ACOPERISUL SI FATADA

postat initial 3 august 2009

Bine ca a trecut sfarsitul de saptamana si m-am mai linistit cu instalatorii ca de am avut de furca cu zugravii, parchetarii, faiantarii si am uitat de ceilalti.

 
Acest capitol despre care voi scrie astazi, este menit a-mi aduce liniste si a-mi aduce aminte ca exista si oameni care stiu foarte bine ce au de facut si ca nu am nimerit numai ageamii pentru finisarea casei. Si pentru ca acest capitol, cu acoperisul si cu fatada, se intamplau exact anul trecut pe vremea asta, nu pot decat sa-mi aduc aminte cu placere si sa le multumesc inca o data acestor oameni extraordinari, care au muncit si cu drag si cu mult spor si cu veselie si cu pricepere.
 
Dupa ce s-a construit acoperisul si s-a batut astereala, am aflat ca cei care construisera casa trebuieau sa bata si pazia (sau florarul cum ii spuneau cei cu acoperisul). I-am platit in plus pe aceia sa bata pazia (acea stinghie de lemn de la capatul capriorilor). Nu am gasit pazie decat asa valurita, cum se vede in poze, cu toate ca mie mi-ar fi placut ceva drept si alb.

Ne gandeam acum deja la fatada. Pentru ca termosistemul si apoi tencuiala decorativa ne costa mult si auzisem o multime de povesti despre cum nu a iesit bine decorativa astfel incat cautam cu infrigurare o alta solutie. Si am gasit. Se numeste siding si este un fel de lambriu orizontal din material plastic. Am cerut oferta si am studiat niste site-uri si am facut doua alegeri: culorile pentru fatada si pentru acoperis. Totul va fi verde… Casa Verde…
 
Pretul acestei fatade (manopera si materiale) a fost cam egal cu pretul manoperei pentru fatada clasica, in plus am obtinut o fatada garantata 50 de ani cu termosistemul gata instalat. In plus o pot spala cu furtunul.
 
Am ales intai siding-ul insa am montat primul acoperisul pe care l-am ales tot verde.
Baietii care au montat acoperisul, Tica, Titel si nea Emil, trei baieti extraordinari de la Buzau, de unde am cumparat si acoperisul. Am cerut oferte si de la Lindab si de la Gerard si de unde n-am cerut… Ei au fost cei mai buni ca pret si, aveam sa aflu ulterior, ca executie. Am ales culoarea sa fie verde am platit avansul si ne-am apucat de treaba.
Au montat baietii toata invelitoarea in 7 zile. Stateau pe casa de dimineata pana seara. La pranz cand erau afara 40 de grade, masurate la umbra ne rugam de ei sa coboare de pe casa sa nu li se intample ceva. Ei raspundeau “nu va faceti probleme ca asta ne e meseria”. Pe la 4 dup-amiaza nea Emil se apuca sa gateasca pentru toti si se umplea curtea cu mirosuri imbietoare. Atunci coborau si baietii probabil mai atrasi de mancare decat de rugamintile noastre.
Inca o data le multumesc acestor oameni extraordinari, niste profesionisti cum rar mai exista.
 
Apoi, am avut bucuria sa-i primesc la noi in curte, pe baietii care au montat termosistemul. Marius a fost seful de echipa, un baiat de vreo 20 si ceva de ani, dar un profesionist fantastic. La fatada totul a fost matematica, nu s-a risipit material si totul a mers ca un ceas elvetian. In 10 zile am fost gata, fara mizerie in curte, fara resturi.
Iar cu aceste lucrari am finalizat exteriorul.

Ne-am bucurat, ne-am laudat la toti prietenii, inclusiv la pritenii nostri ingineri constructori. Am aflat cu aceasta ocazie, un mare adevar. Ca greul si cheltuiala mare abia incepe. Ca daca pana acum, noi nu prea ne pricepeam si putea sa iasa oricum, acum la finisaje, unde cat de cat stim ce se intampla, o sa ne enervam mai mult decat pana acum.
Mare adevar.
This entry was posted in Casuta noastra de la tara and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to ACOPERISUL SI FATADA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.