Planul lunii februarie

Ei iata ca putina ninsoare ma ajuta sa postez planul inainte de inceputul lunii. Cea mai intalnita activitate a lunii este planificarea si multi dintre noi deja incep sa caute prin magazine, reale sau virtuale, semintele, pomii fructiferi sau arbustii fructiferi doriti pentru acest an. In afara de planuri mai puteti face urmatoarele:


iarba brumata

1. Daca pamantul nu este inghetat, incepeti sa sapati la radacina pomilor si sa imprastiati gunoi de grajd sau ingrasamant. Aceasta operatiune ar fi trebuit facuta in toamna dar daca nu ati apucat nu este tarziu nici acum. 

2. In zilele insorite, pozitionati spre soare plantele care ierneaza afara in ghivece (pe care probabil ca le-ati protejat) astfel incat ele sa se bucure de vreo 3-4 ore de soare.

3. Daca aveti conifere in curte, adunati zapada cand ninge si puneti-o la baza trunchiului. Din cauza ramurilor stufoase, zapada nu ajunge pe pamantul de dedesubt si pamantul se usuca.

4. Daca faceti focul cu lemne, neaparat pastrati cenusa pe care sa o imprastiati pe sol. Este un ingrasamant minunat.

5. Daca aveti trandafiri copacei, pe care in toamna i-ati imbracat in sac de iuta sau alte materiale acoperitoare, spre sfarsitul lunii ii puteti dezbraca peste zi cu grija si sa-i acoperiti seara la loc. Este inca frig tare noaptea. Daca se anunta temperaturi ridicate ati putea chiar sa incepeti dezmusuroirea cu toate ca nu este o graba foarte mare in acest sens.

6. Prin februarie ne vom bucura de ghiocei si branduse. Asta daca ne-am ocupat din toamna sa le plantam. Si ca mai tarziu sa ne bucuram de flori eu cred ca voi insamanta deja spre sfarsitul lunii petuniile, lobelii si verbina. Astea le voi cultiva in rasadnita in casa. Ele rasar greu si pana cresc si se ramifica dureaza cam o vesnicie. Le pregatesc pentru pus in ghivece suspendate sau in jardiniere. Aceste plante germineaza la intuneric asa ca nu uitati sa le acoperiti  cu un strat de pamant de 5 mm si apoi cu un ziar sau o bucata de plastic pana rasar plantutele. In martie le vom repica si  in aprilie le scoatem in gradina sau in ghivece individuale. Dar mai vorbim despre asta cand ajungem acolo.

ghiocei

7. In februarie se face poate cea mai importanta stropire a pomilor fructiferi: stropirea neagra si cea albastra.

a. Stropirea “la negru”

Se face o imbaiere a pomilor cu unul din urmatoarele uleiuri horticole:

APLAUDUS SUPER (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa
CONFIDOR SC 004 OIL (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa
FYFANON 50 EC – se dizolva 60 ml / 10 l apa

b. Stropirea “albastra”

Piatra vanata (CuSO4) se dizolva 200g in 10 l apa fara var. S-ar putea sa nu mai gasiti sulfat de cupru deoarece Uniunea Europeana a interzis comercializarea si folosirea lui in agricultura (deoarece sunt atatea substante fabricate deja, nu-i asa?) asa ca veti gasi direct zeama bordeleza, in care cuprul se gaseste sub forma de hidroxid de cupru cu un continut de Cu de 25% (noi l-am gasit sub denumirea de Copernico Hi Bio)

Stropirea la negru se face separat de stropirea albastra, in zile diferite, in urmatoarele conditii:

– temperatura sa fie peste 5 grade C
– sa nu fie ceata sau umezeala
– pomul sa nu fie umed
– se va imbaia pomul in intregime de la varf pana la baza

Fireste ca puteti folosi orice solutie, fie ea bio fie clasica, dar trebuie sa folositi un insecticid si un fungicid. Am vazut de curand un reportaj in care directorul de la Statiunea Pomicola din Iasi spunea ca putem folosi ambele tratamente deodata, cel putin la cires (ca despre cires vorbea). Cei de la Directia pentru Agricultura a jud.  Cluj spun ca cele doua produse nu se amesteca.

Nu sariti peste aceasta stropire, este foarte importanta. Noi am ratat stropirea cu piatra vanata din februarie doi ani la rand si am avut mari probleme cu bolile fungice toata vara. Pe langa pomii fructiferi puteti stropi cu suuces si arbustii fructiferi cu aceeasi solutie.

8. Muscatele se taie la 2-3 noduri de la baza pentru a se ramifica frumos si pentru a le inmulti. Oxalis (trifoiul acela cu frunza mare -grena sau verde- si petiolul lung si floricele mici delicate roz) si gloxinia incep sa primeasca putin cate putin apa, de preferat in farfurioara.

9. La sfarsitul lui februarie, cei mai vrednici dintre noi seamana seminte de legume: rosii, vinete, castraveti si ardei. Este vorba despre aceia care au solar si care vor planta in solar aceste legume. Conteaza insa si vremea cat de calduta este si cum ne asteptam sa fie martie si aprilie.

Va doresc spor la cumparaturi prin magazine, cumpatare (ganditi-va de doua ori inainte de a cumpara sub impulsul momentului si al etichetelor frumos colorate) si planificare reusita.

Toate bune si spor in toate!

 

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Planul lunii februarie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.