Agricultura pe la altii – Grecia

Pentru ca se apropie cu pasi repezi momentul plecarii in concediu si pentru ca am amintit intr-un articol anterior despre irigatiile din Grecia m-au mancat degetele dupa pozele de anul trecut. In afara de pozele de familie care nu prezinta niciun interes pentru publicul larg, decat poate cand copii vor deveni celebrii, am gasit pozele de la ferma hotelului unde am stat. Dar inainte de toate, leandrii lor minunati, la care nu incetez sa salivez (ca sa nu spun urat balesc). Peste tot, pe toate marginile de drumuri, ca ciulinii la noi…

Acum despre hotelul unde am stat. Este un frumos hotel de 4 stele, unde am fost de 2 ori, anul trecut si acum doi ani. Anul trecut seful restaurantelor, ne-a recunoscut si a stat mai mult de vorba cu noi. Din vorba in vorba am ajuns, unde altundeva, decat la agricultura. Si m-a luat de mana si mi-a aratat cum fac ei legume si fructe pentru hotel. Ma intrebam de ce le fac, deoarece la volumul lor de consum cu siguranta putea obtine preturi foarte bune. Mi-a explicat omul, care avea vreo 60-65 de ani, cu o oarecare condescendenta (in sensul bun al cuvantului), ca indiferent cat de ieftin ar cumpara, tot mai ieftin este asa si apoi pot controla foarte bine calitatea. Plantau la intervale de 2 saptamani sa asigure o productie indestulatoare si esalonata, si cred ca toata gradina lor avea 1500 mp. Dar cultivarea este superintensiva: rosii plantate la 15-20 cm una de alta, ardei unul peste altul. Se plangea ca anul trecut ploua prea mult. Si eu m-am mirat ca noi ne rugam sa ploua. El mi-a raspuns ca la stilul lor de cultivare ploaia multa nu este duna din cauza fungiilor care de inmultesc peste masura.

In maslini aveau agatate niste sticle in care facusera niste gauri de 3 X 3 cm, in care pusesera o substanta bio, foarte imbietoare pentru daunatori, care ramaneau prinsi in lichidul lipicios si in sticla. Nu stropeau cu nimic.

Unele culturi insa erau acoperite sa nu le dauneze ploaia.

L-am intrebat cati oameni se ocupa de aceasta miniferma. Mi-a raspuns ca doi. Doi?!? am intrebat eu mirata. Da mi-a raspuns el. Unul dimineata devreme si unul dup-amiaza. In timpul pranzului nu se poate munci la soare ca si la noi de altfel.

M-a impresionat cum un hotel aproape de lux poate sa gandeasca sa-si cultive singur legumele si fructele. Omul asta care se ocupa de restaurante era si seful de ferma. Muncea de dimineata de la 5-6 pana seara la 10 cel putin. Tot timpul era in restaurante, cand se lua masa si avea zambetul pe buze. Saluta cunoscutii, vorbea cu clientii, se juca cu copii, bea un paharel de tsipouro cu vreun client mai vechi sau fidel si conducea cu delicatete si din umbra, aducea mancare sau o sticla de apa daca aveai nevoie, servea la masa sau strangea farfuriile. Nu l-am vazut o data tipand la vreun angajat (in primul an au fost romani, in al doilea an letoni), era eficient si amabil. M-a impresionat si am spus: Da asa se face turism! Si agricultura!

This entry was posted in Din realitatea cruda, Pe pamant and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Agricultura pe la altii – Grecia

  1. victoria says:

    Intr-adevar,avem ce invata de la altii.In orice domeniu.Pacat ca cei mai multi dintre romani nu o fac.

  2. 🙂 …ce sa invete romanii…seful de restaurante…. sa mearga in gradina …:)) Poate i se prafuiesc pantofii de firma.
    O situatie asemanatoare nu cred ca voi apuca sa vad in Romania. Asta este doar parerea mea.

  3. adinuca says:

    Eu sunt sigura ca vom invata si noi, dar din pacate cu pierderi mari. Cativa ani nu vom incasa mai nimic din turism; eu sunt sigura ca va veni momentul in care sabia va ajunge la os si ne vom scutura si ne vom apuca de treaba.

