Copilirea la vinete

Intr-un comentariu recent Armeria ma ruga sa vorbesc despre copilirea la vinete. Asa ca iata… Vinetele ca si rosiile se copilesc. La baza frunzelor cresc lastari in general nepaurtatori de rod (dar nu este o regula). Acesti lastari consuma resursele plantei ducand in final la epuizarea ei inainte de coacerea completa a fructelor. Acest fapt se manifesta prin fructe mici si chinuite.

Asa ca se ia plantuta si se analizeaza (de sus in jos :)) Si iata primul copil (cu accent pe prima silaba)

Sa-l individualizam mai bine:

Si acum sa-l rupem

Reluam cu cel de langa el care in poza de mai sus se vede ca o frunzulita mica ce ne trateaza cu spatele.

Individualizare

Asa ca sa-l vedem mai bine

Mergem mai in josul plantei si repetam

Individualizam si rupem

Spuneam mai sus ca in general copilii nu au rod. Dar daca cresc suficient de mari sufoca planta mama care nu mai rodeste si rodesc ei. Asa ca fara mila trebuie rupti chiar daca au floare sau chiar un mic rod.

Planta este acum curata. Daca copilul a fost mare, ca nu ajung intotdeauna la timp sa copilesc, l-am taiat cu o foarfeca de gradina.

Acum am sa vorbesc putin despre copilitul la rosii ca sa vedem diferenta:

In imaginea de mai sus mana mea sta pe o frunza. Precizez ca din locul respectiv a mai fost indepartat un copil acum cateva saptamani iar acest lucru este vizibil prin prezenta puctului negru de la baza frunzei. Dar s-a format un copil din nou. La rosii este frecvent, cel putin la cele pe care le am eu in grAdinuca. Observati mai jos ca copilul are deja flori si urma sa aiba si rod. Diferenta fata de vinete este ca la rosii se intampla des sa trebuiasca sa copilesti in acelasi loc de mai multe ori

Acum am vrea sa vorbesc putin despre tratamentele aplicate vinetelor. Nu au avut tratamente speciale fata de ceilalti locuitori ai solarului. Inainte de plantarea in solar am tratat solul cu Zeoneem Cake pentru decontaminare lui de nematozi si imbunatatirea calitatii solului. Dupa ce am plantat am inceput stropirile cu BioMixFyt imediat dupa plantare pentru intarirea micilor plantute si ca sa suporte mai bine transplantarea. Apoi la vreo 10 zile poate chiar 2 saptamani am stropit cu Super Vivere Fyt in amestec cu SulphurCalcium care este foarte eficient impotriva daunatorilor. Apoi din pacate am plecat in concediu si am ratat o stropire. Adica nu am ratat-o, insa am intarziat-o cu 2 saptamani si cand m-am intors deja totul era manat (ma refer la rosii si ardei). Si am facut stropirea care urma ca tratament cu Super Vivere Fyt in amestec cu SulphurCalciumCooper. Ultimul ajuta la fructificare. Ajuta planta sa fructifice, sa tina fructuliar acesta din urma sa fie mai mare si mai rezistent. A urmat la 2 saptamani o alta stropire cu Nova si SulphurCalcium. O sa observati ca toate ingrasamintele si substantele folosite sunt certificate EcoCert (ECOCERT este un organism international de inspectie si certificare a produselor ecologice, verificand conformitatea produselor ecologice cu legislatia europeana, nationala si cu standardele internationale in vigoare). Mai putin Nova care este acum la certificare, insa dureaza. Ca doar daca facem pentru noi macar atunci sa punem ce-i mai bun. Ca altfel cumparam din piata. N-am facut inca un calcul insa cred ca la bani ne apropiem de cele din piata sau suntem undeva la 60-70% din pretul acestora.

In rest am udat cam de doua ori pe saptamana si am plivit si o data pe saptamana. Si mai ales am cules la prima transa in jur de 20 kg de vinete. Am copt tot week-end-ul de m-am saturat. Ma gandesc acum ce fac cu celelalte ca cred ca mai scot vreo suta de kilograme. Cel putin… Fara sa le numar pe cele de afara… Dar in fine nu ne plangem ca avem… Spor la copilit!

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , . Bookmark the permalink.

27 Responses to Copilirea la vinete

  1. Pingback: grAdinuca.ro » Sarbatoarea recoltei

  2. Pingback: De facut si de nefacut in cultura de tomate | grAdinuca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.