Marea plantare

Iata-ne in fata unui pas important din viata noastra. Plantarea rasadurilor in solar.

La noi in zona e plin de viermisori, coropisnite si alte chestii miscatoare prin pamant. In afara de rame, care-mi plac aproape la fel de mult ca gainilor (dar din motive diferite), restul nu pot sa le sufar. Asa ca am incercat prin metode specifice sa le combat. In acest sens am imprastiat pe pamantul proaspat discuit cu motosapatoarea noastra, ZEONEEM CAKE , un ingrasamant bilogic extrem de util in decontaminarea solului. Cei de la compania producatoare mi-au povestit cum s-a descoperit ca extractul din arbore de neem actioneaza impotriva insectelor. In timpul unei invazii a lacustelor, norul a trecut printr-o padure de arbori de neem. La iesire norul era mult micsorat si lacustele nu mancasera nici macar o frunzulita. Mi-au mai explicat ca acest extract nu omoara la propriu nicio insecta ci doar este un eficient anticonceptional, blocand reproducerea. Hai ca am cam luat-o pe aratura cu explicatiile, sa revin la aratura mea. Am desfacut sacul cumparat inca de anul trecut si mi-am dat seama ca am uitat cat trebuie sa dau iar pe sac scria numai in greceste (60 kilograme/stema =  1000 mp). Am imprastiat pe toata suprafata apoi am mai trecut o  data cu motosapatoarea ca sa incorporam substantele.

Apoi am facut niste santuri si am fost gata de treaba.

Pentru cei care aleg agricultura traditionala, rasadurile trebuie inmuiate in Topsin, sau alt fungicid sistemic, inainte de plantare.

Am asezat impreuna cu vara-mea, rasadurile in santurile gata facute si apoi Maria (vecina noastra) le-a acoperit pe fiecare in parte. Nu va puteti inchipui ce viteza si ce precizie avea. Si dupa ce ca statea cu capul in jos, si curgea apa pe ea ca la cea mai tare sauna posibila, ii ardea sa ne mai spuna si povesti de pe vremuri, adica de cand in tara asta erau hectare de sere, intr-o localitate de langa satul nostru, unde oamenii munceau de dimineata pana seara. Munceau pe bani putini si oarecum obligati de oranduire sa aiba un serviciu. Dar acum au ce povesti si au invatat ceva acolo. Maria de exemplu a lucrat acolo de cand avea 16 ani, deoarece parintii nu aveau bani sa o trimita la scoala. Si ne-a povestit ca inginerul agronom care o avea in grija, pe ea si pe ceilalti copii de varsta ei, era un om tare bun care i-a invatat sa fie oameni adevarati, sa nu-si fure caciula singuri si sa munceasca spunandu-le ca prin munca cinstita vor obtine tot ce au nevoie. Maria chiar si astazi il crede.

 

Am fost o echipa extrem de eficienta, si in 50 de minte hai sa spunem o ora era totul gata.

Mai avem de plantat o jumatate de rand de ardei, pe care nu i-am mai avut. Asteptam sa mai cresca niste rasaduri pentru a completa randul cu pricina. Am plantat asa: 2 randuri de ardei, 4 de rosii, 2 de vinete si doua jumatati cu cstarveti. Zic doua jumatati deoarece in celelalte jumatati ale randului era terenul mult pre ud de la ploile din ultima vreme incat nu ar fi rezistat nimic deocamdata acolo.

Plantutele s-au comportat admirabil. Au ramas semete in picioare iar astazi au primit si apa asa ca cred ca deja ne-am imprietenit. Le urez bun venit la noi in gradinuca si sedere placuta. Despre roade … primim cu mare drag … orice sunt ele bune sa ne dea.

Permiteti-mi sa introduc in scena, vedetele: ardeii si rosiile

This entry was posted in Pe pamant and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

62 Responses to Marea plantare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.