Bulbii florilor de primavara

Ma gasesc in fata unei actiuni despre care nu stiam pana anul acesta nimic. Insa impinsa de dorinta de a avea incetul cu incetul o gradina frumoasa ca a voastra (stiti voi care sunteti aceia), si constatand starea in care se afla gradina noastra acum, cel putin primavara… m-am apucat de citit.

Problema pe scurt era ca zambilele mele erau foarte frunzoase dar cu putine floricele. In plus, florile de primavara erau amestecate si foarte dese in strat.

Mai aveam niste lalele pe care le primisem sub forma a 10 bulbi care anul acesta ne-au cadorisit cu nu mai putin de 33 de flori. Ne-a fost teama ca anul asta nu vor mai inflori, ca daca mergeau in ritmul asta, in primavara lui 2012, aveam 100 de lalele.

 

Asa ca intr-o frumoasa zi de vara ne-am apucat sa scoatem bulbii din pamant. Am inceput cu lalele si cu narcisele galbene ca erau mai grupate si faceam si noi cunostinta cu bulbii.

Ne-am apucat cu cazmaua sa sapam si am taiat o gramada de bulbi. Insa am salvat destui. Ne pregateam pentru stratul amestecat si de aceea am considerat oportun sa vedem inainte de toate cum arata bulbii. Dupa ce am vazut cum arata lalelele si narcisele galbene pe sub pamant, ne-am incumetat sa ne apucam si de stratul amestecat. In acelasi strat mai erau ceva ghiocei mari cu bordura verde pe margine, precum si doi crini si vreo cateva lalele. Dupa ce am dezgropat noi vreme de cateva zile deoarece bulbii ajunsesera foarte departe in calatoria lor spre China (parcursesera aproape 25-30 cm), pamantul era tare si bulbii foarte desi, am obtinut cateva jardiniere cu bulbi amestecati. Dar cu toate rebuturile (datorate lipsei de experienta in dezgroparea bulbilor) tot au ramas foarte multi.

Dupa cateva zile ne-am apucat de sortat:

Bulbii de lalele arata asa:

Mi-a placut foarte mult imbratisarea dintre bulbul pui si cel mama din poza de mai sus.

Cei de narcise galbene aratau asa:

Sunt bulbi mari cat o ceapa mai mica. Pornind de la forma lor, i-am cautat pe cei de narcise albe, batute sau nu in amestecul din strat. Verisoarele lor, narcisele albe au bulbii mai mici dar cum sangele apa nu se face, au aceeasi forma.

 Au ramas pe baricade bulbii de zambile, pe care i-am deosebit prin numarul lor exagerat de mare.

Astia chiar ca seamana cu niste cepe si nu au mustati.

Iata si bulbii de crini, care erau  deja porniti in crestere cand i-am scos din pamant. De ce? Nu stiu. Cert este ca eu le-am rupt frunzele si i-am mai lasat ceva timp pana ii voi planta din nou.

Dintr-o bucatica din bulbul de crin, una din frunzulitele care compun bulbul, care s-a desprins din greseala s-a format acest mic bulbil care banauiesc ca poate fi plantat si el. Poate nu chiar in gradina de la inceput…

Si daca tot vorbim despre bulbi, va anunt ca am primit niste bulbi de frezii pe care planuiesc sa-i plantez in casa ca am inteles ca-s tare sensibilosi.

O sa ma mai informez asupra momentului plantarii si va tin la curent. Bag seama ca mai asteptam ceva ca e inca vara.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Bulbii florilor de primavara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.