Mandrie patriotica

Desi sunt foarte mandra de tara mea, nu pot spune ca am des motive sa scriu despre asta. Imi plac traditiile, mancarurile, muzica, dansurile, locurile si felul nostru romanesc de a fi.

Nu ma refer aici la felul acela romanesc de a fi in care ne etalam, la acei romani care inteleg viata ca o permanenta defilare a ceea ce sunt si detin ei, ci la aceia care se lupta in feliuta lor pentru o viata mai buna, a lor si a celor din jurul lor. Ma refer la acei romani care au renuntat la a se lamenta si a-si plange de mila si au hotarat ca este suficient sa faca fiecare ceva in patratica lui si din putinul pe care-l facem fiecare adunat se va strange la un moment dat cat trebuie sa schimbam ceva.

Probabil ca stiti deja experienta mea cu cei de la Ruris si motivele care m-au indemnat sa aleg un produs romanesc in detrimentul unuia fabricat pe un vapor (made in… “Unde suntem?” “In apele teritoriale X” “Atunci made in X”).

Ceea ce nu v-am spus atunci cand am vorbit despre motocoasa pentru ca eram prea incantata de ce pot face cu ea, au fost detaliile. Detaliile care au facut diferenta. Nu-mi inchipuiam niciodata in mintea mea – oricat ar fi ea de patrioata – ca si romanii pot fi atenti la detalii ca nemtii, de pilda.

Motocoasa mea a avut fiecare particica din ea ambalata separat, asezata cu grija sa nu le zgarie pe celelalte, unsa si lustruita gata de folosire. Instructiunile de folosire erau in limba romana dar prinse intr-o carticica tiparita cu poze si schite clare, nu pe vreo hartie xeroxata din care nu intelegi nimic. Toate asezate in pungute sigilate. Cheie pentru asamblare. Tot ce-ti trebuie la indemana, fara sa te cauti prin sertare.

M-am gandit ca toate acele lucruri, pe langa faptul ca costa, inseamna atentie din partea unui om care atunci cand a gandit toate astea sigur s-a gandit si la mine. Si probabil s-a gandit cum i-ar placea lui sa primeasca un astfel de produs.

Apoi am realizat ca oamenii astia de la Ruris sunt printre putinii care mai produc ceva intr-o tara in care tot mai multi doar comercializeaza. Cum o fi? Astia sunt oamenii care ma fac sa fiu mandra ca inca mai sunt aici. Oamenii care s-au gandit odata, demult, sa plece si sa-si gaseasca fericirea si prosperitatea pe alte plaiuri, insa au decis sa ramana aici si sa lupte cu sistemul, cu birocratia, cu mentalitatile, cu lenea, cu imaginea proasta cu care ne-am ales mai mult sau mai putin din viata noastra, cu controlele aberante, cu taxele, au ales sa investeasca tot si sa mai faca si credite pe deasupra, sa-si faca planuri pe care X si Y, dintr-un birou sa le naruie cu o modificare la codul fiscal pe ultima suta si cate si mai cate…Dar ei au ales sa fie creativi, sa-i respecte pe cei carora le vand, sa creeze un nume romanesc, sa-l creasca si sa-i dea drumul sa umble prin lume.

Cred ca i-ar fi fost usor proprietarului firmei, care inteleg din site-ul lor ca este inginer mecanic, sa-si gaseasca drumul peste mari si tari, unde oameni cu meseria sa sunt cautati, apreciati si bine platiti. Insa alegerea lui a fost alta. Nu cred ca i-a fost usor, cum nici noua celorlalti nu ne este zilele astea si nici nu cred ca a stiut dinainte cum va fi. Cred insa cu tarie ca a stiut ce vrea.

As vrea sa-i spun, lui si celor ca el, ca sunt mandra de ei si le multumesc. Le multumesc fiindca datorit unor oameni ca ei, care stiu ce vor si unde vor sa ajunga, eu astazi sunt inca aici. Si mai mult decat atat nu mi-am pierdut speranta intr-un maine mai bun. Sunt mandra ca din munca lor ies produse pe care nu ne este rusine sa scriem mare “made in Romania”.

Iar pe acesti oameni cred ca merita sa-i cunoastem mai bine. Daca simtiti ca spatiul din gradinuca este potrivit pentru a va promova, as fi mai mult decat onorata sa fiti alaturi de mine.

Si asa cum undeva pe Turnul Eiffel scrie mic “made in Resita – Romania” si toti ne mandrim cu asta, stiu ca intr-o zi un neamt pasionat de gradina, ca mine, se va uita la un utilaj Ruris si va spune “uite romanii pot fi si altfel”. Si cu totii vom fi mandri de asta.

 

This entry was posted in Dragi mie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Mandrie patriotica

  1. nelu says:

    Te felicit pentru alegere.Si eu o sa fac acest pas ,avand un istoric neplacut cu doua trimere Bosch (made in China!!) care au rezistat maxim un an.Am cumparat acum o cositoare electrica pe roti ,ieftina ,dar care nu cred ca o s-o duca prea mult.
    Am vazut la lucru o cositoare Ruris si cred ca este o alegere inteleapta.
    Spor la gradinarit !

  2. Dani says:

    Frumos scris, Adinuca ! Ce cu turnul Eiffel si cu Resita, ca nu stiam de treaba asta ? Avem noi romanii contributii la simbolul Parisului ?
    Te imbratisez si iti urez o zi frumoasa !

  3. Adinuca says:

    Uite citeste aici cat-a-mai contributia avem…
    Iar tu stii cel mai bine cum este sa fii departe de tara si cred ca intelegi altfel rostul scrierilor mele. Nu cred ca voua va este nicidecum usor si dorul va mistuie in fiece zi. In plus parerea de rau ca la voi in tara nu ati putut face ce faceti acolo unde sunteti. Dar ne adunam noi o data si sa vezi ce frumos o sa fie si ce tara frumoasa si buna cladim…
    Si tie iti doresc o zi minunata!

  4. Adinuca says:

    Multumesc Nelu. Performantele intr-adevar sunt de netagaduit. Spor si tie in toate!

  5. Ivona says:

    Romanii chiar sunt altfel =si au fost mereu altfel, in sensul bun. Azi am fost iar in vizita la Muzeul Satului, ma duc des, simt nevoia, nu stiu de ce ca nici macar o ruda la tara n-am avut vreodata. Acolo vezi bine de tot cat de geniali au fost romanii,repet fara rezerve: geniali. Recunosc ca inca nu inteleg ce e cu noi de nu ne mai revenim odata. Te felicit si eu ca ai optat pt un produs romanesc si iti doresc sa-ti mearga bine toate. O meriti din plin si tu, ca si altele ca tine, harnice si destepte, fara mofturi si ingenioase, asa cum suntem de fapt noi, romanii. Te mai vizitez, invat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.