Tratamente pentru pomii fructiferi

Am primit de la magazinul de unde imi cumpar eu diverse pentru gradina o scurta sinteza privind tratamentele la pomii fructiferi. Este vorba de tratamente clasice, nu pentru pomicultura bio. Mie mi s-a parut destul de bine structurat si cine doreste sa faca pomicultura intensiv le poate aplica intocmai. Aceste tratamente se aplica si in livezile de pomi fructiferi comerciale (adica cele al caror scop final este vanzarea fructelor). Cei care fac pomicultura pentru ei, pot alege din aceste tratamente pe cele care le considera ca sunt foarte necesare. Sau pot alege produse bio pentru ingrijirea pomilor, care sunt mai scumpe dar cel putin la fel de eficiente. Un site ajutator in acest sens: Agrostep (am inteles ca acum vand si la persoane fizice prin diverse magazine, trebuie intrebat la ei la firma) Dar ei nu prea au insecticide: in afara de paianjanul rosu si nematozi din sol nu prea combat alte insecte.

1. TOAMNA

a. Stropirea “la negru”

Toamna dupa ce cad frunzele, se face o imbaiere a pomilor cu unul din urmatoarele uleiuri horticole:

APLAUDUS SUPER (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa
CONFIDOR SC 004 OIL (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa
FYFANON 50 EC – se dizolva 60 ml / 10 l apa

b. Stropirea “albastra”

Piatra vanata (CuSO4) se dizolva 200g in 10 l apa fara var

Stropirea la negru se face separat de stropirea albastra, in zile diferite, in urmatoarele conditii:

– temperatura sa fie peste 5oC
– sa nu fie ceata sau umezeala
– pomul sa nu fie umed
– se va imbaia pomul in intregime de la varf pana la baza

2. PRIMAVARA TIMPURIU

Primavara timpuriu pana la dezmugurit se mai poate face un tratament cu ulei horticol. Aplicarea uleiului se face impotriva oualelor hibernante de acarieni, larvelor hibernante ale paduchelui din SAN JOSE si paduchilor testosi

3. LA INFRUNZIREA MUGURILOR

Se aplica tratamente impotriva reapanului, fainarii si altor boli cu fungicide de contact (CHAMPION 50 WP, BRAVO 500 SC, CAPTAN 50 W, DITHANE M45, MERPAN 80 WDG, SHAVIT 72 WP, FOLPAN 80 WDG, THIOVIT JET 80 WG, etc) in asociere cu insecticide de contact (KARATE zeon, RELDAN 40 EC, FASTER 10 CE, DECIS 2,5 EC, etc)

4. LA BUTONUL FLORAL ALB SAU ROZ

Se aplica tratamente impotriva reapanului, moniliozei si altor boli cu fungicide sistemice (CURZATE manox, RIDOMIL MZ GOLD, ALIETTE 80 WG, TOPSIN, SUMILEX 50 WP, etc) asociate cu produse destinate combaterii insectelor (MOSPILAN 20 SG, CALYPSO 480 SC, ACCTELLIC 50 EC, NISORUN 10 WP, TALSTAR 10 EC, ACTARA 25 WG, VERTIMEC, etc)

5. LA SCUTURAREA PETALELOR (DUPA CE CAD ¾ DIN FLORI)

Tratamente impotriva reapanului moniliozei si fainarii cu fungicide asociate cu produse destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, vispilor si acarienilor

6. LA FORMAREA FRUCTULUI (FRUCTE CU DIAMETRUL DE 0,5 CM)

Tratamente cu fungicide asociate cu insecticide si acaricide destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, vispilor si acarienilor

7. DUPA RODIRE

Se vor aplica tratamente la interval de doua saptamani cu:
– insecticide (pentru combaterea paduchilor, afidelor, viermilor, vispilor)
– fungicide (pentru combaterea rapanului, fainarii, manei, putregaiului)
– acaricide (pentru combaterea acarienilor)

This entry was posted in In livada and tagged , , , . Bookmark the permalink.

