Tratamente pentru pomii fructiferi

Am primit de la magazinul de unde imi cumpar eu diverse pentru gradina o scurta sinteza privind tratamentele la pomii fructiferi. Este vorba de tratamente clasice, nu pentru pomicultura bio. Mie mi s-a parut destul de bine structurat si cine doreste sa faca pomicultura intensiv le poate aplica intocmai. Aceste tratamente se aplica si in livezile de pomi fructiferi comerciale (adica cele al caror scop final este vanzarea fructelor). Cei care fac pomicultura pentru ei, pot alege din aceste tratamente pe cele care le considera ca sunt foarte necesare. Sau pot alege produse bio pentru ingrijirea pomilor, care sunt mai scumpe dar cel putin la fel de eficiente. Un site ajutator in acest sens: Agrostep (am inteles ca acum vand si la persoane fizice prin diverse magazine, trebuie intrebat la ei la firma) Dar ei nu prea au insecticide: in afara de paianjanul rosu si nematozi din sol nu prea combat alte insecte.

1. TOAMNA

a. Stropirea “la negru”

Toamna dupa ce cad frunzele, se face o imbaiere a pomilor cu unul din urmatoarele uleiuri horticole:

APLAUDUS SUPER (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa
CONFIDOR SC 004 OIL (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa
FYFANON 50 EC – se dizolva 60 ml / 10 l apa

b. Stropirea “albastra”

Piatra vanata (CuSO4) se dizolva 200g in 10 l apa fara var

Stropirea la negru se face separat de stropirea albastra, in zile diferite, in urmatoarele conditii:

– temperatura sa fie peste 5oC
– sa nu fie ceata sau umezeala
– pomul sa nu fie umed
– se va imbaia pomul in intregime de la varf pana la baza

2. PRIMAVARA TIMPURIU

Primavara timpuriu pana la dezmugurit se mai poate face un tratament cu ulei horticol. Aplicarea uleiului se face impotriva oualelor hibernante de acarieni, larvelor hibernante ale paduchelui din SAN JOSE si paduchilor testosi

3. LA INFRUNZIREA MUGURILOR

Se aplica tratamente impotriva reapanului, fainarii si altor boli cu fungicide de contact (CHAMPION 50 WP, BRAVO 500 SC, CAPTAN 50 W, DITHANE M45, MERPAN 80 WDG, SHAVIT 72 WP, FOLPAN 80 WDG, THIOVIT JET 80 WG, etc) in asociere cu insecticide de contact (KARATE zeon, RELDAN 40 EC, FASTER 10 CE, DECIS 2,5 EC, etc)

4. LA BUTONUL FLORAL ALB SAU ROZ

Se aplica tratamente impotriva reapanului, moniliozei si altor boli cu fungicide sistemice (CURZATE manox, RIDOMIL MZ GOLD, ALIETTE 80 WG, TOPSIN, SUMILEX 50 WP, etc) asociate cu produse destinate combaterii insectelor (MOSPILAN 20 SG, CALYPSO 480 SC, ACCTELLIC 50 EC, NISORUN 10 WP, TALSTAR 10 EC, ACTARA 25 WG, VERTIMEC, etc)

5. LA SCUTURAREA PETALELOR (DUPA CE CAD ¾ DIN FLORI)

Tratamente impotriva reapanului moniliozei si fainarii cu fungicide asociate cu produse destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, vispilor si acarienilor

6. LA FORMAREA FRUCTULUI (FRUCTE CU DIAMETRUL DE 0,5 CM)

Tratamente cu fungicide asociate cu insecticide si acaricide destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, vispilor si acarienilor

7. DUPA RODIRE

Se vor aplica tratamente la interval de doua saptamani cu:
– insecticide (pentru combaterea paduchilor, afidelor, viermilor, vispilor)
– fungicide (pentru combaterea rapanului, fainarii, manei, putregaiului)
– acaricide (pentru combaterea acarienilor)

This entry was posted in In livada and tagged , , , . Bookmark the permalink.

