Merele din livada

Unele sunt gata de cules. Ceea ce s-a si intamplat. Nu am numarat cate mere sunt in fiecare mar ceea ce inseamna ca unii dintre pomisori au avut ceva recolta. Eram curioasa daca ceea ce am cumparat are vreo legatura cu ceea ce am vrut sa cumpar asa ca am pozat cate un mar din fiecare soi si odata ajunsa acasa fuguta la carte sa verific descrierile. Asa ca uite cum stam:

1. Marul cel mai productiv de anul acesta a fost un mar din soiul ROMUS 1

 

Pomul este de vigoare mica si rodeste pe ramuri scurte. Prezinta rezistenta mare la rapan.

Fructele sunt mijlocii, sferice, usor asimetrice. Pielita groasa si acoperita cu ceara, rezistenta la manipulare si transport, are culoare alb-verzuie acoperita cu rosu pe 50% din suprafata,in teorie. La noi s-a acoperit aproape de tot deoarece l-am lasat in pom mai mult decat era cazul de teama de a nu culege necopt.

Pulpa este alb-galbuie, suculenta, acidulata, potrivit de dulce, cu gust mediocru (a se intelege obisnuit). Marul in sine este crocant si paraie cand musti din ele.

Este un soi autofertil insa  productia este mai sigura când are ca polenizator unul din soiurile: Jonathan, Golden sau Starkrimson. La noi a rodit de capul lui deoarece Jonathanul nu a inflorit anul asta fiind ceva mai tinerel

2. Al doilea mar care ne-a facut o surpriza anul acesta, deoarece anul trecut il taiasem de tot din cauza unui vierme rau care-l manca pe dinauntru este din soiul GENEROS

Soi cu rezistenta foarte buna la boli si daunatori. Fructele sunt usor mai mari decat media, in teorie ca la noi a fost un singur fruct mai degraba micut, de culoare rosu deschis pe fond verde galbui ce se pastreaza pana in lunile decembrie-februarie.

Pulpa este de culoare galbena, fina, cu gust placut, putin aromat. Recoltarea se face in septembrie si se pastreaza pana in luna martie. La noi fiind doar unul nu o sa se pastreze nimic Este un soi autosteril iar ca polenizatori putem folosi: Pionier, Romus 3 si Jonathan;

3. Al treilea mar este PIONIER – ul. Sau cel putin asa credeam noi.

Ia sa vedeti descrierea “din carte”.

“Pom de vigoare mijlocie, tip spur care intra timpuriu pe rod; este rezistent la rapan si fainare, necesita doua – trei tratamente si numai in anii ploiosi. Fructul are in medie 150 grame, este sferic turtit, rosu pe toat? suprafata; pulpa este alba, suculenta si cu gust bun.

Maturitatea de recoltare este in prima decada din luna septembrie si se poate pastra pana in decembrie. Polenizatori – Romus 2, Florina, Prima”

Oricat de mult m-am straduit sa vad turtirea la noi nu s-a turtit nimic. Este lunguiet ca un Starkrimson veritabil. Poate mai putin umflaturile alea de la baza care l-au supranumit pe acesta din urma “bot de iepure”; ca sa fie un Starkrimson veritabil ii mai trebuia si culoarea aceea usor vinetie. Nu se potriveste.

In plus la merele noastre nu poate fi vorba de pastrare deoarece intr-o saptamana de la culegere sunt deja fainoase si isi pierd mult din suculenta initiala. Poate este de vina si caldura de afara.

Mai avem trei meri care au rodit, dar nestiind ce soi sunt (unul fiind primit iar doi cumparati in perioada cand nu stiam ce sunt alea soiuri ci doar ca vreau meri, peri, pruni, etc) ramane sa compar fructele obtinute cu descrierile teoretice.

As zice deja ca acesta de mai jos seamana cu un Goldspur

Ceea ce m-ar bucura pentru ca va amintiti ca am rupt un mar din soiul asta anul trecut intr-o duminica… Ar putea sa fie si Golden Delicios… Daca aveti vreo sugestie…

Ceilalti doi nici nu i-am fotografiat inca insa par a fi amandoi acelasi soi. O sa revin cu fotografii poate ma lamuresc.

In alta ordine de idei se pare ca focul bacterian ne-au afectat iremediabil cei doi gutui Beretzky si cei doi meri Johnatan si Jonagold. C a hotarat sa-i taiem la nivelul tulpinii, unde nu se vede pata neagra a bolii si sa asteptam sa vedem daca le dau lastari din mugurii dorminzi. Daca nu… in primavara viitoare ei vor fi inlocuiti, din pacate. Dar despre asta intr-un episod viitor… 🙂

Va doresc spor la treburi!

This entry was posted in In livada and tagged , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Merele din livada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.