Insamantare telina

In ciuda promisiunilor pe care mi le-am facut ca nu insamantez nimic din cauza cursului, ca nu am timp sa ajung in gradina si alte alea, nu am putut rezista.

Pentru stiam ca telina rasare tare greu, am pus semintele la inmuiat aproape 3 zile, apoi le-am mai tinunt in casa udandu-le din cand in cand. Si ne-am apucat de plantat. Intr-o seara cu T mare. A vrut ea sa ma ajute… si gata. Nu prea vreau sa o implic in gradinarie pentru ca imi dau seama ca la mine nu mai este pasiune, a trecut de partea cealalta, pe care o studiaza medicii. Dar ce sa-i faci? Cand mama face toata ziua asta si citeste numai despre asta si se preocupa numai de asta, e greu sa nu se ia copiii dupa ea.

In fine am luat alveolele, pentru ca la bloc sunt mai comode decat 100 de pahare, de fapt sunt comode oricum. Am luat pamant de insamantat, am umplut alveolele si am presarat semintele, care datorita faptului ca erau umede se lipeau ca naiba una de alta. Incercam amadoua sa punem cat mai putine seminte intr-o alveola si nu ne-a reusit pe deplin.

Anul trecut telina noastra nu a prea avut radacina. Noi ne inchipuim ca din cauza faptului ca nu am rupt frunzele la timp. Dar acum plantand telina din nou, intamplator citesc pe plic urmatoarele informatii: Se seamana la sfarsitul lui martie-aprilie si se repica de doua ori la intervale de 3 saptamani. Prima data se distanteaza la 6-7 cm reducand la jumatate radacina principala (radacina “pivotanta”). La cel de-al doilea repicaj se distanteaza la 10-12 cm dupa ce s-a redus cu un sfert radacina cea mai lunga. Aceste reduceriale radacinii permit formarea rotunda a acesteia. Se planteaza dupa 2-3 saptamani la 40 cm distanta. Se pastreaza terenul curat si se uda abundent. Dupa ce prinderea este asigurata, fertilizati de 2-3 ori la 10 zile cu un ingrasamant solubil complex, insa se opreste orice fertilizare dupa ce radacina incepe sa se formeze. In septembrie-octombrie se elimina toate frunzele ce incep sa se ingalbeneasca. Se scot toate radacinile inainte de inghet si dupa taierea frunzelor si radacinilor laterale se pot pastra in pivnita in nisip sau turba pana in februarie-martie, anul viitor. Germineaza in 10-12 zile la 15-20 grade Celsius sau in 2-3 saptamani la exterior la 11-12 grade Celsius. Nu se fertilizeaza in exces cu azot deoarece se epuizeaza plantele prin cresterea excesiva a frunzelor

Ei ce parere aveti? Habar n-am avut de toate aceste rupturi si scurtari de radacini. Sa revenim: dupa ce am insamantat, mi-am dat seama ca atomizorul nostru este la gradina, unde-i era locul, asa ca a trebuit sa gasesc o solutie alternativa, sa nu ud prea abundent.

 

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Insamantare telina

  1. Pingback: grAdinuca.ro » Fara mila…

  2. Pingback: grAdinuca.ro » Repicarea rasadurilor

  3. Pingback: grAdinuca.ro » Plantarea in solar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.