Noi lucrari in solar

Am avut un week-end plin. Cum am ajuns vineri seara la gradinuca, mi-am facut turul de onoare. Multi nu inteleg de ce il fac, deoarece ajung in majoritatea cazurilor pe intuneric sau pe aproape. Dar iau pulsul asa pe intuneric si intru in atmosfera apoi in restul serii fac planuri pentru a doua zi.

Ei vineri, chiar si pe intuneric am observat ca pirul pusese stapanire pe solarul nostru. Vinetele aproape nu se mai vedeau. Apoi rosile trebuiau copilite si relegate cele care au luat-o la vale.

Asa ca dis de dimineata, eram deja in solar, cica sa nu se faca prea cald.

Si pentru ca ramasesem datoare cu modul in care legam noi rosiile iata fotografiile de detaliu

Facem un  prim nod

Tinand nodul initial fix astfel incat sa ramana o bucla langa tulpina rosiei, initiem o funda.

La sfarsit arata cam asa

Aceasta bucla ramane agatata de prima frunza reala care ramane ne rupta sau de locul unde aceasta a fost inserata. Apoi planta se rasuceste in jurul firului.

Acum trecem sus. Cu scuzele de rigoare, privind calitatea fotografiei, firul se rasuceste de doua ori in jurul sarmei de care legam.

Apoi facem din nou nodul pe care il fixam cu degetul.

Facem din nou funda, cu grija mare de data asta sa nu lasam firul liber ca sa nu se lase.

Apoi am copilit. Pentru cei care nu au mai facut niciodata asa ceva si nici nu au mai vazut, am facut cateva fotografii care sper sa fie suficient de graitoare. Spuneam ca este important in solarii si sere ca rosiile sa nu aiba frunze aproape de pamant deoarece nu se aerisesc si mucegaiurile si ciupercile isi fac de cap. Noi am rupt primele 3-4 frunze (spun frunze dar ele sunt de fapt niste tulpinite cu frunze). Acolo unde am rupt deja aceste frunze, la imbinarea lor cu tulpina principala au aparut copilii.

I-am rupt dupa cum se vede. Copilul (cu accent pe co) impiedica planta sa se dezvolte si o ramifica inutil. Sigur ca in timp si copilul va rodiinsa planta pierde din inaltime si roadele de pe principal sunt mai mici.

Sa recapitulam: la imbinarea lastarilor cu tulpina principala, deasupra lastarului apar alti lastari mai mici, care trebuie rupti

Cel mai greu mi s-a parut sa deosebesc copilul cel mai de sus din dreptul primului rod (in cazul meu) de varful plantei dar cu putin atentie am reusit. Totdeauna copilul se afla la imbinarea dintre tulpina principala si un lastar cu frunzulite.

Vedeti pe fundal o galetusa in care am adunat copilii deoarece ei in timp devin toxici, viciind si aerul din solar, asa ca ei trebuie scosi din solar.

Am gasit nenumarate coropisnite moarte, semn ca eforturile noastre de combatere au dat roade.

Dupa ce am terminat aceste muncisoare, se facuse deja vreo 2. Nu pot sa va spun cate minunate grade se adunasera la un loc in solar si cata apa am trecut prin corpul nostru. Asa ca am facut o binemeritata pauza, nu inainte de a termina de sapat toate buruienile din solar pregatind terenul pentru formarea santurilor necesare instalarii instalatiei de udat in picatura

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Noi lucrari in solar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.