Ce am gresit in 2010 – episodul 1

Cu totii ne dorim ca 2011 sa fie mai bun decat 2010, asa cum ne-am dorit ca 2010 sa fie mai bun decat 2009 si cum ne vom dori probabil ca 2012 sa fie mai bun decat 2011. Ca asa suntem noi oamenii nu ne pierdem speranta. Insa foarte putini dintre noi privim in urma cu intelegere si cu luare aminte la greselile pe care le-am facut si incercam sa invatam din ele.

Si la mine s-au adunat multe greseli anul trecut, ca si la voi probabil, dar aici ma voi referi doar la cele pe care le-am facut in gradina. Unele din greseli si-au aratat deja efectele, unele le-am dibuit inainte ca efectele lor sa apuce sa controleze situatia, pe restul nu le stiu inca si sunt convinsa ca vor aparea cand mi-e lumea mai draga

1. Planificarea productiei

Nu am stiut sa impart pamantul in mod convenabil obtinand productii prea mari la un produs si prea mici la altul. M-am bazat pe productivitatea mare a unor seminte si pe faptul ca la un moment dat voi rari. Nu s-a intamplat asa.

Fasole, de exemplu, am cultivat prea multa. Am congelatorul plin de fasole fideluta, galbena si verde, si din aceea lata. Ne saturasem deja din vara multumita productivitatii ridicate si acum nu mai se atinge nimeni de ea

Mazarea, dupa care suntem toti innebuniti, si pe care o mancam si cruda, am cultivat-o in cuiburi destul de departate si nu a putut sa se sprijine una pe alta pentru a creste, asa ca productia a fost minuscula. In 2011 voi cultiva pe rand si o voi sprijini sa se agate ca pe spalier.

In cazul dovleceilor am cultivat 9 cuiburi cu cate n seminte (multe oricum), pe care speram sa le raresc. Nu s-a intamplat asa. Puterea de germinatie a fost mare si in curand pe parcela am avut o padure de frunze de dovleci si in acest fel florile au fost ascunse de albine. Am rupt frunzele si am obtinut multi dovlecei pe care nu am stiut cum sa-i conserv. Pe multi i-am aruncat pentru ca se facusera atat de mari incat nu se mai puteau manca. I-am aruncat la gaini si ele s-au bucurat dar tot i-am aruncat.

Cu morcovii am patit ca toti gradinarii incepatori. Am plantat foarte des, am spus ca o sa raresc si cand a venit momentul raririi mi-a fost mila. Am rarit putin iar morcovii au iesit prea putin dezvoltati, sau strambi. Api s-au crapat, cred ca din cauza ca le-am dat prea mult apa sau invers, nu m-am lamurit. Cert este ca nici sa-i pui foarte rari nu este o solutie ca nu rasar. Am pus din aceia drajati si abia au iesit pe ici pe colo. In plus cand frunzisul este viguros el trebuie rupt fara mila deoarece consuma toate substantele nutritive in loc ca acestea sa se depoziteze in radacina si sa creasca morcovul mare. Acelasi lucru este valabil si la telina. Trebuie sa ramana cam o frunza, doua hai trei dar asta este maximul. In cazul morcovilor spre sfarsitul verii am rupt frunzele ca si cum as fi cosit si toti morcovii respectivi au fost mai mari si mai vigurosi.

Ceapa am plantat-o foarte deasa, cam la 7 cm intre cepe si 10 cm intre randuri. Am obtinut o productie de ceapa modesta din punct de vedere al marimii cepei. E adevarat ca nu am mai plivit-o incepand cu iulie, culegand-o la inceputul lui august, insa fiind atat de deasa nu mai puteam plivi. Nici prea rara nu cred ca este prea bine deoarece de la un moment dat se sprijina una pe alta, dar poti face cu a facut Huni, care a asezat ceapa pe brazda ca in cartile despre gradini.E adevarat ca am gandit ca mancam si ceapa verde si o sa o mai rarim insa cata ceapa verde poti manca? Dar am vazut ca se intampla si la altii

Offf si abia am vorbit de prima greseala. Dar avand in vedere ca toata lumea planifica si cumpara seminte pentru primavara m-am gandit ca este important sa incep cu asta. Maine episodul 2… sper ca imi va ajunge spatiul in doua episoade si nu voi mai descoperi greseli sa mai apara si episodul 3… Voi cum stati? Ce ati gresit in 2010 si vreti sa invatam si noi din greselile voastre?

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Ce am gresit in 2010 – episodul 1

  1. Pingback: grAdinuca.ro » Ce am gresit in 2010 – partea a doua

  2. Pingback: grAdinuca.ro » Fara mila…

  3. Pingback: T?ierea pomilor fructiferi: gre?eli comune

  4. Pingback: grAdinuca.ro » Alt an, alte conditii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.