Puisorii

Avem noi sufletele in gradinuca.

Cu exceptia incubatorului, care le-a tinut loc de closca, am hotarat ca totul in viata lor sa fie natural. Asa ca le-am gasit un loc minunat in iarba si i-am lasat sa zburde.

Iarba inca este mai mare decat ei dar nu se lasa, se ingroapa in ea si o ciugulesc de la baza. Si pe cuvant ca e tunsa regulamentar la 6 cm inaltime. Gazonul din spate, semant asta toamna in noiembrie, si-a pierdut rolul recreativ si a lasat loc pentru noii locatari. Nimeni nu a fost suparat.

Incredibil ce inseamna instinctele. Puii cumparati din ferma nici vorba sa ciugule ceva darminte sa mai pape si iarba. Se uita la ea ca si cum ar fi vreun OZN, verde firesc. Astia, chiar daca sunt clociti doar de o cutie cu aer cald, imediat cum s-au vazut pe iarba au pornit asaltul.

Sfat pentru cei ce vor sa experimenteze ca mine: mutati tarcul puilor in fiecare zi deoarece gainatul este acid si va arde gazonul, daca puii folosesc doar o parte din el.

Acum o intrebare pentru ai de sunteti mai experimentati: cum deosebiti cocosii de puicute inca de la varste fragede? Unii spun ca numai puicutele au coada pe cand cocosii inca nu, altii ca creasta la cocosi este mai dezvoltata, altii ca dimpotriva. Am mai auzit opinii ca dupa inaltimea picioarelor si osatura ceva mai impunatoare a cocosilor. Deci cum?

Cei de la care i-am cumparat, m-au lasat sa aleg si eu am ales pe cei mai mici din lot, in speranta ca gainusele sunt mai delicate si mai mici. Dar daca am luat numai cocosi? Si voi avea in loc de multe oua la anu’, numai 20 si astea dupa… 🙂

 

This entry was posted in Din ograda and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Puisorii

 1. Alina Stoica says:

  Am vazut mai demult la TV cum alegeau puicutele de cocosi. Erau pui de nici o zi, amarâtii, clociti în incubatoare industriale. Lucratorii le numarau tuleiele de pe aripi, dar nu mai stiu care, câte trebuie sa aiba. Oricum, numarul de tuleie difera în functie de sexul puiului.

 2. Brindusa says:

  Buna dimineata!
  De obicei cocoseii se imbraca mai tarziu in fulgi, stau cu puf pe ei mai mult timp! Puicutele au coada mai lunga dar asta depinde si de rasa puilor. Sa va traiasca si sa fie sanatosi!

 3. Adinuca says:

  Multumesc fetelor, daca ne luam dupa cozi, avem mai multe sanse sa avem puicute. Daca ne luam dupa imbracaminte de asemenea avem mai multe puicute. Ramane de vazut. Ce-o fi sa fie, sanatosi sa fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.