Gazonul

Acest articol ii este dedicat lui Huni, la al carui gazon ravnesc de cand l-am vazut prima oara. Si tot ravnind eu asa, n-am putut sa ma abtin si intr-o zi i-am spus si in cuvinte ca daca as putea l-as muta cu totul in gradina noastra. Pe gazon fireste, nu pe el personal. Si el m-a intrebat de ce nu incerc sa pun gazon? Ca nu este chiar asa greu si complicat precum pare.

Asa ca intr-o zi la magazin, nu mai conteaza care, ca in toate caut raionul de “gradina” am pus mana pe o cutie de 1 kg cu gazon. Sport, sa fie mai rezistent m-am gandit eu. Apoi am venit acasa, am deschis site-ul lui Huni si am tastat gazon la search si s-au asternut in fata mea vreo 2-3 pagini de articole. Le-am invatat pe dinafara si ne-am pornit la treaba.

Invatasem ca gazonul trebuie udat des pana rasare si dup-aceea, trebuie tuns si apoi trebuie fertilizat. Asa ca am plantat. Am facut si niste poze in diverse stadii de crestere pe care vi le arat.

Gazonul a rasarit dupa 10 zile de la plantare. Nu am pregatit foarte tare terenul deoarece nu aveam timp. Doar am incercat pe cat posibil sa curatam de pietre gandindu-ne sa nu stricam masina de tuns cand om tunde. Si am aruncat semintele in lung si in lat cum citisem ca se face.

Nu a iesit foarte des, dar vazusem si mai rar. Il udam si de doua ori pe zi. Si a inceput sa creasca

Insa tot era insular, ca sa spun asa. Ma gandeam ca este asa din cauza ca cei trei catei care umbla liberi pe mosie il gaseau atragator si la indemana in momentele de graba fiziologica. In plus se si tavaleau in el de cate ori aveau ocazia. “Ei este doar un experiment” ne spuneam ca sa nu ne necajim. Voiam doar sa vedem daca merita sa punem noi sau trebuie sa angajam ceva firma sa ne amenajeze un spatiu cu gazon.

Am plecat in concediu si vestile despre gazon erau ca trebuie imperios tuns. V il curatase de buruieni si de la ploi crescuse mult fiind aerisit. Am venit si intradevar am constatat si noi ca gazonul nostru crescuse peste masura. In plus disparusera insulitele de pamant.

Acum se ridica din nou problema masinii de tuns iarba. Noi gandeam, visam si speram o masina de tuns pe benzina. Urma sa o folosim si in livada si in portiunile viitoare de gazon de prin curtea din fata si la viitorul loc de joaca al copiilor (daca mai apucam sa-l contruim pentru copii si nu il amanam pana la nepoti). Ni se parea comoda sa-i punem benzina si gata. Sa nu depindem de cabluri si de lungimi diverse. Insa marimea gazonului impunea sa il tundem de urgenta, iar noi nu aveam bani sa cumparam o astfel de masina. Asa ca am imprumutat de la V masina lor de tuns care este o masina electrica de duzina aproape care a costat 150 de lei. Ca asta aveau. Nu va puteti inchipui in ce verva era C la maneta masinutei si cum a tuns el tot, nu numai gazonul ci si toate buruienile de prin curte. Si a decretat: “vreau si eu una, electrica deoarece nu merita pe benzina”. Cand am tuns gazonul, am folosit masina cu tot cu sac. Golea sacul la mai putin de o lungime de gazon. La buruieni a renuntat la sac ca imbatranea golindu-l. Si si-a pus C pantalonii de tabla (o salopeta lucioasa si batoasa) si dai si tunde. Avea picioarele atat de verzi incat mai trebuiau sa-i creasca antenute si il luau aia pe Marte la schimb de experienta.

Dupa ce a fost gata tunsul, am descoperit sub chica gazonului, acum indepartata, mici insulite de gazon care se ingalbenise. Poate de prea multa umezeala, poate am intarziat prea mult cu tunsul. Dar in cele patru zile scurse de atunci, gazonul si-a revenit , nu mai este galben si inteleg ca necesita din nou sa fie tuns. Ma miram cand Huni spunea ca are perioade cand tunde de doua ori pe saptamana. Am luat intre timp si un ingrasamant dar nu m-am hotarat daca sa-l ajut sau sa-l las de capul lui. Asta de l-am luat, zice ca ajuta inradacinarea la gazon.

Asa ca, draga Huni, multumesc pentru imboldul si curajul insuflat dar mai ales pentru faptul ca am avut de unde sa ma inspir. Declar experimentul ca fiind o reusita si promit sa nu ma opresc aici. Planuiesc sa ierbicidez cu aplecare in livada si in toamna sa plantez gazon ca sa poata profita de ploile de toamna.

This entry was posted in Pe pamant and tagged , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Gazonul

  1. Pingback: grAdinuca.ro » Importanta araturii de toamna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.