  4. victoria says:

    Pai da……………speranta moare ultima.Din pacate insa,romanul s-a invatat sa fie lenes.Stii vorba aia Timpul trece,leafa merge.De asta s-a ajuns si la criza asta.
    De ce nu au patit si nemtii ca noi si ca altii din jur???Pentru ca ei gandesc si muncesc in acelasi timp.

  5. Alexandra says:

    Tare mi-e teama si mie ca n-o sa apucam sa vedem vreo schimbare in bine in tarisoara asta.Din pacate, generatia care creste acuma este educata de generatia actuala, care stim din ce se compune.Si exemplul prost se ia cel mai repede.

  6. ana says:

    Buna. Se poate sa-mi spuneti cat v-a costat sejurul la hotelul din Grecia? M-am uitat la ei pe site si n-a vazut nici un pret. Multumesc.
    PS: Noi, romanii n-o sa ne facem bine niciodata. Oricat de multe am vedea la altii, oricate sfaturi am primi, suntem carcotasi si atat. N-o sa facem nimic durabil pe lumea asta, pana nu vine careva cu biciul, tot ca niste adolescenti ne vom purta: lasa sa faca altul, ce, io-s prost?! Scuze de comentariu dar nu m-am putut abtine:)

  7. adinuca says:

    Noi am plecat cu Paralela45 si ne-a costat 1300 euro doua saptamani in iunie (15-29) 4 persoane (2 adulti si doi copii) demipensiune. In 2009.
    In alta ordine de idei, aici comentariile pertinente sunt permise chiar daca nu avem aceleasi pareri. Le respectam si gata. Iti urez concediu placut si te mai astept in grAdinuca

  8. Maria Ionescu says:

    Buna,am trecut intimplator si mi-a placut.Noi nu ajungem nicaieri,noi facem misto,stam toata ziua la povesti oamenii in putere sint asistati social, cei care am venit de la oras la tara muncesc toti in gradina si au de toate,ceilalti au desfiintat gradina ca nu renteaza,ca e seceta,ca e greu,orice motiv e bun,e mult mai usor sa stai la telenovele,la o bere sau pur si simplu sa stai.Regret ca nu am plecat din tara cind eram mai tinara ,asta este ,poate ca se schimba ceva…. Toate bune,Maria

  9. adinuca says:

    Buna Maria si iti multumesc pentru vizita. Din pacate sunt multi care regreta ca nu au plecat cand erau mai tineri. Insa trebuie spus ca nici in alte tari nu umbla cainii cu covrigi in coada si ca si acolo exista uscaturilor lor. Si ca fiecare parte buna are si minusurile ei asa cum fiecare situatie nefericita are macar invataturile ei pe care cu siguranta astfel sau in alt fel le vom intelege.
    Am si eu vecini care au scos rosiile in iunie ca s-au manat. Si ale mele s-au manat, productia nu a fost nici pe departe cea asteptata insa am mancat rosii toata vara. La ei solarele au ramas necultivate toata vara. Si n-am inteles daca tot nu au pus altceva pentru vanzare de ce nu au lasat rosiile alea macar sa le asigure rosiile pentru ei… Dar poate nu ma pricep eu…
    Toate bune
    Adinuca

  10. Maria Ionescu says:

    Adinuca si rosiile mele s-au manat in solar ptr ca am vrut sa vad , daca nu le trarez ce se intimpla,dar am avut productie f. buna ,chiar si acum mai am de salata.E primul an in care mi-au rezistat si inca mai produc si castravetii iar fasolea verde,nu mai spun…toate bineinteles in solarul meu de 32m2 .Dar ma gindesc sa-l maresc si sa cultiv tot ce-mi trebuie numai in el ptr ca afara nu prea rezista toate plantele,ori cit de bine le-ai ingriji si oricum parca imi place mai mult cum se dezvolta protejat de vint ,de ploi acide etc.Tu ce fel de folie folosesti la solar?Astept detalii.Cu bine,Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *