebuie sa sapam pe sub fundatie si prin casa. In plus daca tot nu aveau loc echipamentele in camera tehnica… ce-ar fi sa sapam si sa betonam un fel de groapa lipita de casa in care sa asezam o parte din echipamente si sa facem si trecerea de apa tot prin groapa. Zis si facut, dai sapa groapa, izoleaz-o (ca panza freatica este la 1 m), toarna betoane. Gata groapa, care e mai mult un beci. Cat despre evacuare, cea de la bucatarie este pe afara, si o vom astupa cu 80cm pamant pe cea de la bai in care la un moment se varsa si cea de la bucatarie.
Apoi vazand cu totii ca in camera tehnica nu este loc, s-a decis renuntarea la boilerul electric de 200l si inlocuirea cu doua de 100l. Atata doar ca atunci cand l-a adus boilerul era doar cu o serpentina fara electric.  Dupa ce a adus boilerul acesta s-a dovedit ca de fapt echipamentele incap toate in camera tehnica asa incat groapa a devenit inutila.
Ne-a adus si un vas de expansiune care nu era nou, adica avea zgarieturi de bomfaier si urme de calti si de pasta pe el. L-am intrebat ce-i cu echipamentul si de ce nu este nou. Ne-a raspuns aiuritor: “l-am montat la cineva si acel cineva a vrut unul mai mare si l-am adus aici dar eu vi-l garantez doi ani, cat si pe unul nou”. Eu i-am spus ca am platit echipamente noi si ca le vreau noi si el mi-a spus ca este ca nou, dar pana la urma l-a schimbat.
Acum cum stam?
Simplu, omul si-a luat toti banii iar eu am in casa dupa cum urmeaza. O centrala, multe pompe care nu functioneaza pentru ca nu au apa, deoarece apa in casa va intra “dupa un alt contract”. Cand va intra apa in casa, pe timp de vara eu va trebui sa o incalzesc la aragaz, daca nu am bani de instalatie solara anul asta, deoarece omul a uitat ca trebuia sa aduca boiler electric cu serpentina, asa cum scria in contract.
Fosa… ei fosa este alta discutie… contract separat, deh. Oferta lui se ridica la 10.500 lei. Fara sapatura (apropos nicio munca necalificata, cum ar fi datul gaurilor, sapaturi sau altceva nu intra in sfera lui de interes) Am gasit fosa cu aceleasi caracteristici pe la 5.500 lei; cu totul…
Si acum am aflat vesti de pe front (cel de lucru, ce credeati)… am un cos si functioneaza… asa am aflat ca functioneaza centrala domnului Ionescu. Nu stiu daca incalzeste ceva insa niste conducte si o pompa d-alea tot or folosi la ceva. Poate cand mi-oi monta singura caloriferele, ca si alea sunt pe jos nemontate
Acum eu stau si ma intreb daca pentru o lucrare zic eu mare, cum a fost a mea oameni astia nu se ocupa cum trebuie, ce trebuie sa construiesti ca sa capeti ceea ce ai platit? Si sa te trateze in tara asta ca pe un client.
In plus am aflat ca nu se pune problema de criza in tara la noi. Am incercat sa contactez alti distribuitori ai firmei de unde am toate echipamentele (cea cu F) si nimeni nu vrea sa lucreze dupa altul. Deci, daca iti permiti sa refuzi clienti inseamna ca ai mult de lucru, iar eu nu ma rog de nimeni. Sa-i ia naiba pe toti. Cred ca ma apuc sa fac un curs de instalatii…
This entry was posted in Casuta noastra de la tara and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.