74 Responses to Tratamente pentru pomii fructiferi

 1. Adinuca says:

  Miti draga sigur ca poti face tratamentele in doua zile consecutive dar eu le-as face invers intai uleiul si apoi piatra vanata.

 2. Dany says:

  Am o nelamurire si va rog sa imi spuneti .. am plantat anul trecut in toamna 20 pomi oltoi ,meri,peri,piersici si nu stiu dac tr sa-i stropesc cu cv acum, este luna lui martie..Mai am vre-o 5 meri tot oltoi dar pomi sunt mari as vrea sa stiu cu ce sa-i stropesc acum ..

 3. Dany says:

  Vreau sa mai stiu ce este uleiul horticol..

 4. Adinuca says:

  Dany eu as stropi cu ulei horticol si cu piatra vanata pomii batrani. Cei tineri, abia plantati, nu i-as stropi cu nimic sunt deja tratati in pepiniera sau asa ar trebui. Ulei horticol poate fi : Aplaudus Super, Emerit Oil, Confidor Oil, de exemplu

 5. Cristi says:

  Buna ziua am si eu o intrebare,am stropit si eu pomii cu zeama bordeleza acum aproape o saptamana si vreau sa-i stropesc si cu ulei horticol (emerit oil)? cat timp trebuie sa astept intre tratamente …e de ajuns o saptamana sau trebuie sa treaca mai mult timp ?

  Multumesc!

 6. Adinuca says:

  Draga Cristi este de ajuns sa astepti 1 zi, adica stropirile sa se produca in zile diferite. Atentie la mugurii de la cais si zarzar, daca vezi ceva roz pe acolo, nu mai da cu ulei pe ei. In unele zone deja incep sa se deschida.

 7. Pingback: grAdinuca.ro » Planul lunii martie

 8. Cristi says:

  Multumesc pentru raspunsul anterior si revin cu inca o intrebare
  Dupa ce au inflorit caisii si zarzarii si incep sa se scuture petalele
  trebuie stropiti iar cu ulei horticol ?sau ii stropesc cand se formeaza fructul

 9. Adinuca says:

  Nu stropesti cu ulei horticol decat cand pomul nu este in vegetatie. Dupa ce a inmugurit nu mai stropesti cu ulei horticol si nici cu zeama bordeleza in concentratie mare.

 10. robert says:

  Buna dimineata Adinuca,

  Eu sunt necunoscator in ale pomiculturii…Avem 2 caisi in gradina si , din pacate, abia au iesit cateva frunzulite anul acesta.Pe ramuri, zona unde ar trebui sa aiba frunze este ca si arsa.
  Este adevarat ca a fost o noapte cu temperaruri de – 4grd, pomii fiind inmuguriti.. acesta este motivul pentru care aproape nu au frunze?.. ca este clar , nu vor fi caise anul acesta.

  Se mai poate face ceva?

  Multumesc,
  Robert

 11. Adinuca says:

  Robert si la noi s-a intamplat la fel. Pe pagina noastra de pe Facebook ai sa vezi poze care pot paria ca seamana pana la identic cu pomisorii tai. Noi avem o bacterioza si am stropit in consecinta: produse cuprice. Cu conditia ca pomii sa nu mai fie inloriti. In functie de zona unde locuiesti, poate ar trebui sa vorbesti la fitofarmacie sa vezi cu ce au stropit vecinii tai sa fiti in acord.

 12. viovasile says:

  buna ziua .am si eu o mica livada este al patrulea an si a anceput sa se usuce dintre ei pruni si ciresi iese mult clei din tulpina si dupa un timp se usuca ce masuri pot lua.

 13. BADAE says:

  As dori sa stiu mai clr ce tratament poate fii utilizt o singura stropire ptr bolii adica toamna primavaras si vara

 14. Vasile says:

  Buna ziua!

  Pentru protejarea pomilor tineri de iepuri (si m-am gandit eu si impotriva temperaturilor scazute) am folosit pana acum (ultimii 2 ani) o folie de plastic cu bule de aer. Am observat insa ca primavara cand o dadeam jos scoarta pomilor era plina de apa. Unii pomi au scoarta crapata si ma intreb daca asta nu e un efect al protejarii cu folia de plastic.

