VINETELE

Eu , pana ieri, din vinete stiam sa fac doar salata de vinete si zacusca. Dar iata ca am aflat ca se mai poate face si altceva si as vrea sa impart cu voi aceste retete.

DROB DE VINETE
 
 
  • 1 kg vinete
  • 200-300 g carne tocata (pentru vegetarieni se inlocuieste cu ciuperci)
  • 200-300 g ciuperci
  • 5 linguri gris
  • 4 oua (astea nu stiu cu ce sa le inlocuiti daca tineti post)
  • 4 cepe
  • marar, patrunjel
  • sare, piper, vegeta (daca folositi)
Vinetele se curata subtirel de coaja, se taie cubulete (ca pentru salata boef), se oparesc si se scurg.
Carnea se caleste cu ceapa si ciupercile. Dupa ce s-a calit se amesteca cu vinetele scurse si apoi cu ouale, grisul, condimentele si verdeata.
Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu pesmet. In aceasta tava rasturnati compozitia, o nivelati binisor si o bagati la cuptor.
UP-DATE: Dupa ce l-am facut o data, i-am adus deja o modificare; i-am batut doua oua deasupra care au format o crusta, care il face sa semene foarte mult cu drobul original.
SALATA DE VINETE ALTFEL
Se poate manca si numai ea sau ca garnitura la o fripturica la gratar.
  • 1 vanata
  • 1-2 dovlecei
  • 4-5 ardei capia marisori
  • 2-3 rosii
  • patrunjel
  • usturoi
  • ulei
  • otet
  • sare
Se spala si se taie rondele si vanata si dovleceii. Se sareaza si se lasa la scurs. Se sterg pe un servet si se prajesc in ulei cu mare grija sa nu se arda nici ele nici uleiul. Mai exact doar le inmuiem. Se scot pe hartie absorbanta. In uleiul in care am prajit rondelele, calim rosiile taiate cubulete micute. Ele vor inghiti parte din ulei asa ca din acest motiv nu trebuie sa lasam sa se arda.
Paralel coacem ardeii capia ii curatam de coaja si de seminte si ii tocam fideluta.
Turnam rosiile calite peste rondelele prajite pe care le-am pus intr-un bol. Apoi adaugam ardeiul copt, usturoiul, patrunjelul tocat si la sfarsit putin otet dupa gustul fiecaruia.
Sincer mie-mi pare mai buna rece de la frigider decat calda, dar gusturile nu se discuta.
 VINETE MARINATE
 
 
 
 
 
  •  2 kg vinete
  • 1 kg gogosari
  • usturoi
  • 1 l otet
  • 350 g zahar
  • sare
  • suc de rosii
  • patrunjel verde
Se curata vinetele de coaja, se taie rondele se dau cu sare si se lasa la scurs pe servetete timp de o ora. Se prajesc in ulei pana se rumenesc usurel.
Gogosarii taiati fideluta se oparesc in solutia de otet zahar si sare.
In borcane nu mai mari de 800 g se aseaza un rand de vinete, unul rand de ardei si unul de usturoi si din cand in cand frunze de patrunjel. Deasupra turnam suc de rosii. Se acopera borcanele si se fierb 20 minute
VINETE MURATE 1
  •  5 kg vinete
  • 5 kg ardei gras colorat
  • 10 legaturi de marar
  • 10 legaturi de patrunjel
  • 200 g usturoi
  • 2 litri de apa
  • 1 litru de otet
  • 1 litru de ulei
  • 250 g zahar
  • sare – cam 4 linguri
Vinetele si ardeii se taie in patru se oparesc cu solutia formata din apa, otet, ulei, zahar si sare. 7 minute vinetele si 5 minute ardeii.
Se scurg si se racesc. Se toaca mararul, patrunjelul si usturoiul si se pun alternativ cu vinetele si ardeii in borcane. Se toarna solutia peste ele. Se fierb la bain-marie 20 minute
VINETE MURATE 2
 
 
 
  • 4,5,6 vinete
  • 1 litru otet 9o
  • 2 litri apa
  • 3 linguri sare
  • 1 lingura miere
  • mujdei de usturoi
  • foi de dafin
  • boabe de piper
Vinetele curatate pijama (stiti voi – o fasie da, una nu) se taie rondele si se oparesc intr-o solutie fiarta formata din otet, apa, sare, miere, foi de dafin si boabe de piper. Apoi se lasa la scurs. Se aseaza in borcane 1 strat de vinete alternativ cu unul de mujdei. Peste ele se toarna solutia racita.
This entry was posted in Pe plita and tagged , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to VINETELE

  1. Pingback: grAdinuca.ro » Sfarsitul vinetelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.