Ingrasaminte naturale de provenienta animala

Tot mai multi dintre gradinarii amatori isi doresc sa se intoarca la culturile acelea lipsite de chimicale, cu care ne imbie supermarketurile si cateodata chiar taranii in piata. Suntem dispusi sa renuntam la culoarea frumoasa si la asa-zisa perfectiune dimensionala si a formelor pentru a obtine legume sanatoase, care sa ne hraneasca asa ca pe timpuri. Nu doresc sa acuz pe nimeni in acest articol, poate doar sa atrag atentia asupra minciunilor pe care ni le vand taranii la pachet cu produsele din piata. O parte din mine ii intelege pentru ca intr-o tara tot mai saraca, in care cumparatorul are varianta alegerii produsului cel mai ieftin si atat, producatorii autohtoni incearca doar sa mareasca productia prin orice mijloace, acoperindu-si saracia si concurenta neloiala a importatorilor. Ceea ce nu inteleg eu este minciuna de langa taraba.

Dar ramanem noi, cei care cultivam pentru noi, familie si prieteni. Pe noi nu ne impiedica nimeni sa cultivam sanatos. Asa ca iata o succinta prezentare a ingrasamintelor naturale de origine animala pe care le putem folosi.

1. Balegarul de cal este de departe cel mai bun biocombustibil, are apa doar 70%, foarte bogat in hidrocarburi si produsi ce contin azot. Are pH bazic situat intre 8-9 si dezvolta o teperatura maxima intre 70-80 grade Celsius. Energia sa calorica de pierde pana la jumatate in primele doua saptamani de fermentatie restul urmand sa se degaje in 7-8 sapatamani. De aceea, daca asezam balegar de cal ca pat cald in rasadnite in primele doua saptamani vom obtine temperaturi de 60-70 grade Celsius, apoi temperatura va scadea la 30 grade, si se va mentine la aceasta valoare timp de 6-7 saptamani.

2. Balegarul de vaca se deosebeste de cel de cal prin continutul mai mare de apa (75-80%). Din acest motiv temperatura maxima la care ajunge prin fermentatie este de 45 grade Celsius, temperatura ce se degaja tot aproape 2 saptamani. Apoi temperatura scade la 20 de grade celsius pentru urmatoarele 4-5 saptamani.. Se poate creste valoarea energetica a acestui balegar de vaca prin adaugarea de paie sau rumegus

3. Excrementele de oaie sau de capra sunt foarte uscate si trebuie umezite inainte de a fi folosite. Este foarte indicat sa se amestece cu alt tip de balegar deoarece singur fermenteaza lent ajungand la 55 grade Celsius dupa 2 saptamani de la asezarea in patul cald. Se mentine aceasta temperatura cam o saptamana dupa care ea va scadea pana la 15-20 grade Celsius pentru urmatoarele 45-50 de zile.

4. Excrementele de porc nu se folosesc aproape deloc pe post de biocombustibil fiind prea umede si mult prea acide. Ele nu reusesc sa incalzeasca deloc rasdnitele dar se pot amesteca cu balegar de cal si cu paie. Poate pe undeva natural acest fapt deoarece porcul este departe de a fi exclusiv ierbivor. In aceeasi situatie sunt si continuturile fosselor, mai mult sau mai putin septice, pe care vecinii mei de exemplu se incapataneaza sa le goleasca in solare, intrebandu-se de ce se ard rosiile. Din cauza aciditatii mari rezultat al hranei variate ce include si carne, grasimi, etc.

5. Gainatul de pasare este foarte la indemana tuturor celor care au gaini,rate, gaste sau alte pasareturi in curte, poate mai la indemana decat orice alt ingrasamant. Nu stiu cati dintre noi avem cai sau vaci dar cu siguranta mult mai multi avem pasari de curte.. Trebuie retinut ca gainatul este extrem de acid ceea ce face ca el sa se foloseasca numai in stare uscata. Se faramiteaza foarte bine pana cand ajunge de consistenta malaiului si se imprastie pe pamant asa uscat inainte de plantarea rasadurilor cu cateva zile. Dupa ce-l imprastiem se uda foarte bine.

Nu va feriti sa folositi in amestec cu balegar si paie; acestea sporesc cantitatea de celuloza marind astfel capacitatea calorica. Daca faceti rost de balegar, depozitati-l undeva in curte acoperit pentru a fi ferit de precipitatii si a nu se dilua. Iar dupa ce folositi balegarul in rasadnita si el a fermentat complet, in toamna il puteti amesteca cu pamantul si veti aduce un aport de substante nutritive pentru culturile viitoare sau il amestecati cu pamant si veti obtine un excelent pamant pentru obtinerea rasadurilor tot in sezonul viitor. Neaparat insa asteptati incheierea fermentatiei deoarece aciditatea ridicata si fermentatia in desfasurare va va arde culturile fara mila. Au patit-o gradinari profesionisti care s-au increzut in cuvintele unor vanzatori de astfel de produse, care au declarat cu mana pe inima ca este gunoi de grajd putred si dupa ce l-au imprastiat in 4 zile adunau resturile de rasaduri sa le arunce. Totul a fost ars pe aproape jumatate de hectar de solarii cu castraveti.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Ingrasaminte naturale de provenienta animala

