postat initial pe 4 iulie 2009
Fundatia fiind turnata, si egalizarea ulterior, mi-am amintit eu ca apa pe care o foloseam noi era tare calcaroasa. Si ce m-am gandit? ce-ar fi sa sapam noi un put nou, mai adanc, adica in a doua panza freatica… Zis si facut. M-am inarmat cu un milion de numere de telefon de pe toti stalpii din Bucuresti, ca le urmaream mai ceva decat un catel cu o cistita in toata regula (apropos cainii fac cistita?). Am sunat si cu greu am gasit o echipa sa vina sa sape. Zic cu greu, pentru ca toti sapatorii astia de puturi, cand auzeau de zona mea ori imi spuneau ca nu vin ori imi triplau pretul. Ulterior aveam sa vad cu ochii mei de ce… Si eu ma cam grabeam, caci constructorii voiau sa se apuce de pereti si eu voiam sa sap putul cam langa casa iar peretii si utilajele de sapat s-ar fi incurcat reciproc. In fine a venit echipa si s-au apucat de sapat. Au sapat intr-o zi 5 metri dintre care 3 de pietre mari dupa care au ajuns la un strat de calcar de care nu au putut trece. Platisem deja un avans, voiau si restul de bani pentru cei cinci metri sapati. Numai ca eu mai aveam un put la cinci metri si nu mai aveam nevoie de altul ci de unul in a doua panza freatica.
Aveam drept ajutor un coleg, care s-a dus cu tupeu la ei si le-a spus ca nu scot utilajele din curte pana nu ajungem la a doua panza freatica. Cu greu seful de echipa a recunoscut ca ei nu aveau utilajele potrivite pentru o astfel de lucrare si a vorbit cu un coleg de breasla care urma sa vina peste trei zile.
Luni, cand se implinisera cele trei zile, pe la ora 6 dup-amiaza, cand ne gandeam ce teapa luasem si ca de fapt nu va mai veni nimeni, s-a oprit la noi la poarta o masina cu numere de Bulgaria ce tragea dupa ea o rulota. Din masina au coborat trei oameni atat de negri incat ne-am spus ca parca ne ajungea numai teapa fara si furturile aditionale. Au bagat rulota in curte, ne-au rugat neasteptat de politicos sa le permitem sa o lege la curent si ne-au anuntat ca a doua zi de dimineata vin si utilajele si se vor apuca de treaba.
A doua zi de dimineata la 7 s-au apucat de treaba. Eu oameni care sa munceasca mai mult si mai strict decat romanasii astia nu am mai vazut. Nu mancau decat o data pe zi, cu greu le ofeream pana si apa de baut darminte o bere sau altceva. In trei zile aveam si putul si era si limpezirea gata facuta.
La inceput se sapa usor, in pamant. Merge tare repede. Apoi dai de pietris. La noi a fost pietris mare care nu incapea decat cu greu in pompa lor de aspiratie. De aia se fereau toti pentru ca stiau ca in zona noastra este pietris mare. Apoi am dat de nisip si iata primul strat. Dupa primul strat a venit placa de calcar. 10-15 centimetri care le-au pus la incercare nervii, puterea si mai ales imaginatia. A venit seful lor cu o sina de tren ascutita la un capat pe care au lasat-o sa cada cu putere de la o inaltime de 3 metri plus cei cinci abia sapati 8. Cu greu s-a spart. Apoi am continuat sapatul. Oricum de la primele pietricele totul a fost ud, a se citi noroi si am umplut curtea cu pietris.
Dupa ce am ajuns la al doilea strat, s-a facut limpezirea timp de o zi sufland aer cu un compresor in put si scotand apa in acelasi timp. Dupa vreo saptamana am luat probe din apa si le-am dus la analize care au iesit impecabile. As putea spune ca am un izvor de apa plata in curte.
Am cateva sfaturi pentru cei care vor se se apuce de o astfel de lucrare:
1. Inainte sa va apucati de sapat, trebuie intrebati vecinii cum sta treaba. Pe la ce adancime sunt straturile, ce fel de apa este. Altfel puteti avea surprize de genul sa va incapatanati la al treilea strat si el sa fie la 80 de metri (ceea ce este de vise urate din punct de vedere financiar), sau apa din al treilea strat sa fie sarata, sau mai stiu eu ce.
2. Contactati de la inceput oameni ce sapa puturi de medie adancime ca sunt mai bine dotati cu utilaje
3. Ganditi-va ce faceti cu ce scoateti din put; noroiul ala cu pietris trebuie dus undeva unde nu va strica gradina si pentru asta este nevoie de o roaba functionala.
4. Limpezirea se face scotand apa din put. Ganditi-va dinainte unde veti varsa toata aceasta apa mai ales daca este frig afara; sa nu inghete peste noapte si sa va treziti cu cel mai mare patinoar din localitate.
5. Urmariti ca putul sa aiba un debit convenabil.
Buna, ma poti ajuta cu un numar de telefon al echipei te rog? Sau cum putem discuta? Multumesc mult, Liliana
Buna seara,
Avem nevoie de un put in apopiere de Bucuresti, si primele echipe contactate spun ceva de genul:….” putem face orice, si …!
Va rog sa ma ajutati, daca doriti, cu datele de contact ale echipei care a avut si resurse pentru a trece de stratul dur de calcar (se pare ca si in localitatea noastra este asa) si care a facut in final o lucrare de care sunteti multumita.
Cu multumiri,
Dana
Buna Dana si bine ai venit. Din pacate nu mai am nicio data de contact a echipei care ne-a sapat in curte putul si nu te pot ajuta. Singurul sfat este sa cauti o echipa care foreaza puturi de medie adancime si sa le spui cinstit cu ce se vor confrunta si de ce scule au nevoie. Eventual sa le spui tot cinstit ca nu platesti decat daca ai lucrarrea finala. Altfel vei avea ca noi multe puturi adanci cat distanta pana la stratul de calcar. Pe care probabil le vei plati ca si noi. Mult succes si te mai astept cu noutati