Ravagiile furtunii

La noi nu este foarte grav. Ne-a rupt putin folia de pe solar si ne-a ravasit putin aracii cu rosii de pe afara. Insa alti vecini au avut de suferit foarte mult. Solariile le-au fost daramate, porumbul a fost aproape smuls din radacina, iar foliile de pe solarii au fost rupte aproape pe toate solariile din sat. Sambata era coada la magazinul de folie cum nu a fost in primavara.

Eu zic ca bine ca suntem sanatosi, bine ca nu au fost inundatii ca in rest le-om rezolva pe toate.

Vecinii ne-au sfatuit sa incercam sa carpim cat putem deoarece plantele nu sunt obisnuite cu aerul ci cu caldura, asa ca va trebui sa le asiguram acelasi habitat daca nu vrem sa le pierdem. Nu stiu daca este chiar asa dar suntem in cautarea unei solutii de carpire. Avand in vedere ca avem plante in solar nu putem intinde folia in mod clasic si nici nu ne putem urca pe solar, ca nu ne tine. Solutia care s-a ivit este sa dam folia jos de pe jumatate de solar sa o lipim jos si apoi sa o prindem inapoi. Avem un inconvenient insa si anume ca la intinderea foliei trebuie sa tragem de ea si s-ar putea rupe pe lipituri.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Ravagiile furtunii

  1. vasi says:

    Imi pare foarte rau, ca stiu cata munca este la un solar, dar sper sa puteti face fata cu brio. Eu, cand am mai avut probleme cu folia, am mai folosit si capsatorul, asa la urgenta. Succes mult !

  2. Laura says:

    wow, cat de groasa e folia voastra?

  3. Catrinel says:

    Imi pare tare rau! Sper sa gasiti cea mai buna si usoara solutie si totul sa se rezolve. Mult noroc!

  4. Adinuca says:

    Vasi nu putem folosi capsatorul, cu toate ca initial mi s-a parut o solutie salvatoare deoarece este suprafata mare si la vant cum avem noi, capsele ar iesi si ar zdrentui folia.

    Folia noastra este de 0,12, dar este in al doilea an. Oricum mergea la gunoi dupa sezonul asta. Era deja coapta de soare si probabil si asta este un motiv pe langa furtuna puternica, care efectiv indoia pomii pana jos. Nu ne venea sa credem ca nu se rup. Avem niste salcii batrane in spatele casei care au rezistat eroic, dar crengile lor, cu toate ca in mod normal sunt erecte, acum erau cel putin orizontale daca nu indreptate in jos. Unele atingeau pamantul.

    Catrinel, vom gasi cea mai buna solutie cu siguranta, multumesc pentru sustinere.

  5. viatalatara says:

    Mare pacat de asa frumusete de solar. Sper ca veti reusi sa remediati stricaciunile fara sa dauneze prea tare plantutelor. Oricum tare frumos solarul ala al vostru

  6. Adinuca says:

    Multumim draga mea pentru incurajari si noi speram ca totul va fi bine. Cat despre solarul nostru nu toata lumea este de aceeasi parere ca tine. Vezi aici. Dar noi mergem mai departe

  7. Alex says:

    Eu, Adinuca, fara a fi vreun expert in problema asta, ma indoiesc teribil de faptul ca rosiile voastre crescute in solar vor suferi daca sunt lasate, asa, ca pe-afara!
    In drumurile mele spre balta, am vazut in plin camp, un solar (mare) care pe timp de vara este partial descoperit.
    Eu cred ca, insasi notiunea de solar, la noi a fost denaturata. Solarul ar trebui sa fie ceva care sa ajute culturile mai de vara sa se dezvolte timpuriu. Adica sa le protejeze NUMAI atât timp cat vremea este prea rece. Odata ce a fost depasit momentul si se intra in sezonul normal protectia ar trebui sa fie eliminata.
    Ca n-ar fi obisnuite plantele cu caldura asta este ciudat! Pai cred ca in solar caldura poate fi chiar mai mare ca afara. Eventual, poate, n-ar fi pregattite pentru “racoarea” noptii! Iar in ce priveste “aerul” nici asta nu cred ca sta in picioare. Din contra, ventilatia nu cred ca le-ar face altceva decat bine.
    Singurul lucru de care ar suferi plantele ar fi de lipsa de protectie tocmai impotriva vantului care ti-a facut pagubele la solar.

    Oricum, reparatie de tip “carpeala” risca sa-ti amplifice paguba la primul vânt mai mare. Exact asa cum te-ai gandit si in legatura cu capsele.

    In locul tau, eu as risca si as lasa lucrurile asa si as inlocui folia la termenul pe care oricum ti l-ai propus. Cred ca rosiile tale n-o sa pateasca nimic. Nu se stie, chiar, daca n-o sa se simta chiar mai bine…

  8. Alex says:

    P.S. Si, in general, m-as gandi foarte serios la o modalitate descoperi solarul peste vara!

