Curatarea rosiilor

Rosiile mele au avut de suferit anul acesta. Sunt fericita ca suspiciunea de verticillium nu s-a confirmat, niciunul din soiurile cultivate de mine nefiind afectate de aceasta cumplita boala in acest an. Boala care ne-a bantuit a fost putregaiul cenusiu. La noi, aceasta boala produsa de Botrytis Vinerea, s-a manifestat insa de la inceputul lunii iunie prin aparitia unor mici puncte depigmentate pe fata frunzei. Am crezut la inceput ca este vorba despre mozaicul tomatelor, dar cand am intors frunza invers am observat ca in locul depigmentarii exista o mica pata de culoare cafenie, fina si plina de un puf. Acela era un mucegai. Boala apare in special in culturile in spatii protejate, unde aerisirea este deficitara dar si in gradina neacoperita daca vremea este umeda si mai rece. In timp frunza se rasuceste si se usuca. Planta poate pieri din cauza defolierii

Am stropit cu substantele mele, nu le mai amintesc ca am primit critici ca vi le bag pe gat cu forta (cu toate ca eu gandesc ca fiind la mine acasa as putea sa recomand orice, ca fiecare are creierul sau sa poata analiza daca vrea sa urmeze metodele mele sau nu), si cel mai important am curatat. O data… si inca o data… si inca o data… Nu am scapat de tot de boala insa macar am mai incetinit-o dand ocazia fructelor sa se coaca.

In ciuda acestei boli, cultura a fost extrem de generoasa cu noi iar dupa ce am impartit rosii tuturor prietenilor si rudelor, tot am avut un exces de recolta. Am facut vreo 70 de litri de bulion. Si ne-am dat seama ca nu putem manca si bea atata bulion orice am face. Asa ca am urmat sfatul unor prieteni virtuali, si la ultimul cules am sortat rosiile, pentru vanzare si pentru o noua portie de bulion, sau zarzavat de ciorba, sau ce ne-o mai veni in cap…

Va doresc spor la conservat! Parca nu-mi vine a crede ca deja conservam si ne gandim la iarna.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Curatarea rosiilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.