Planurile mele in 2013

planuriAnul  trecut v-am cam neglijat si imi pare rau. Anul din punct de vedere agricol a fost unul slab din cauza inundatiilor din primavara dar si a secetei din vara. Culturile au avut de suferit, totul a fost parlit. Pana si ceapa cu care spuneam ca nu poti da gres a crescut insuficient, chiar daca am udat aproape toata vara. Pamantul inundat s-a strans in jurul bulbilor si s-a uscat asa intarindu-se excesiv. Dar asta este frumusetea in agricultura. Trece revelionul si gata suntem gata de o noua investitie financiara si afectiva. Desigur in cazul in care nu traiesti din asta si nu investesti o mare avere.

Iata-ne asadar, in fata unui an nou, chiar daca la sfarsitul lunii ianuarie deja. Cat de repede trece timpul… Ma multumesc insa cu ideea ca mai am inca aproape 1 luna inainte de asaltul treburilor de primavara. Asa ca inca planuiesc ce voi face anul asta agricol. In anii trecuti am mers pe varianta clasica in care am semanat legume si zarzavaturi asa cum o face toata lumea de ani de zile. Anul asta vreau sa incerc noutati, sa inovam putin ca prin septembrie-octombrie sa pot spune “iata ca se poate si asta”.

Primul pe lista este de fapt un intarziat al listei de anul trecut. Spun asta deoarece am incercat si anul trecut insa din cauza inundatiilor toate semanaturile au putrezit. Acolo, unde in fotografia de mai jos este balta cea mai mare erau semanate arahidele (alunele de pamant).

inundatii

 

Anul asta voi incerca din nou. Pe scurt cum am procedat? Simplu. Primul drum se face intr-o bacanie sau in raionul de bacanie al unui hipermarket. Cautam arahide crude in coaja lor. Neaparat crude.

aluna de pamant

 

Nu stiu daca neaparat si in coaja, insa mie mi s-a parut ca sunt mai protejate asa. Le-am decojit si din curiozitate m-am uitat dupa mugurele asezat intre cele doua jumatati ale alunei. Exista, asa ca le-am semanat ca pe fasole. Anul asta voi incerca din nou. Probabil voi schimba asezarea sa ne ferim de eventuale inundatii

drenajSi usor, usor am ajuns la al doilea plan. Drenajul in curte. Cum avem deja trei episoade de inundatii, mai mult sau mai putin grave in cei 8 ani de cand avem casa si terenul acolo, terenul fiind in lunca unui rau (a se citi inundabil) trebuie sa ne gandim la un drenaj. Ma gandeam (eu si numai eu, fara o parere avizata) sa cumpar o teava din aceea gri, sa sap un sant adanc de 50 cm sa pun pietris pe fundul lui si apoi sa asez acolo teava gaurita in prealabil cu o panta cumsecade. Sa acopar totul cu pietris si apoi cu pamant. Lucrarica asta cu teava sa o instalez pe toata lungimea terenului si sa o scot in raul din spatele terenului. Oi avea nevoie de vreo autorizatie pentru asta? O fi buna, in sensul de eficienta, solutia mea?

Nu stiu cum se face dar al treilea plan se indeparteaza mult de gradina. Singurul punct comun cu aceasta este modul de prepararea al legumelor. Am primit anul trecut de ziua mea un gratar. Ca cel din imaginea de mai jos.

gratarul meu

Trebuie instalat insa, deoarece a venit pe bucati. Inainte de instalare trebuie sa daramam o magazie si sa turnam un postament de beton. Ahh… betoanele astea ma urmaresc peste tot.

Ultimul plan este ocupat de paulownia. Vreau sa tai salciile care mi-au facut umbra de cand ne-am mutat acolo, pentru ca ne tin apa prea sus si simt eu ca ne iau din energia curtii: totul in jurul lor se usuca sau creste foarte putin, se umplu foarte des de omizi sunt putrede pe dinauntru si pline de furnici. Sunt inca in cautare de informatii despre cum se planteaza si ce ingrijiri trebuie sa le acordam. Am inteles ca este copacul cu cea mai rapida crestere din lume, face umbra buna si alunga insectele. Pare copacul ideal, cel putin la prima vedere.

Pana in martie sunt sigura ca ma mai loveste vreo idee. V-am spus deja despre ardeii jalapenos si despre broccoli-ul acela mov? Ei astea data viitoare… Voi cum stati cu planningul? Deja faceti rasaduri? Toate bune si spor, dragilor in toate.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Planurile mele in 2013

  1. Pingback: grAdinuca.ro » Planuri pentru 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.