Livada in suferinta si splendoare

Draga mea livada, are probleme. Cele mai grave le intampina piersicii si nectarinii. Prin alianta si migdalul. Toti au basicarea frunzelor care arata asa:

In plus din 5 piersici, 4 sufera de ceea ce eu cred ca este monilioza. Monilioza este o boala frecventa in primaverile reci si ploiase, ca aceea cu care ne-am confruntat noi in acest an. Unul dintre piersici este afectat rau in sensul in care din 5 ramuri i-a ramas viabila doar una.

Celelalte arata asa, ceea ce mie imi seamana a mumificare:

Iata ce inseamna monilioza:

Monilioza sau uscarea moniliana a ramurilor ataca toate speciile de samburoase si semintoase cultivate. Agentul patogen este Monilinia Laxa care poate fi izolat din toate organele atacate.

Boala se manifesta primavara pe toate organele aeriene ale pomilor. In urma atacului, pomii porniti in vegetatie sunt afectati, boala manifestandu-se prin ofilirea florilor, uscarea mugurilor vegetativi si a lastarilor, insotita de scurgeri gomoase. Pe ramurile multianuale se observa o defoliere, insotita de necrozarea lemnului. Daca intensitatea atacului este redusa, pomii bolnavi se pot salva intr-un final. Daca atacul este masiv pomii intra in declin si se usuca.

Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu in ramuri sau in fructe mumificate. In primavara se formeaza fructificatiile ciupercii care infecteaza toate organele pomului: flori, lastari si ramuri.

Aceasta boala este mult influentata de conditiile atmosferice si in special de regimul precipitatiilor din perioada infloririi. S-a constatat ca la o temeperatuta de 5-6 grade Celsius, boala apare in 48 de ore.

In consecinta ar trebui sa stropesc acum si pentru basicare si pentru monilioza. Si am urmatoarele optiuni:

a. Dacmancozeb 80 WP – 0,2%

b. Dithane M45 – 0,2%

c. Carbendazim 500SC – 0,1% (daca s-o mai produce la Oltchim)

d. Bravo 500SC – 0,15% (care am inteles ca este cel mai eficient)

e. Captadin 50PU – 0,25%

Ceea ce nu stiu este daca trebuie sa indepartez ramurile afectate si ce trebuie sa fac cu ele apoi. Si ma mai intreb daca pomisorul asta care este cel mai afectat, trebuie indepartat din livada.

Experienta mea in materie de piersic spune ca basicarea frunzelor de piersic poate trece si de la sine. Frunzele afectate se vor usca iar restul se dezvolta normal.

Mai am doi caisi si un cires care nu se simt prea in firea lor. Caisii s-au uscat fie din cauza ca au stat in apa pe vremea inundatiilor, fie din cauza ca m-am grabit cu stropirea. Am descoperit ca asta este o mare greseala. Pomii trebuiesc stropiti in functie de stadiul lor de dezvoltare nu toti o data. Adica daca spune buton floral roz, acesta trebuie asteptat la toti pomii si stropiti in functie de momentul aparitiei acestuia. Avand in vedere ca si ciresul are frunzele cam patate ma gandesc la faptul ca poate i-am stropit cand frunzulitele erau prea crude si de aceea i-am necajit.

Un mar Generos s-a uscat din cauza ca la ros un cariu prin tulpina si cand l-am mangaiat putin sa vad daca mai inmugureste, a cazut ca secerat. atunci am vazut ca din tulpina mai ramasese doar coaja.

Livada mi-a oferit saptamana asta si motive de mare bucurie:

Primele flori la un mar din soiul Goldspur (este unul din soiurile care intra relativ repede pe rod, este o varietate a lui Golden Delicios). Nu ne asteptam la fructe deoarece avea nevoie de polenizator (Idared, Florina sau Pionier) si nu a inflorit niciunul din acest soi:

 

Gutuii au inflorit. Am doi Beretzki si unul Moldovenesc. Au inflorit unul Beretzki si unul Moldovenesc. Nu inteleg de ce nu a inflorit si celalalt ca doar au aceasi varsta. Gutuii sunt in general autofertili asa ca s-ar putea sa avem si roade. Dar chiar si fara roade floarea este minunata.

Insa cele mai placute surprize au fost roadele: prune multe si doua caise

This entry was posted in In livada and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Livada in suferinta si splendoare

  1. Pingback: grAdinuca.ro » Sfredelitorul ramurilor

  2. Pingback: grAdinuca.ro » Livada in iulie

  3. Pingback: grAdinuca.ro » Spitalul din livada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.