  Intrebare: Dumneavoastra ce recomandati pentru protejarea trunchiului pomilor?
  Am vazut la magazine de profil panza de iuta. Credeti ca este eficienta?

 15. Marian says:

  Am vazut pe acest site (http://www.fitomagazin.ro/) un produs pe baza de ulei mineral EMERITE OIL pentru stropirea de iarna este bun de ceva? L-a mai incercat cineva?

 16. vasile says:

  BUNA…sunt din falticeni ,jud suceava si am o livada,pe care am cumparat-o recent care are 140 de meri…soiuri,jonatan,golden si dublu delicios(bot de iepure). Dupa ce am executat taierea,mentionez ca pomii sunt destul de batrani(ca

  m 30 de ani) dar sunt ingrijiti an de an f bine,au apartinut unei statiuni de cecetare si productie pomicola…) am executat un tratament cu uleios…acum va rog din suflet daca ati putea sa-mi dati si mie o schema de tratament pentru acest an…as dori ceva cam strictul necesar unei intretineri bune a livezii…daca se poate ,perioada cand se face tratamentul si pentru ce se executa si solutiile folosite,sau solutii cu acelasi efect! va multumesc anticipat si va doresc succes!!

 17. Adinuca says:

  Buna Vasile. Ce scrie in articolul de mai sus de ce nu-i bun pentru livada ta? Astea sunt tratamentele… alea sunt momentele… si vei vedea efectele…

 18. szabo says:

  cu ce sa stropesc ciresi sa ramana tari si crocante

 19. voda voda says:

  Buna ziua ! Mi-am incropit de vreo 9 ani o gospodarie la Slanic Prahova ,am aprox 3000 mp si am plantat tot ce se putea . Fiindca sunt livezi batrane de pruni , bolnave, am descoperit ca toti pomisorii mei se imbolnavesc si mor. Am asteptat un cais trei ani , a rodit f.frumos si urmatorul an a murit . Am cumparat asta primavara din nou caisi,piersici,ciresi !, unii au murit altii sunt vai de ei ! Sunt tare suparata si nu stiu ce sa fac! Imi dati un sfat? Va multumesc ! Cu deosebita consideratie Viorica Mocanu

 20. florin says:

  un magazin in Ploiesti unde gasim produse ptr pomi stii cumva ???

 21. mirela says:

  Buna ziua ! Avem o livada mixta de aproximativ 2 ani , nu am stopit pomii pana in prezent cu nimic ,deoarece ne dorim o livada ecologica ,dar si din lipsa de informatii. Ne-am dori ca din aceasta primavara sa incepem tratamentul pomilor in sistem ecologic. ce substante ar trebui folosite. De asemenea am inteles ca trebuie sa iti inscrii livada ecologica, unde ? ,dupa cat timp ? Multumesc anticipat !

 22. Stoica Francisc says:

  la ciresi altoiti tineri au aparut crapaturi in coaja un lungime pe tulpini si cateva crengi crapaturi adanci pana la lemn si se deschid pana la 10-15 cm i-am imbaiat cu solutie pe baza de cupru fara nici un rezultat ce pot face? Multumesc!

 23. Beatrice says:

  Buna ziua!
  In livada am si stupi cu albine. Imi puteti sugera ce produse insecticide sunt cel mai putin toxice pentru albine? o stropire seara ar avea remanenta dimineata?
  La data la care va scriu, am o dilema: am stropit cu sulfat de cupru la sfarsitul lunii februarie si nu am stropit inca cu solutie uleioasa; exceptand merii, visinii, ciresii si gutuii, restul pomilor au mugurii usor desfacuti (se vede culoarea mugurelui); mai pot stropii cu solutie uleioasa?
  Multumesc! Va urez pomi sanatosi si recolta bogata!

 24. Adinuca says:

  Buna Beatrice. Nu stiu cum sa te ajut. Inspira-te de aici: http://vegetalshapes.com/Romana/InsecticideEcologice.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>