Mulcirea capsunilor – sezonul doi

Stiu, va intrebati cu totii unde am fost, de ce nu am mai scris. Multumesc pentru grija tuturor celor care pe diverse cai m-au intrebat daca suntem bine. Le raspund si pe aceasta cale ca suntem bine, foarte bine chiar. Insa am hotarat sa scriu doar cand am ceva de spus, de impartasit, de intrebat, nu doar de dragul de a-mi aparea un post la cateva zile sa-mi mentin ratingul. Si cum noutati fata de anul trecut nu au prea fost… iata-ma abia acum.

Anul acesta am hotarat sa dedicam mai mult timp copiilor. Au crescut si T mare are aproape 10. Maine poimaine intra la liceu si nu stiu cand au trecut anii astia in care inca ne puteam juca cu papusile sau sa ne stropim cu apa intr-o zi calduroasa de vara. Imi aduc aminte din copilaria mea ca dupa 14 ani, mersul la tara nu mai avea nici savoarea nici placerea copilariei. In aceasta ordine de idei, am hotarat sa facem ceva cu plivitul, care in gradina vara ne consuma cel mai mult timp.

Am hotarat ca acolo unde avem suprafete mari si culturi de acelasi fel si ordine de la an la an sa le mulcim. (deoarece multi prieteni m-au intrebat ce inseamna a mulci este un cuvant care provine din englezescul to mulch care inseamna a acoperi cu un strat protector) Primele pe lista, experimental deocamdata au fost capsunele. Stiti deja ca anul trecut am primit stoloni de capsuni pe care i-am plantat repejor. I-am mulcit atunci din dorinta de a da un sens resturilor de gazon tuns. Ne-a ajutat intr-o oarecare masura si am avut o cultura bogata pentru primul an.

Anul asta am avansat, vrem ceva mai profesional. Asa ca am cochetat cu folia de mulcire. Grea decizie deoarece plantele deja existau si trebuia sa gasim o modalitate de a intinde folia.

Ea se gaseste la o latime de un metru, este de culoare neagra (de cele mai multe ori, ea existand si in alte culori) si are niste gaurele in forma de palnie. Mare atentie ca palniile foliei sa fie asezate in pozitie fireasca (partea mare a palniei in sus) altfel apa nu poate patrunde pana la planta. Noi am fost tentati sa asezam folia cu partea lucioasa in jos dar de fapt pe partea lucioasa este partea mai deschisa a gaurii. Apoi am rulat folia si am fixat-o la marginea randului cu “parasute” din alea cu care se fixeaza polistirenul pe casa. Si am pornit derularea foliei de mulcire. Unde gaseam o plantuta faceam o taietura in forma de + si scoteam plantuta pe acolo la suprafata.

Am facut doar o folie deoarece este al naibii de scumpa 4,49 lei/mp in Hornbach. Eu capsuni am pe 40 mp iar solarul are 170 mp. Ceea ce ma face sa cred ca legumele si capsunile mele vor ajunge la niste costuri de cred ca mai bine le cumparam din piata.

 

This entry was posted in Pe pamant and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Mulcirea capsunilor – sezonul doi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.