Rosiile

Cu toate ca nici in acest an nu ne-au ocolit bolile in solar, boala principala fiind patarea cafenie, recolta a fost impresionanta. Nu ne asteptam sa ajungem in situatia de a nu mai stii ce sa facem cu ele. Este adevarat ca avem ca termen de comparatie recolta de anul trecut cand nu mai stiam de unde sa cumparam rosii ca nicaieri nu se facusera si majoritatea au renuntat la cultura rosiilor inca din luna iunie.

Din pacate singura metoda de conservare a rosiilor pe care o cunoastem si folosim noi este bulionul. Copii au fost incantati de deschiderea sezonului “focurilor de tabara”, cu toate ca sunt tinuti departe de tuci si de focul propriu-zis.

Mai folosim rosiile si pe la mancari, pe care le voi posta cat de curand si inca sunt in cautarea unei retete pentru conservarea rosiilor cherry, care au rodit si ele exceptional. Daca aveti sugestii…

 

This entry was posted in Pe plita and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Rosiile

  1. DANI says:

    Impresionanta recolta. Fantastic cazan.
    Eu pun rosii taiate bucatele ( fara coaja ) in congelator, portionate pentru cite o mincare ( fasole verde, ghiveci, sos cu legume pentru macaroane, etc. ) . Rosiile cherry, le tai frumusel rondele si le conserv pentru pizza. Le inghet pe tava, asezate intr-un singur strat si le pun apoi intr-o punga. Si, daca ai rosii carnoase ( cele mai bune sint cele lunguiete ), le poti usca la soare, pe sita, dupa ce le tai in jumatati, pe lung. Rosiile uscate sint fantastice – se folosesc intr-o gramada de retete si au un gust imbatabil.

  2. Codrina says:

    Pentru conservarea rosiile cherry ai doua metode-le tai in sferturi sau in jumatati,si le pui la uscat la soare…sunt delicioase.
    Din cele uscate la soare,anul trecut am pus la borcan cu ulei de masline,usturoi si rozmarin(uleiul minunat condimentat il poti folosi la salate)
    Rosiile le tai cubulete,adaug morcov ras,pastarnac ras,patrunjel taiat marunt,telina rasa si cubulete de ardei si pe pun in pungute cu zipp la congelator pentru ciorbe

  3. Adinuca says:

    Multumesc fetelor, ma bate gandul sa-mi iau un uscator de legume. Cred ca am mai spus asta pe undeva… ma lasa memoria… Sau sa incerc la 50-75 de grade in cuptor. Bine ca la soare nu e nimic… Dar ma tem ca se strica inainte de a se usca. Cum se usuca mai exact la soare?

  4. Codrina says:

    Adina…noi avem uscator de 2 ani…am uscat in el si felii de morcovi,de sfecla,rosii,plante aromatice…feliile de radacinoase uscate le pui intr-o punga de carton si peste iarna le folosesti la ciorbe…sunt ft.ft bune

  5. Adinuca says:

    Asa ma gandeam si eu sa-mi iau un uscator, sa nu usuc la soare propriuzis. O sa mearga si pentru feliile de mere, caise la anu’. Imi aduc aminte cand eram copii cum mancam felii de mere uscate iarna din saculetul de panza unde le punea bunica…

  6. penecolorate says:

    Cazanul ala nu-i cositorit, nu? ca asa pare in poza.

  7. Adinuca says:

    Ce inseamna cositorit, ca eu nu stiu. E cumparat de la tigani si gata. Nu i-am intrebat ce procedee chimice au folosit dar opinia mea de chimist este ca au folosit un aliaj de aluminiu. Nu ca asta ar fi o rezolvare ca si aluminiul face parte din aceeasi grupa de risc. Nu mai cositoreste nimeni in zilele nostre, sau cel putin eu nu am mai auzit. Dar bunicii mei au facut asa, strabunicii de asemenea si unii din ei inca mai traiesc si bat suta acusi acusi. Cred ca avem un fond bun si rezistam. Si daca nu rezistam… asta este.

  8. MariaS says:

    Eu fac un zarzavat ptr ciorbe din rosii date pe razataorea Borner (este si foarte rapida si cu multiple dimensiuni de taiere a legumelor )din ardei ,verdeatza cu putina sare si pun in borcane si sterilizez. E foarte bun ,se pastreaza gustul si mirosul legumelor si folosesc nu numai la ciorbe…si la o tocana de fasole…la sarmale.Apoi din ardei rosu gras ,kapia sau gogosar fac un suc pe care il folosesc la sosuri.Dau prin masina de tocat ardeii ,amestec cu sare ,pun in sticlute si sterilizez, e foarte bun ,dulceag si gustos! Mai fac rosii in suc de rosii ,adica pun rosii chery in borcane si torn peste ele suc de rosii (obtinut prin masinacu separator ) si sterilizez.Sterilizez totul ,ptr. ca e mult mai gustos si mai sanatos…avem probleme cu stomacul si nu punem conservanti.Succes ,ca marfa ai destula !!:))

  9. Mihaela says:

    Anul asta si la noi a fost un an foarte bogat in rosii. Avem un solar in care am pus rosii mai devreme si altul in care am pus rasadul mai tarziu. Deci rosii din belsug. Eu am in solar soiul cristal care este foarte zemos. Eu tai rosiile rondele, cuburi sau felii in asa fel incat sa se aseze bine in borcan, pun putina sare deasupra, inchid borcanele si le sterilizez (adica fierb borcanele intr-un vas mare acoperite cu apa la foc foarte mic aproximativ 1 h si jumatate). Tin foarte bine peste iarna.

    Rosiile cherry eu le conserv in doua feluri
    – le pun la congelator in pungute si le folosesc iarna la salate, bruschete, sosuri, etc.
    – sau le pun in borcane le acopar cu un suc din alte rosii facut pe loc cu blenderul si il pun crud peste rosiile cherry din borcan. Inchid borcanele le fierb (sterilizez) si iarna sunt o bunatate.

    Nu folosesc conservanti sub nici o forma, sotul meu are probleme cu stomacul, iar gustul si savoarea rosiei se pastreaza mai bine asa.

  10. Adinuca says:

    Maria, buna razatoarea Borner. Cu toate ca o am in casa de ceva ani abia acum o saptamana am descoperit-o din nou. Ma stradui acum sa descopar cu fac oamenii aia de taie cubulete. Si noi tot pe sterilizare mergem.

    Mihaela, un lucru este cert, agricultura a mers anul asta foarte bine. Multumesc pentru idei si retete. Voiam sa te intreb cum sunt rosiile in salate dupa ce le scoti din congelator?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *