Rosiile mele bolnave

Rasfoind niste lucrari despre bolile plantelor, mi-a atras atentia o fotografie care semana izbitor cu rosiile mele de asta vara. Initial am dat foaia si am spus “ca sa vezi un articol despre mana la rosii”. Dar parca nu scria nimic de mana si dau pagina inapoi si ma loveste in moalele capului denumirea bolii: VERTICILLIUM ALBO-ATRUM. Spun ca ma loveste in moalele capului deoarece vorbim despre o boala grava. Ea este cauzata de diferitele ciuperci de Verticillium care se gasesc la sol si, prin intermediul radacinilor patrund in sol. Treptat vasele prin care circula seva sunt astupate. Cand planta incepe sa se ofileasca deja este afectata considerabil iar ciupercile s-au inmultit peste masura.

Si iata cateva detalii ale plantelor mele. Nu-i asa ca seamana izbitor de mult? Ce mi-a atras atentia este evolutia de jos in sus a bolii.

Ceea ce este foarte grav este faptul ca ciupercile sunt rezistente, ramanand in sol pana la 15 ani pana la o adancime de 50 cm. Intr-un studiu al unei universitati belgiene, tara extrem de afectata de aceasta boala in special pe culturile de tomate, se mentioneaza ca totusi in trei ani de culturi de plante rezistente, ciuperca moare neavand cu ce se hrani. Ataca in egala masura flori anuale, perene, legume, pomi fructiferi precum si ornamentali si culmea chiar si buruieni. De fapt cred ca multe buruieni sunt bolnave si nu sunt asa rezistente numai ca noi cand se usuca ne bucuram si nu ne intrebam de ce s-au uscat.

Cum se manifesta o planta afectata de Verticillium?

Ofilirea apare la temeperaturi mai mici de 20 grade Celsius. Vara asta, cand a debutat boala la plantele noastre era iunie si a plouat pana la sfarsitul lui iunie. La inceputul lui iulie am plantat rosiile afara care nu au fost afectate de boala. La temperaturi mai mari apare mai rar. Primul semn vizibil al infectarii este ofilirea urmata de ingalbenirea frunzelor. Intregul proces avanseaza de jos in sus, primele uscandu-se frunzele de la baza plantei. Planta poate fi contaminata si doar partial in sensul ca o parte a plantei poate ramane verde iar cealalta este deja uscata. Daca tulpina plantei se sectioneaza se pot observa vasele, sau fascicule de vase, maronii sau cenusii.

Infectia poate distruge plantele cu tulpina ierboasa si plantele tinere cu tulpina lignificata. Plantele lemnoase mari deseori supravietuiesc bolii daca li se imbunatatesc conditiile de viata.

Ce putem face?

Pe scurt, nimic. Nu exista substante de protectie a plantelor. La sesizarea primelor semne de boala se distrug plantele contaminate si se indeparteaza solul din jurul lor. Pe viitor se cultiva doar plante rezistente la boala. Se mai poate fertiliza cu azot si se mai poate mari doza de calciu. Se recomanda sa nu folosim butasii plantelor infectate chiar daca arata sanatosi.

Exista si plante rezistente:

Legume: varza, fasole, mazare, fenicul, salata, morcovi, sfecla, telina si ceapa. Ceea ce este rau este ca niciuna din acestea nu se numara printre preferatele mele pentru a fi cultivate in solar.

Fructe: mar, par si gutui.

Plante perene: coada soricelului, nemtisori, crin galben, jales, cretisoare, levantica, stanjenel.

Cu tulpina lemnoasa: brad, mesteacan, corn, salcie, lonicera, stejar, fag, hortensie, glicina.

Plante sensibile si manifestari particulare

Zmeur: in ciuda umiditatii frunzele se ofilesc si se ingalbenesc apoi se brunifica si se rasucesc. Plata rodeste slab si fructele mici dispar.

Capsun: mai intai sunt atacate frunzele care se ingalbenesc si se usuca; apoi fructele se usuca si ele

Cires: frunzele sau chiar lastari intregi se ofilesc si pier; daca taiem cu fierastraul ramuri se observa brunificarea inelara a tesuturilor prin care circula odata seva.

Rosii si castraveti: Ofilirea debuteaza la frunzele inferioare. Pe frunze apar pete maronii dar este frecventa contaminarea partiala. La rosii cica ar exista si soiuri rezistente. Ei bine, care?

Ridichi: frunzele devin verde pal; radacina devine moale elastica si este lipsita de seva (seaca). Se vad in seciune inelele caracteristice maronii sau chiar negre. Parca am vazut din astea cand cumpar in piata. O sa-i compatimesc de acum pe cei ce le vand.

Forsitia, artar, liliac: Ofilirea incepe deseori in perioada de inflorire. Unii lastari se ofilesc subit si pier. In sectiune vasele ce transporta seva prezinta coloratii maro-cenusii

Dintre flori cele mai des afectate sunt crizantemele, ochiul boului si brumarelele. Marginile frunzelor inferioare se ofilesc se rasucesc si se coloreaza in galben, rosu sau brun. Cand sectionezi tulpina intalnesti aceleasi blestemate vase maronii.

Ei acusi vine intrebarea: eu ce fac? Ca nu pot renunta la rosii ardei si castraveti in solar nici macar pentru 1 an darminte pentru minim 3. Cat despre 15 ce sa mai vorbim. Sper sa mai am gradina pe atunci…

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , . Bookmark the permalink.

21 Responses to Rosiile mele bolnave

  1. Pingback: antifungic, intarirea imunitatii, pau d'arco candida | tratamentcandida.ro/candida

  2. Pingback: grAdinuca.ro » Eu si ceilalti

  3. Pingback: grAdinuca.ro » Alt an, alte conditii

  4. Pingback: grAdinuca.ro » Curatarea rosiilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.