111 Responses to Tratamente pentru pomii fructiferi

 1. Adinuca says:

  Draga Ionut, nu cred ca se vor usca dar ramane de vazut.

 2. Adi says:

  buna ziua am citit mai sus ca Ionut a stropit cu sulfat de cupru ,cand se foloseste si de ce

 3. Adinuca says:

  A stropit pentru combaterea bolilor fungice. Unii nu folosesc zeama bordeleza, ca mai au sulfat de cupru ratacit. Din pacate nu se mai gaseste de cumparat. Cica in Romania nu mai e voie ca in restul Europei sa stropim cu piatra vanata. Cat despre momentele folosirii sale gasesti amanunte in articol.

 4. Vasile says:

  Am stropit acum cu piatra vanata. In primavara ( inainte de a porni pomi) vreau sa i stropesc cu ulei horticol. In ce concentratie trebuie sa fie ? Ca in oamna (1,5%) sau mai putin? Apropo zeama bordeleza poate fi asociata cu decis?

 5. Adinuca says:

  Buna seara Vasile. Noi stropim cu 3%. Nu amestecam cu decis. De ce ai da cu decis acum? Ai putea sa folosesti ulei horticol. Decis este un insecticid care actioneaza prin contact dar mai ales prin ingestie. Daca-l dai acum pe coaja nu mananca nimeni coaja copacului. Nicio insecta vreau sa spun. Nici macar nu au iesit insectele prea bine.

 6. vasile says:

  as vrea sa stiu cu ce se poate face tratamentul la pomii fructiferi sa nu imi afecteze stupina

 7. gabi says:

  buna seara
  am plantat niste pomi (mar par cires cais ) de o luna. Au inmugurit. Trebuie sa stropesc cu zeama bordeleza? Mai am un cais si un prun de anul trecut. Trebuie sa -i stropesc si pe ei ?
  Multumesc.
  Gabi Constantinescu

 8. Adinuca says:

  Gabi, desi este tarziu raspunsul meu, pomii in primul an nu se stropesc cu nimic, mai ales inmuguriti.

 9. AJUTOOOOOOOOOOOOOOOOR AM STROPIT MERI,PERI CU ZEAMA BORDOLEZA 200 GR LA 8-9 l apa AU FRUCTE MICI DEJA FRUNZELE SI FRUCTELE SANT TOATE PATATE CU PETE BRUNE……….MAI AM SPERANTE IN A AVEA ,FRUCTE ACEST AN S-AU ARS CRED TOATE??UNDE AM GRESIT ??CONCENTRATIA?IAR IN URMA CU 9,10 ZILE AM STROPIT CU CALIPSO SI ZEAMA BORDOLEZA DIN NOU …AJUTOOOOR MI-AM NENOROCIT TOTI POMI..CE POT SA MAI FAC???

 10. Mota Aurelia says:

  Eu am achizitionat 2 peri pitici i-am plantat in ghiveci pe terasa, au iernat foarte bine , cum a dat caldura au inmugurit , dar dupa aceea frunzulitele s-au inegrit si s-au uscat , acum nu mai dau seme de viata , am vre-o sansa sa-i ,mai salvez ?Daca Da va rog sa-mi spuneti cum? Multumesc

 11. Adinuca says:

  Aurelia, din pacate se pare ca perii tai au murit. Poti continua sa-i uzi o data la cateva saptamani, si sa mai scurtezi din ei pana cand ajungi la lemn verde. Poate le mai da din muguri dorminzi.

  Gabriela, cred ca ai pierdut fructele. Concentratia este mare si pentru iarna cand nu au frunze (iti lipsesc 1-2 litri de apa pentru iarna). Nu prea ai ce sa faci. Ploaia va spala substanta dar deja arsura este facuta. Poate un tratament de sustinere a frunzelor, cu azot, le-ar prinde bine. Cat despre fructe… la anul. O vizita la fitofarmacie poate fi binevenita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *