Muguri din livada

Totdeauna cand citeam despre pomi aveam dificultati in a vizualiza si diferentia mugurii de rod de cei de frunze si crestere. Acum cand livada mea implineste frumoasa varsta de 3 anisori (firesc doar unii pomi implinesc varsta asta, altii sunt in prima primavara la mine in gradina) si unii pomi au ajuns sa aiba mugurii de rod, m-am gandit sa va arat ce m-au invatat azi dimineata.

In principiu la toti pomisorii fructiferi mugurii de rod sunt mai rotunzi decat cei de frunze.

Visinul, de exemplu, m-a invatat ca mugurii de rod se gasesc intr-un mugure mai mare si sunt de obicei cate 3 sau chiar 4. Mugure de frunze la visin nu am mai gasit deoarece toti visinii din livada au deja frunze.

La prun se vede foarte bine diferentierea intre mugurii de rod si ceilalti. In prima fotografie se vad bine mugurii de rod in prim plan si in a doua cei de frunze.

La cires se repeta povestea de la visin si am prins intr-o fotografie ambele variante de muguri.

 Pentru urmatorii pomisori nu am cum sa vad inca mugurii de rod deoarece ei nu au ajuns la varsta rodirii. Sunt  adolescentii mei.  

Merii

Gutuii

Piersicii

 

La piersic am o indoiala deoarece dupa cum se vede si in poza de mai sus se vad doua tipuri de muguri. Nu m-am lamurit inca ce-i cu mugurii maro inchis. Ca cei deja deschisi par a fi de frunze – dupa ce iese din ei – dar ceilalti care au ramas sunt prea ascutiti sa fie de rod. Dar voi vedea cum evolueaza si va tin la curent

Mai este ceva. Pana azi puteam sa jur ca toti pomisorii infloresc mai intai si apoi infrunzesc. Nici vorba. Cu exceptia caisului (care cred ca este inrudit pe undeva cu zarzarul – cum spunem noi la corcodus), la mine toti au infrunzit intai si apoi s-au aratat si mugurii de rod.

This entry was posted in In livada, Pe pamant and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Muguri din livada

  1. Pingback: grAdinuca.ro » Planul lunii martie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.