Planuri pentru 2014

Pentru ca suntem inca la inceput de an, ma gandesc ca este benefic sa-i comunic universului planurile mele. C, sper ca citesti si tu, ca in afara de energia de sus am nevoie de niste maini de ajutor in realizarea acestor planuri. Si anul trecut am facut acelasi lucru in ianuarie si a fost bine. Macar am constientizat ca am ceva de facut. Nu am facut mare lucru din planurile de anul trecut. Mai exact in afara de Paulownia nu am facut nimic din ce imi propusesem. Nu stiu cu exactitate de ce, doar stiu ca nu a fost sa fie. Si cum in ultima vreme am trait “asa cum a fost sa fie”, fara sa ma inversunez pentru nimic, nu sunt necajita. Planurile insa raman, mutate in bloc anul acesta. Pentru ca primul pas spre orice este visul si planul.

1. Restrangerea gradinii cultivate

Anul trecut am hotarat ca trebuie sa muncesc mai putin. Viata e scurta si oricat de mult mi-ar placea in gradina, mi-e dor de copii. T mare a crescut atat de mult incat mai are vreo 10 cm si ma ajunge. In vara va pleca in prima ei vacanta in strainanate singura. T mic are prima “draguta” si e dornic sa imparatseasca totul. Inca… Astfel timpul petrecut in gradina se imputineaza in fiecare week-end in detrimentul dupa-amiezelor cu povesti si impartasiri in livada sau la umbra salciei cu limonada in mana. Si cum anul trecut macar jumatate din productie a fost pierduta fie din cauza faptului ca nu a fost culeasa la timp, fie din cauza faptului ca nu am avut ce sa mai facem cu ea, din 2014 voi cultiva mai putin. Ei bine, renuntam la solar in forma in care se gaseste el acum. Vom cultiva in perimetrul sau, insa nu-l vom mai inveli cu folie pentru ca:

  • noi oricum nu cultivam foarte devreme din cauza ca nu suntem gata cu rasadurile la timp
  • nu dorim sa investim in incalzirea unui spatiu unde sa ne facem rasadurile
  • nu ne intereseaza sa fim primii care iesim cu rosiile pe piata
  • folia intretine umezeala si implicit bolile fungice atat de bine incat agricultura ecologica este aproape imposibila
  • legumele sunt mai gustoase crescute la soare

Astfel il vom acoperi cu folie de umbrire cu grad de umbrire scazuta, pentru a proteja cultura de grindina si atat. Apoi il vom imparti in patru si vom face rotatia culturilor ca la carte. Despre asta intr-un articol separat cand ma voi fi elucidat cum se face si voi alege una din variantele care mi se pare cea mai apropiata de nevoile noastre.

solarul

 

Iar in afara solarului voi muta capsunii. O parte i-am cazat deja din toamna acolo, cealalta parte va veni dupa ei in primavara. In cealalata jumatate a spatiului am pus in toamna niste zmeuri si oi mai vedea cu ce umplu ca trenul necultivat devine repede parloaga.

afara din solar

2. Construirea unei magazii de lemne si de unelte

Vechea magazioara de lemnisoare mici si de alte chestii care se arunca intr-o magazie se afla intr-un mod neplacut pe viitorul amplasament al gratarului de care aminteam la inceputul anului trecut. Asa ca ea trebuie reconstruita intr-un alt loc deoarece este imposibil de mutat cea veche. Am gasit una pe care pur si simplu o ador. Poate si din cauza ca-mi doresc foarte mult o pergola si cum cred ca ea se va materializa abia anul viitor, fac o smecherie si o aduc in avanpremiera in gradina sa vad cum ii sta.

magazioara mea

3. Refacerea gardului si a portilor de acces

Anul acesta cred ca nu mai scapam fara refacerea gardului si pe lateralele curtii dar in fata, la strada. Cu porti si cu tot tacamul. Ne-am hotarat la o poarta auto culisanta, ca asa am vazut eu la prieteni si tare mi-a placut.

4. Trasarea aleilor

Musai dupa garduri as vrea sa facem niste alei frumoase. Tind sa cred ca vor fi din “biscuiti” cu toate ca piatra mi se pare mai prietenoasa si mai eleganta. Pretul ei si al manoperei pentru mine este usor prohibitiv.

5. Soclul casei

Soclul casei noastre este ultimul pe lista dintotdeauna. El trebuie acoperit cu piatra cumparata de acum doi ani. Dar daca nu arde… a tot asteptat pe lista. Apoi mai avem de turnat eternul trotuar din jurul casei, care sincera sa fiu nu stiu la ce ne foloseste. Casa noastra este inaltata de la sol 70 cm si are in pamant o fundatie de 80 cm. Oare poate intra apa in fundatie sa o crape? De fapt cred ca ordinea este inversa: intai turnam trotuarele si apoi placam soclul cu piatra.

6. In livada

Mi-ar placea foarte mult un migdal. Si o aronia. Si ceva vita de vie cu struguri fara samburi si struguri de masa. Mi-ar mai placea sa incerc din nou afin. Primul s-a uscat din lipsa de apa si poate ca al doilea va fi mai bine ingrijit.

afine

7. Constructia unei mini sere pentru rasaduri

C este responsabil cu aceasta constructie folosind niste profile de rigips ramase de la constructia casei si niste policarbonat. Eu trebuie doar sa gasesc sau sa desenez un proiect viabil. Am vazut o mini sera din asta la Praktiker intr-o dupa-amiaza de vara anul trecut si mi-a placut.

seraPraktiker

Cam asta vreau sa fac eu in gradina si pe langa ea anul acesta. Voi? Cum stati cu planificarea? Vine si iarna de maine asa ca mai avem timp de zabovit…

Toate bune si spor in toate!

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Planuri pentru 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.