  9. Adinuca says:

    Alex, ai dreptate si noi tindeam sa lasam solarul asa, poate chiar sa dam folia jos de tot, ca sa impiedicam sa o rupa mai tare eventuale furtuni care vor mai veni sau mai rau sa ne indoaie structura metalica a solarului. Ni s-a “prezis” ca nu vom mai avea culturi peste o saptamana. Maine cand voi ajunge acolo se va implini saptamana si vreo doua zile si voi evalua pagubele. Daca este chiar asa cum se spune vom incerca sa mai gasim o solutie, daca nu, il voi descoperi de tot si gata.
    Nu pot sa-l las asa deoarece vreo 4 jumatati de randuri sunt sub cerul liber si daca ploua ele nu au nevoie de apa pe cand celelalte da si nu am cum sa ud fara sa le inec pe celelalte.
    Si mie mi se pare la fel de rational sa nu tii plantele la 70 de grade cat se fac intr-o zi cu arsita in solar dar pana la urma ce stiu eu, nu sunt de meserie si mi se tot aminteste in ultima vreme asta. Dar macar sa nu ma mai intreb de ce rosiile au frunzele arse ca de foc. Cred ca nici plantele si nimic viu nu rezista la asemenea temperaturi si grad de umezeala de acolo.

    Si eu ma gandesc serios sa modific ceva in constructia solarului si in modalitatile de aerisire sau macar sa-l umbresc in iulie si august cu plasa de umbrire.

  10. Constantin says:

    Lasand la o parte pagubele, eu cred ca ar trebui sa fiti mandri ca solarul vostru a scapat destul de usor fata de al vecinilor. Asta dovedeste ca ati facut o treaba buna. In legatura cu temperatura din solarii vreau sa-ti spun ca langa Iasi, la Targu-Frumos exista o comunitate de lipoveni care se ocupa aproape in exclusivitate cu gradinaritul in solarii. Si daca primavara in zona vezi doar solarii acoperite, in mijlocul verii unele dintre ele nu mai au folie, sau e ridicata sau e adunata.
    Uite ce am gasit doar la o cautare scurta pe net :

    ” Dirijarea factorilor de mediu, în special temperatura ºi umiditatea se realizeazã prin aerisire. La început aerisirea se realizeazã prin deschiderea uºilor de la capetele solariilor, iar în zilele mai cãlduroase aerisirea se realizeazã ºi prin zona de mijloc a solariilor prin ridicarea, la început, apoi prin înlãturarea completã a foliei pe o lungime de 6 – 8 m”.
    Sursa este aici: http://www.scritube.com/economie/agricultura/Tehnologia-de-cultura-a-tomate163141218.php

    Sunt convins ca stii asta, cred ca am vazut candva teancul tau de carti despre gradinarit. Si o sa-ti mai spun ceva ce iarasi cred ca stii: nu te lua dupa vecini sau “specialisti” fara studii, la prima vedere dau impresia ca le stiu pe toate dar uneori le stiu doar superficial. Si nu tot ce se transmite din batrani este valabil si aplicabil si astazi. Gandeste-te doar la faptul ca verile de azi sunt mult mai fierbinti ca cele de acum 30 de ani. Nu te descuraja, fa cum crezi tu ca e mai bine si mai ales asa cum recomanda tehnologiile de cultura. Si daca o fi sa gresesti, macar ai mers pe mana ta.

  11. Adinuca says:

    Multumesc mult Constantin pentru incurajari. Si ai dreptate, voi merge pe mana mea. Este si mai ieftin asa insa vorba ta macar sa incerc. Cu orice risc, pana la urma…
    Multumesc tuturor inca o data pentru incurajari

  12. Alina says:

    Noi am facut tavanul de la solar din policarbonat. A costat ceva dar cel putin nu-l ia vantul si nu-l rupe grindina.

  13. Adinuca says:

    Si C se gandeste la anu’ sa folosim policarbonat. Nu stiu daca-mi convine, mai ales ca noi nu avem grindina in zona doar furtunite nervoase. Insa eu am problema cu aerisirea si nu stiu cum sa o rezolv pe asta. Ca in ultima instanta scoteam folia, dar policarbonatul e mai greu de scos… Am o iarna intreaga sa ma gandesc

  14. alex says:

    Astept cu interes finalul povestii. Au sucombat plantele din solar odata ce au dat de aerul liber, sau nu?

    Cred ce este foarte instructiv sa auzim ce s-a intamplat in final….

  15. Adinuca says:

    Sunt mandra sa anunt ca plantele din solar nu au patit nimic. Nici vorba de pierderi ba chiar as putea spune ca cele din dreptul gaurii din tavan sunt mai vioaie decat celelalte. Dar este cert ca vor parasi solarul mai devreme decat in alte solarii, la venirea frigului.

  16. alex says:

    Oare de ce nu ma mir?!

    Ok. Nu comentez despre sfaturile vecinilor…
    Morala este ca ar fi ideal ca sa-ti reconstruiesti solarul astfel ca anul viitor, deindata ce se face suficient de cald, sa poti elibera plantele de “chinul” asta, cum mi se pare ca este foarte firesc.. Eventual daca vrei sa prelungesti recolta si in perioadele in care se face mai frig, sa le poti adaposti la loc.
    Desigur, solutia va fi mai costisitoare, intrucatva… Am o idee pe tema asta dar, cum spuneam, de sfaturi cred ca nu mai ai loc. Daca vrei, vorbim.

  17. Adinuca says:

    Firesc ca astept sfaturile tale; cele bine intentionate sunt totdeauna binevenite. Totusi, n-ar fi mai bine sa mi le dai la fata locului? Ma gandeam ca as intelege mai bine daca mi-ar arata si in acelasi timp ai si vedea ce avem acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.