Livada cu roade

C este foarte incantat ca a ajuns sa vada si roadele livezii. Noi ceilalti suntem si noi incantati insa ca el nu e nimeni. Ma gandeam sa-i cumpar un cort sa il mut temporar in livada langa “copiii” lui dar s-a facut cam frig noaptea. In ciuda incercarilor la care a fost supusa anul asta in urma carora am pierdut probabil cativa pomi, livada ne-a bucurat cu roadele ei.

Am pierdut foarte probabil cei doi gutui Beretzky (in mod paradoxal gutuiul din soiul moldovenesc nu a fost atat de afectat de focul bacterian), marul Ionagold si probabil 3 piersici. Asteptam pana la anul, cand C a hotarat sa ii taie de la baza coroanei sa vada daca din mugurii dorminzi ii dau lastari noi. Daca nu… nu ne ramane decat sa-i inlocuim. O sa-i mutam intre ei facand rocada semintoaselor cu samburoasele. Am citit pe undeva (acum nu-mi amintesc exact unde) ca nu este in regula sa plantezi acelasi pom in acelasi loc daca primul s-a uscat sau a fost afectat de o boala. Iar noi am analizat si in urma experientei din acest an am ajuns la concluzia ca semintoasele (mar, par, gutui) si samburoasele (cais, cires, visin, piersic, nectarin, prun) nu sufera de aceleasi boli, asa ca ar putea fi o solutie.

Acum luptam ca tot sudul tarii cu omizile. Mai exact omida paroasa a dudului. Ca tratament bio o sa incerc sa gasesc ceva cu extract de arbore de Neem. Daca nu voi gasi, cred ca voi apela la tratamente clasice mai ales ca pomii afectati nu au rod. Le place in mod deosebit caisul, lua-le-ar naiba sa le ia mai repede.

Spor la treburi dragii mei iar daca aveti idei de combatere a omizii din sfera bio, va astept cu sugestii.

This entry was posted in In livada and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Livada cu roade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.