  1. Pingback: Ingrasaminte naturale de provenienta animala - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. vasi says:

    Salut Adinuca !Ce mai faci?Vad ca tot cu invatatul esti.Eu nu am folosit metoda cu arsul balegarului,de fapt nu se foloseste deloc pe la noi.O fi buna,nu zic,dar nu am experimentat-o eu.
    Gainatul de pasare,eu il las la fermentat cu apa de ploaie cateva zile si apoi il diluez,dupa ochi si pun printre straturi.Iar cel de vaca,deoarece il folosesc cel mai des,ca nu am cal,capre sau oi,il fac gramezi si il las la fermentat toata iarna.Jumatate aproape din el il amestec in straturi in compost.Nu il folosesc prospat din toamna.Si,da il amestec cu paiele care raman de la asternutul vacutei.Mai vorbim.

  3. adinuca says:

    Multumesc pentru completari. Experienta fiecaruia este foarte importanta pentru ceilalti. Noi uscam gainatul peste vara si il imprastiem de toamna sau chiar primavara inainte de plantare asa ca si cum ai presara sare in mancare.

  4. Pingback: Tolba cu fapte bune « Gradina visata

  5. marian says:

    as dori sa stiu daca gunoiul de iepure se poate folosi ca ingrasamant natural?

  6. Claudian says:

    Ati auzit de Humusil ?

  7. Claudian says:

    @ Vasi
    Eu folosesc aceeasi metoda cu gainatul de la pasari , iar dupa ce s-a macerat in apa ,pun o cana la o stropitoare cu apa.

  8. Adinuca says:

    Buna Claudian. Da am auzit. Cine n-a auzit?

  9. SORIN says:

    Dac? balegarul de ovine este bun, de ce unde au fost stânile nu mai creste nimic?!

  10. Adinuca says:

    Salut Sorin. Vezi tu ca noi vorbim aici de pat cald pentru insamantari nu despre folosirea lor pe camp pentru ingrasarea solului. Dar chiar si asa, stii tu ca nu mai creste nimic unde au fost stanile? Bunicii sotului meu au avut 200 de oi pe vremuri si e o iarba acolo cat mine de inalta… Poate ca trebuie sa treaca un timp sau poate concentrat e foarte acid si trebuie fermentat.

  11. cristi says:

    Buna! Am o mare nedumerire ! La inceput de drum bio ,as vrea sa imbogatesc solul unei viitoare gradini pentru familia mea ! Am posibilitatea sa iau balegar proaspat si ma gindesc daca pot sa-l imprastii acum ,la vreme de toamna ,peste solul necultivat,in speranta obtinerii unui sol mai fertil in primavara sau sa-l stochez pina in primavara si sa-l raspindesc atunci.Sursa de balegar (vaci si cal) este chiar linga mine,deci as putea sa obtin balegar si pe parcursul iernii,adica aproape non stop.Cum sa procedez,cum ar fi mai intelept ?! Am si un solar in devenire …..

  12. Adinuca says:

    Buna Cristi, eu cred ca ar trebui sa imprastii balegarul acum in toamna inainte de aratura de toamna. Astfel el va fi incorporat in sol si-si va atinge scopul. Daca vei dori sa-l pui inainte de plantare sa ai grija sa fie putred (adica sa nu mai miroasa a balegar si sa fie vechi de cel putin un an).

  13. Carmen says:

    Buna ! Sunt Carmen,din Bucuresti. De catava luni ,mai bine zis din august 2012 am inceput sa cresc prepelite
    pentru a avea mereu oua proaspete pentru mine si familia mea.Dar acum am si ingrasamant bio obtinut de la ele pe care vreau sa-l vand.Pretul este 2 lei/ kg .Ingrasamantul obtinut de la prepelite nu trebuie lasat sa putrezeasca, asa cum se face cu cel de vaca si de cal. Se foloseste asa uscat cum este,se amesteca cu apa si se imprastie pe pamant.
    Este foarte apreciat pentru legumicultura si pentru cresterea florilor,dar si in livezi.Daca este cineva interesat,va rog sa
    ma contactati- 0723.933.380.

  14. Nicolae says:

    Dar exrementele de la caini si pisici ar putea fi folosite pentru producerea de ingrasaminte?

  15. Adinuca says:

    Nu cred… avand in vedere ca alimentatia cainilor si pisicilor contine proteina animala

  16. odadrian says:

    Am cump?rat recent un arbust Goji ?i mi s-a spus s?-l pun într-un ghiveci mai mare, cu 2/3 p?mânt, 2/3 nisip ?i îngr???mânt de oaie uscat. Are cineva pe aici îngr???mânt din ?sta, de cump?rat?
    odmeister714@gmail.com
    Daniel Adrian
    0752 407 112

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *